Creatief

Kleuren kleien met kikker

Jonge kinderen en klei… het blijkt een goede combinatie. Onze kids pakten graag de gekleurde klei van Play-Doh en gingen aan de slag met geel, blauw, rood, groen… leuk en leerzaam. Tot… ze alle kleuren bij elkaar deden en het een nogal vreemde kleur werd. Dat maakt natuurlijk op zich niet uit, voor het een grote bruinachtige kleibal werd hadden ze al veel plezier én het herkennen van de kleuren geleerd.

Starterset

Onze klei-ervaring is al van een paar jaar geleden en de kinderen zijn inmiddels tieners. Leuk om te zien is dat Play-Doh nu startersets heeft waarbij kinderen spelenderwijs de kleuren leren herkennen en insecten kunnen vormen. Met de set ‘kikker en kleuren starterset’ kunnen kinderen de klei in een vormpje van een insect drukken en op die manier gemakkelijk mooie beestjes maken. Maak met de uitsteekvormen vlinders en leliebladen. Met de drukvormen op de rug van de kikker kun je een lieveheersbeestje of bloem van klein maken. Yep, pret met klei.

Kikkertong

Ook gaaf: maak een kikkertong van klei. Leef je uit met kleuren en vormen en laat kinderen al spelend leuke sorteer- en combineeractiviteiten doen door de insecten op kleur te sorteren op de speelmat. Een gezellig moment om samen met je kind te doen. Als kinderen klein zijn en alles leren, kan speelgoed als kikker en kleurtjes ze helpen bij het zoeken naar combinaties, sorteren, fijne motorische vaardigheden en hun creatieve verbeelding.

Deze Play-Doh-starterset vinden wij Gaaf voor Kinderen. Mocht je interesse hebben in zo’n klei-speelset, je kunt het o.a. bij Bol.com kopen. (Overweeg je het product aan te schaffen, klik dan op onze link naar Bol.com. GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!)

Squishy slijm maken

De Doctor Squish Squishy Maker is al een poos een groot succes in huize Gaaf. Er zijn al heel wat mooie squishy’s mee gemaakt. Lees de vrolijke review hier nog even terug.

Het trendy apparaat was een tijdje iets moeilijker verkrijgbaar in de speelgoedwinkel maar het is er gelukkig weer volop.

En… Fijn dat er ook refill sets met ballonnen (de RPR-squishies), glitterende deco’s en afsluitclips verkrijgbaar zijn.

Nieuw in het assortiment is de Doctor Squish slijm. Onze lieve tester Sarah heeft het voor ons uitgeprobeerd. 

DIY-slijm

Wij vinden het knap hoe je een merk zo lang succesvol kunt houden. En van frisse nieuwe ideeën kan voorzien.

Het is duidelijk dat Doctor Squish luistert naar haar eigen liefhebbers. Dat doet ze natuurlijk heel slim via YouTube, TikTok en Instagram. Ze maakt er allerlei gave DIY-slijm en beoordeelt putty en alles squishiliscious!

Magisch DIY slijm

Okay het principe van ballon oppompen, vullen en squishen ken je vast van de Squisky Maker. Welke eigen squishies heb jij al gemaakt?

Wij gaan aan de slag met nieuwkomer: Doctor Squish Magisch DIY slijm. Tester Sarah pakt de paarse en groene slijm erbij. Hup, paarse slijm in de Maker en dus in de ballon, heel veel glitters erbij en yes, een eigen slijm squishy.

Mooi! Inderdaad de DIY Magic Slime valt in de smaakt.

Feest met Doctor Squish Squishy Maker

Maak je eigen stressbal, een squishy genaamd. Yes, het kan. Je hebt Doctor Squish vast wel voorbij zien komen in social media, zoals TikTok en Instagram. Deze ‘doctor’ maakt zelf slijm. Deze DIY-slijm maakt zij van, van alles en nog wat. Supergaaf om te zien. En nu is er dus een eigen Doctor Squish Squishy Maker!

Aan de slag

Maak nu dus zelf, net als Doctor Squish, je eigen squishies. Klinkt misschien moeilijk, maar dat is het totaal niet. Dus… aan de slag!

Wij pakken de Doctor Squish Squishy Maker verpakking uit en lezen toch eerst even heel aandachtig de handleiding. Okay, dat moet goed te doen zijn voor kinderen vanaf een jaar of 8.

Wij stallen alles voor ons uit op tafel om de boel goed te bekijken. Wat zit er veel in deze doos! Natuurlijk de squishy maker station zelf, met een witte lepel. Twee ballonnen (een roze en blauwe), krullend lint, glitters en confetti. Verder nog een zakje met poeder, het blijkt slijmpoeder te zijn. Cool. Dan nog 4 transparante TPR-squishies, 3 herbruikbare clips en 2 flesjes met gekleurde inkt (rood en geel).

