Gaaf voor Kinderen

Het boerenleven is gaaf bij Het Betere BoerenBed

Dat melk niet uit een pak komt, maar uit de koe. Dat kippen hun eieren nogal eens willen verstoppen, zodat je ze niet heel gemakkelijk kunt rapen. En dat schapen geschoren worden. Dát leerden we al eerder bij de boerderijen van Het Betere BoerenBed. Gaaf voor Kinderen mocht al eerder het fijne boerenleven bij boeren van Het Betere BoerenBed - onder andere op Texel en bij de Uiterwaarden van de Waal - proberen. Wij kunnen niet vaak genoeg naar ‘de boerderie’ gaan, want wij vinden het alle vier ontzettend leuk, relaxt en leerzaam. Glamping bij de boer is gaaf! Onze pup Takkie is nog niet eerder bij koeien, schapen, konijnen en andere boerderijdieren geweest. Dus voor hem is het de vuurdoop. Op naar Het Betere BoerenBed Hoeve Waterschap in het Friese Echtenerbrug.

Bedstee en poepdoos

Waarom we uit de vijftien verschillende boerderijen van Het Betere BoerenBed juist voor deze Friese boerderij hebben gekozen? Vanwege de diversiteit. Boer Gert en boerin Crista hebben veel verschillende dieren én de Fryske Familie Tobbe. Deze hottub hebben wij nog niet eerder mogen uitproberen, dus de keus om naar de familie Diever te gaan is snel gemaakt. Het Betere BoerenBed telt nu vijftien verschillende locatie, waarvan twee op de Waddeneilanden en één in België. Iedere boerderij heeft natuurlijk de eigen specialiteiten. Maar overal is de luxe ingerichte kant-en-klare boerentent aanwezig met hierin de leuke bedstee, de ‘poepdoos’, een houtkachel om op te koken, een tweepersoons bed, een stapelbed, tafel en stoelen, koud stromend water en kaarsen en olielampen. Geen elektriciteit of verwarming. Terug naar de basis dus, maar wel in een luxe jasje. En daar houden wij van! Heerlijk, een beetje luxe en veel kneuterigheid. 

Pizza maken 

Vrijdagmiddag komen wij in het Friese Echtenerbrug aan, een klein dorpje. Net iets buiten het dorp, in het weiland staat de boerderij waar de familie Diever 40 Blessumer schapen en 100 melkkoeien houdt. Een kleine week voor vertrek heeft Crista gemaild of wij die vrijdagavond mee willen doen met het pizza bakken. “Tuurlijk!” De kinderen zijn dol op pizza. Daarnaast weten we uit ervaring dat het een fijne manier is om de overige gasten en de boerenfamilie te leren kennen. Als alle spullen uit de auto zijn geladen en wij de bruine boerentent zijn ingetrokken genieten we eerst van het uitzicht over het groene weiland waar koeien en schapen door elkaar lopen. Vlak voor onze deur, waar een picknicktafel en Bakbecue staat, groeien wilgenbomen. Deze houden fijn de koudere wind tegen en vormen een natuurlijk barriere naar de boerensloot. Puppy Takkie snuffelt rond in de tent, maar heeft vooral veel interesse in alle geurtjes op de boerderij. Natuurlijk is hij steeds aangelijnd. Ondertussen hebben de kids al skelters gevonden en kennis gemaakt met de andere kleine gasten. Gelukkig is het net droog geworden en schuiven wij gezellig aan bij de lange tafels naast de broodoven. Op tafel staat drinken en worden niet veel later de pizzabodems gebracht met schalen tomaat, kaas, champignons, tonijn, rucola, paprika, ui, mozzarella… allerlei heerlijks om op je pizza te leggen. Gezellig gaat iedereen aan de slag en Gert veegt in de tussentijd het houtskool uit de gloeiendhete oven. Ruim twee uur geleden is hij begonnen met het opstoken van de houtoven en nu kan er achter elkaar pizza gebakken worden. Wat een feest. Heerlijk!

Automatisch gemolken

Crista komt vertellen dat zij morgen zelf voor een nachtje weg gaan. Dat komt niet vaak voor, want de boerderij draaiende houden heeft heel wat handjes nodig. De ouders van Gert, Stef en Ansje Diever komen het weekend de boerderij bemannen. Voor alle vragen kunnen we vanaf morgen bij hen terecht. Gert komt ook nog wat vertellen over de melkrobot waar de koeien zelf in kunnen gaan staan en automatisch gemolken worden. Daar kunnen Mees en Pien dus niet bij helpen, maar je kunt wel altijd in de stal kijken. De boer vertelt dat er aan het eind van het weiland een touwbrug en vlot ligt waar je kunt spelen, of kunt fierljeppen. Ook is het mogelijk om er met de kano op uit te trekken de Tjonger op. Later het weekend zal blijken dat we daar allemaal niet eens aan toe komen. Op de een of andere manier komen wij altijd tijd te kort als we bij een boerenbedrijf zijn.

Fryske Familie Tobbe

Na een rustige nacht worden we vroeg gewekt door vogelgefluit. Zoonlief weet niet hoe snel hij de tent uit moet om verse eieren te gaan zoeken. Zijn sport bij ieder boerderijbezoek. Niet veel later komt hij trots met wel vijf eieren aanzetten. Ze lagen gewoon in de kippenschuur. Even de kippen wegjagen en hebbes. In de verte horen we koeien loeien en wat schapen mekkeren. Er is die nacht een kalfje geboren, vertelt Gert als hij in de ochtend met de tractor de Fryske Familie Tobbe bij de tent komt brengen. Vierentwintig uur lang zijn wij de eigenaar van een hottub. Gert legt uit dat het water waarmee de tobbe gevuld wordt grondwater is, en dus koud is. Dat wordt stoken. De grote en de kleine man gaan meteen extra hout halen en een fikkie stoken. Daar waren ze trouwens al vroeg in de ochtend mee begonnen met de houtkachel in de tent. Voor een kop thee en iets aan warmte moet de houtkachel aan. Zo gezellig!

Poep ruimen

In de schuur waar het hout voor de kachel ligt staan twee paarden en de pony’s Janneke en Montana. Deze mogen later die dag geborsteld worden. Er liggen ook jonge kalfjes heerlijk uit te rusten en helemaal achter in de schuur is een knuffelstal met konijnen en cavia’s. Pien vermaakt zich uitstekend en de logische vraag of zij ook een cavia mag volgt niet veel later. Zij neemt voor nu genoegen met het verzorgen van de dieren voor een weekend. We gaan bij de koeien kijken en zien hoe de melkrobot inderdaad zijn werk doet en per keer zo’n tien liter melk uit de uiers tapt. Daarna gaan de kids, samen met de boerderij-vrienden, aan de boer vragen of ze klusjes kunnen doen. Aan de slag met konijnenvoer en hooi. In de tussentijd is het vuurtje bij de tobbe gestookt en zal het water langzaam opwarmen. Takkie de kleine labradoodle gaat mee bij de geiten kijken en schrikt als een konijn in de dierenweide wegspringt. Een kip gaat op de waterpomp zitten en Mees besluit net op dat moment wat water omhoog te pompen. Een rustig, relaxt uurtje. Waarna er weer gewerkt wordt door de kinderen. Zij blijken mee te mogen helpen met het poep ruimen in de stal. Mees komt lachend en vies terug bij de tent. In die paar uur tijd is het water in de hottub goed opgewarmd, en zelfs met koud water aangevuld omdat het te warm was. Dat wordt lekker schoonspoelen in de tobbe. Het grondwater is toch al groenig, dus een beetje prut kan daar wel bij. We stappen met het hele gezin via het trappetje over de badrand, zo het warme water van de hottub in. Wauw! Heerlijk en wat een uitzicht over het weiland.

De eieren verdwijnen met verse melk in de pannenkoeken, schoon en wel stappen Mees en Pien de bedstee (inderdaad met van die leuke hartjes in de houten deuren) in en vallen bij het kaarslicht in slaap. Reuzegaaf om een avond bij kaarslicht door te brengen.