Knutselen

We kijken nog eens naar de uitleg van dokter Squish zelf, via de video op Bot-i. Dan starten we echt met knutselen. We pompen de squishie op via ‘de maker station’. Oeh, hoe groot zullen we de stressbal maken? We krijgen er bijna stress van tot hoe groot je de transparante squishie op kunt pompen…

En dan start het vullen van de gróte squishies. We gebruiken de materialen in de set, maar het zou ook supergrappig zijn om er kleine, plastic balletjes in te doen of misschien wel gekleurde steentjes. Voor nu houden we het bij veel glitters, water en het slijmpoeder.

Afknijpen

Als we de squishy goed hebben gevuld komt het belangrijke werk. Het afknijpen met een clip. Je sluit je squishy zo. Wauw, de squisy is gaaf geworden. Bijna net zo cool als bij ‘de dokter’ zelf.

Nu kan er met de stressbal – de squishie – gespeeld worden. Knijpen maar. Zo fijn. 

Lees meer: Feest met Doctor Squish Squishy Maker

Saar (11) test Origami 3D Peacock

De sierlijke pauw van Origami 3D is door de Nederlandse vakjury verkozen tot Speelgoed van het Jaar in de categorie Knutsel en Creatief. Speelgoed van het Jaar omschrijft deze categorie zo: “Knippen, plakken, vouwen, tekenen en schilderen zijn al decennia favoriet speelgoed. En terecht, wie wil er geen artiest zijn? Iets creëren is een prachtige tijdsbesteding. Een creatie afmaken en laten zien aan iedereen, is een mooie beloning. Iedereen is creatief, geef die ontwikkeling een kans!”

Tester aan het woord

Onze tester Saar van 11 jaar houdt van creatief aan de slag gaan, dus enthousiast pakte zij de doos Origami 3D Peacock uit. Ze was er een behoorlijke poos mee bezig, maar het resultaat mag er zeker zijn. Saar schrijft:

“Het was best lastig om de papieren pauw te maken, maar met hulp ging het wel goed. Ik ben er een paar uur mee bezig geweest, maar ik vind het wel heel gaaf geworden! Het vouwen van de papiertjes duurde wel heel lang en het was ééntonig. Je moet wel voorzichtig zijn met de pauw, hij is best onstabiel. Het was leuk om te doen. De papiertjes scheuren niet snel, dat is wel fijn! De beschrijving in het boekje was duidelijk, maar je kan ook een QR-code scannen en het op YouTube kijken.”

De jury van SpeelgoedvanhetJaar laat ook weten:

“Origami 3D Peacock is knutselwerk voor gevorderden met een goede dosis geduld! De ‘knutselset’ bevat een groot aantal kleurige blaadjes die volgens duidelijke instructies gevouwen worden tot driehoekige basiselementen, die vervolgens in elkaar worden geschoven om tot het eindresultaat – in dit geval een pauw – te komen. Er moeten honderden blaadjes gevouwen en in elkaar gepast worden, dus het maken van de pauw vraagt precisie en geduld. Het geduld en volhouden leveren dan ook wel een schitterend resultaat op!”

Het is Saar, onze tester waar we heel blij mee zijn, goed gelukt om die prachtig pauw te maken.

Origami 3D

De Origami 3D sets bevatten kant-en-klare snijvormen, met een duidelijk gemarkeerde buiglijn, die zelfs de richting waarin het papier gebogen moet worden aangeeft. Voor iedere creatie is een stappenplan in beeld gebracht, die je via de QR-code op de verpakking kunt bekijken. Je kunt echter ook je eigen fantasie de vrije loop laten en zelf een creatie maken. Een creatieve en uitdagende bezigheid met een schitterend eindresultaat!

Knutselen met oude verpakkingen

Ben je dol op knutselen? Dan is de Eco Create Decorate your Room echt iets voor jou. Let er wel even op voor je met dit hobbypakket aan de slag kunt… je moet eerst flink aan het verzamelen. Op de voorkant van de doos staat dat wel al gemeld, maar toch. Het is heel wat afval wat je eerst moet hebben om daarna te pimpen. Denk aan 4x een fles, 2x een eierdoos, 7 kartonnen drinkpakken, 15 wc-rollen etc.

Recyclen

Natuurlijk kun je best creatief omgaan met de spullen die je nodig hebt om met deze speelset aan de slag te gaan. Je kunt namelijk best zelf de vorm van een wc-rol maken met opgerold karton. Het is echter de bedoeling om van wegwerpartikelen iets nieuws te maken. Duurzaam dus!

Wij gaan dus wat verpakkingen recyclen. Een melk- of waterpak wordt met Eco Create Decorate your Room in mum van tijd een pennen- of plantenbak. Of knutsel van de onderkant van een fles een cute panda pennenbakje. Te leuk.

Duurzaam

Wij zijn enthousiast over wat we met een eierdoos kunnen doen. Met deze hobbyset van Ravensburger kom je op originele ideetjes, zoals van de hoekjes van de eierdoos een sliert met ijsjes knutselen. Je hergebruikt spullen en knap er meteen je kamer mee op.

Door wegwerpartikelen te pimpen (of noem het upcycling) maak je een nieuw voorwerp of decoratie. Zo leren kinderen op een speelse manier over hergebruiken van spullen. Je kunt er met deze originele ideeën een sport van maken om weinig spullen weg te gooien. Lekker duurzaam!

Knutselplezier en milieubewust. Goed speelgoed dus!

Niet alleen wij vinden het goed speelgoed, Speelgoed van het Jaar 2022 vindt dat ook. Het is dus veilig, biedt speelplezier, is origineel, kwalitatief en duurzaam. Dat laatste woord is vooral voor Eco Create Decorate your Room belangrijk, want de hobbyset wint hiermee in de categorie Duurzaam bij Speelgoedvanhetjaar.nl.

Lees meer: Knutselen met oude verpakkingen

Lichtgevend tekenen

Je kent ze vast van vroeger: de bordjes waarop je met een speciale stift zwarte lijnen kunt tekenen… kunt wissen… en weer eindeloos nieuwe ontwerpen kunt maken. Super voor kinderen!
Hierop voortbordurend lanceert Cocomelon de Glow Pad. Yes, precies zoals de naam zegt: een lichtgevend tekenbord.


Geeft licht
We mogen van Bot-i de Cocomelon Glow Pad testen. Dat doen we met plezier, dus eerst bestuderen we de verpakking. Duidelijk: de tekenpad is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar én je hebt 3 AAA batterijen nodig. Ai, dat is bij ons thuis toch altijd even een dingetje hoor. De juiste batterijen in huis hebben.
Dus, na het plaatsen van de batterijen drukken we eerst eens op de knop op de pad. Cool, er gaat een groen lampje branden. Drukken we nog een keer, dan verschijnt de kleur geel, of blauw, of rood. En opeens gaat het nog knipperend van kleur veranderen ook. We pakken de handleiding er toch eens bij. Hierin staat uitgelegd dat je door te drukken op de knop de lichtfunctie aanzet. Maar ook, dat je eerst met de speciale, bijgeleverde blauwe en roze stif op de pad tekent.


We teken wat af. Een bloem, een auto, een boom. Met één druk op de knop geeft alles licht. Wauw!
Cocomelon
Met het schoonmaakdoekje veeg je zo de stift weer van het tekenbord. Op naar de volgende creatieve uitspatting. De ohhhs en aahhhs vliegen hier thuis om de oren als we de glow pad in een donkere badkamer licht laten geven. Mooi.
De tekenpad is ideaal om mee te nemen, bijvoorbeeld op reis. Je kunt heel veel verschillende tekeningen maken en weer wegvegen. Op naar de volgende tekening. Wij merkten wel dat als je de tekening wat langer (een uur ofzo) laat staan, dat de stift iets moeilijker te verwijderen is.


Maar verder vinden wij de Cocomelon Glow Pad Gaaf voor Kinderen. En dat schrijven we ook op het tekenbord. Hier worden we vrolijk van. Van al die verschillende kleuren licht waardoor je tekening prachtig oplicht.
Oh en Cocomelon is ook nog eens een YouTube kanaal waar je leuke en leerzame video’s, liedjes en animaties kunt zien.

Vrolijke ballonnen maken

Toen wij die grappige ballonnen van een schaap en kuiken zagen, gevuld met confetti wilden wij ook graag zo’n vrolijkerd. Je kunt de creatieve ballonnen van boerderijdieren maken met een Stuff-A-Loons Navulpakket. Aha, een navulpakket… dat betekent dus dat je eerst een Maker Station nodig hebt.


Stuff-A-Mals
Okay, een Stuff-A-Loons Maker Station aangeschaft, met een extra pakket Boerderijdieren… aan de slag! We gaan op een innovatieve manier zelf een ballon vullen met vrolijkheid.
Alles ligt bij de hand, van glitterzakjes, confetti, pom poms, gekruld lint, kartonnen versiering, nog meer confetti en boerderijdieren standaarden. Nu pakken we een transparante ballon. Niet zomaar één, maar een speciaal ontwikkelde ballonnen voor Stuff-A-Loons.