Kalfje redden

De volgende dag wordt er traditiegetrouw weer naar eieren gezocht en worden de broodjes in de boerenwinkel opgehaald. Brood, van croissant tot Fries suikerbrood, kan een dag van te voren worden besteld. In het boerenwinkeltje staat allerlei lekkers wat je kunt pakken en je noteert in het schrift. Bij het uitchecken reken je af. Mees kan inmiddels lezen en schrijven en blijkt uit de pot lolly’s gesnoept te hebben en zelfs een stokje zoethout te hebben geproefd. De anti-kriebel crème schaft mama aan, want Mees en Pien blijken de laatste nacht in de bedstee volledig lek geprikt te zijn door rondvliegend gespuis. Mees heeft wel twintig bulten in zijn gezicht en Pien haar armen en benen zitten onder de jeukerige bulten. Ach, crèmetje erop en spelen maar. Eerst helpen ze de koeien naar het weiland te brengen, voeren ze weer konijnen en cavia’s en vegen de schuur schoon. Tot een vriendje meldt dat er een kalfje in het weiland is geboren. Leuk! Maar wat blijkt… het kalfje is de greppel/sloot in gegeleden. Snel wordt de hulp-boerin gehaald en iedereen komt helpen om het kalf in het groene gras te krijgen. Ook de mama-koe moet bij haar jong komen. Een lastige klus blijkt, en wat zijn die koeien groot als ze dichtbij je komen. In de tussentijd is het best wel gaan regenen, en dus nat maar voldaan wordt uiteindelijk het kalfje in een kruiwagen gehesen en naar de stal gebracht. De grootste hulp van de dag, Simon, wordt vereerd: het kalfje krijgt zijn naam: Simone. De kinderen mogen het kalfje met stro droogwrijven en gaan voorzichtig aan de slag. Groot is de schrik bij hen als de boerin een stuk ruwer met het stro over het kleine kalvenlijfje wrijft. Maar zo wordt Simone wel droog. Daarna volgt de fles met warme melk. Tevreden!

HeerenBoer

Pien komt geschokt melden dat er een cavia in het buitenhok stil ligt. Leven en dood staan ook hier pal naast elkaar. Mees gaat met de hulp-boerin mee om de cavia te begraven en de kids spelen daarna weer fijn verder. Wij nemen nog een kijkje bij de HeerenBoer tent. De plek waar pal voor de deur het kalfje werd geboren. Deze boerentent heeft als extra een privé douche (ook even opstoken) terwijl wij naar het ‘campinggebouw’ gaan om te douchen. Een prachtige en luxe tent mét een centraal uitzicht over het weiland. De HeerenBoer heeft standaard een tobbe en daar maakt de familie veel gebruik van. Wij hebben trouwens in de tussentijd vanmorgen al onze tobbe opnieuw opgestookt, dus wij plonzen ook nog even in het warme water. Takkie kijkt braaf toe en rent met de kids over het gras bij de tent. Iedereen is tevreden en blij. Wat een zalig weekend en wat is er veel gebeurd: regen en zon, dieren verzorgen, stallen uitmesten, eieren zoeken, een kalfje redden, een cavia begraven, pizza bakken, hout halen, de houtkachel en tobbe opstoken, koeien uit de wei halen, via het weiland naar Echtenerbrug lopen om aldaar op een terrasje te zitten, vrienden maken en vooral heel veel genieten. Wij willen terug, liefst zo snel mogelijk!

Stamppotweekend

Terwijl Gaaf voor Kinderen dit op de site plaatst, valt het volgende mailtje in het postvak. Een aantrekkelijk mailtje, over het stamppotweekend: “Bij deze willen we je, als trouwe gast van Het Betere BoerenBed, van harte uitnodigen om het Stamppotweekend te komen beleven op één van onze Boerderijen! Onze boeren verheugen zich, je als vaste gast, nog eens terug te zien om samen het seizoen op gepaste wijze af te sluiten. Ook dit jaar hebben de boerinnen een aantal vertrouwde, verrassende en overheerlijke recepten voor je. En wat is er nu gezelliger dan lekker met z’n allen aan de stamppot terwijl de houtkachel brandt en de duisternis vroeg invalt? Je mag zelf bepalen welke stamppot je op de vrijdagavond en welke je op de zaterdagavond wilt eten. Als jullie het er niet over eens kunnen worden dan is de oplossing simpel, op het platteland beslist de “Moeder de Vrouw” altijd wat er ’s avonds op tafel komt, dan komt er geen ruzie van (en de boer weet wel hoe laat het is als er onverwachts Stimp-Stamp op tafel komt).

Het Betere BoerenBed sluit ieder jaar af met een "Stamppotweekend". Heerlijk!

 

Meer informatie of boeken: www.boerenbed.nl

Tekst en beeld: Marije Smit