Dolle dierenboel
Met de Maker Station gaan we de ballon opblazen en vervolgens vullen met alle voorgenoemde spulletjes. We maken er een dolle dierenboel van. De confetti in de ballon brengt ons aan het lachen, want even schudden met de ballon en het lijkt op zo’n sneeuwbol.
Daarna gaan we sluiten we de ballon met een clips af en is het nog een kwestie van de buitenkant versieren. We gaan helemaal los met kartonnen oren, haren en een snavel.

Dan nog de plakkers en krullint en ons creatieve Stuff-A-Mals dier is af. Yeahhh, wat gaaf.

Een superleuke ballon om op je kamer neer te zetten.
Er zijn diverse navulpakketten dus je kunt nog veel meer ballonnen versieren.

Wij vinden de Stuff-A-Loons gaaf. Lijkt het jou ook tof? Lees dan verder>>>

Lees meer: Vrolijke ballonnen maken

Spelen met klei én een schaap scheren

Yes, je leest de kop goed. Met de nieuwe set van Play-Doh kun je niet alleen lekker met klei spelen, maar ook het schaap scheren.

Vacht groeit
Een leuke bezigheid, dat schaapje scheren. Een ouder doet (stiekem) de gekleurde klei in het leuke lammetje (of schaap) en dan kan het kind aan het staartje van het dier draaien. Hahaha, langzaam maar zeker gaat de vacht groeien en komt er Play-Doh wol op het schaap. Dat is nog niet alles van deze klei-truc… Het schaapje draait vrolijk met haar kop, trekt gekke bekken en kan blaten, terwijl zijn wol wordt afgeknipt.

Een gaaf speelgoedsetje, inclusief vier verschillende potjes niet-giftige klei. Als extra grap zit er een uitsteekvormpje bij om met de afgeschoren wol een trui te maken. Origineel kleien!
Een andere nieuwe en succesvolle set is de Play-Doh Voorlader. Voor alle kinderen die van vrachtwagens houden. Broehhmmmm. Grijp de zelfgemaakte rotsblokken van Play-Doh Sand, gooi ze in de vrachtwagen, draai aan de hendel en... vermalen maar! Maak je eigen speel bouwterrein. 

Lees meer: Spelen met klei én een schaap scheren

Maak je eigen glitter-sleutelhanger

Dit najaar heeft Crayola drie nieuwe Glitter Dots producten uitgebracht. Wij kennen het merk natuurlijk van de waskrijtjes en knutselsets. Nu gaan we de sleutelhangers uittesten.


Knutsel met glitters zonder te knoeien
De Glitter Dots van Crayola zijn een leuke manier om met glitters te knutselen zonder dat dagen later nog overal glitters liggen. De vraagstukken; hoeveel lijm moet ik gebruiken of zullen alle glitters blijven vastzitten, zijn met Glitter Dots verleden tijd.
Dit najaar kunnen kinderen hun hart opnieuw ophalen met de nieuwe Glitter Dots producten. De kleine kneedbare lijmbolletjes met glitters zijn te gebruiken op diverse oppervlaktes, of het nu hout, karton of papier is. De glitters blijven goed plakken en harden uit. Ook kunnen ze met elkaar gemixt worden voor de meest kleurrijke glittercombinaties.

Lees meer:  Maak je eigen glitter-sleutelhanger

Magisch kleuren met Colourmazing

In een mail van Big On Toys Innoviation lezen we: “Met Colourmazing kan iedereen binnen de lijntjes kleuren! Colourmazings toverpennen en -papier maken namelijk van iedereen een ware binnen-de-lijntjes-kleurende tekenkampioen. Zet gewoonweg de Colourmazing inktpen op het toverpapier, druk de pen lichtjes in en zie hoe de inkt op magische wijze zich verspreidt.” Dat klinkt uitdagend, toch?!


Dus, toen er werd gevraagd of GaafvoorKinderen.nl Colourmazing – Design en Illusie – wilde testen mét een winactie voor lezers. Zeiden we: Ja!
Kleurrijk
In het pakket treffen wij 4 tover-inktpennen in blauw, groen, geel en rood, 4 designs op dik papier (kleurplaten dus) en een uitleg. Die uitleg hebben wij trouwens wel even nodig. De stiften zijn namelijk in doorschijnend plastic en we zie de inkt dus zitten. Hoe ga je hier mee tekenen? 

Lees meer: Magisch kleuren met Colourmazing