Gaaf voor Kinderen

Welkom bij Gaaf voor Kinderen

Gaaf hoor: kamperen en kastelen bij de Loire

altalt

Wij denken dat we niet zo heel veel vakantie-wensen (lees: eisen) hebben, maar toch… bij het zoeken naar dé zomervakantie vallen er al veel locaties af. Voor 2012 is ons oog gevallen op een fijne camping, niet te ver rijden en een verblijf in een comfortabele stacaravan. Geboekt dus. We slapen in een 3-slaapkamer stacaravan van Eurocamp op de camping Le Château de Marais. Dit is een Petit Paradis camping, en dus zeer geschikt voor jonge kinderen. Perfect dus voor ons jonge grietje van 3,5 en zoonlief van 6,5 zal zich er ook uitstekend te vermaken, zo op het filmpje te zien (klik om te bekijken). Er is ruime keus aan zwembaden, dus dat zit wel goed. Oké, er is een zonnetje besteld en na zeven uurtjes in de auto (645 km vanaf Utrecht) heet een vrolijke Eurocamp-medewerkster ons welkom. Bonjour!

Vrolijk opent ze ons verblijf voor de komende acht nachten. Een mooie Eurocamp stacaravan met alles er op en er aan: van bedden met dekbed (van te voren bestellen) tot koelkast met diepvries en van oven tot barbecue. In ons tuintje staan ligbedden en een tafel met vrolijke parasol en stoelen. We ploffen eerst even neer omdat we bij de ingang van de camping al op het kleine marktje verse, lokale worstjes en crêpes (pannenkoeken) hebben gekocht. Zalig. Een beter begin van een relaxte vakantie kun je niet hebben.

altalt
Zwembroek aan
Terwijl de kids besluiten om samen in het kamertje met twee losse bedden te gaan slapen, richten wij de stacaravan verder in. De tassen kunnen dus voorlopig in de kamer met het stapelbed. De zon brandt aan de hemel, dus ramen open, muggenhorren er voor en zwembroeken aan. Op naar het zwembad, dat er al veelbelovend uit zag op de foto’s en filmpje en ‘naar ons riep’ toen we er net langs reden. Er staan genoeg stoelen en ligbedden en het oogt ontzettend schoon. Joepie, op naar de glijbaan. Zoonlief test de twee waterglijbanen uit en komt met een blij gezicht vertellen dat het “echt gaaf” is. Daarna drijven we een rondje op onze eigen opblaas krokodil door de wildwaterbaan. Wat een pret! Ook de verschillende zwembaden bieden voor ieder niveau en gezin plezier. Kleintjes gaan in het ondiepe badje met kleine glijbaan en onze zoon springt in het diepe om zijn laatste zwemlessen nog even te herhalen. Aan de andere kant is een zwembad dat geleidelijk in diepte afloopt en hier spelen veel kinderen. Vriendjes zijn snel gemaakt en zo te zien is er hier gratis Wi-Fi, want diverse papa’s en mama’s liggen met de iPad of laptop bij het zwembad.

altalt
Kids Clubs
“My name is Jooooo!”, galmt er de volgende ochtend over de camping. Wat is dit? De kids gaan kijken, want het geschreeuw – of is het toch meer zingen? – komt onze kant op. Het blijkt het entertainment team die in mars naar het toiletgebouw gaan. Luid wordt er op een fluitje geblazen en de kinderen gaan keurig langs de weg lopen. Dit maakt indruk op zoonlief. Hij wil de dag erna ook wel meedoen met het entertainment programma van het Fun Station for All (voor 4 t/m 12 jaar), maar of hij dat luide geroep aan kan… Wij leggen dus uit dat Engelse kindjes (de Eurocamp-medewerkers op deze camping komen uit Engeland) het vast gewend zijn. Tja, je moet wat. We melden zoonlief dus aan bij de het Eurocamp Fun Station, waar zijn naam wordt genoteerd en uit wordt gelegd dat Suzie een beetje Nederlands spreekt (in de praktijk echt ‘een beetje’). Ook krijgt hij een bidon en rode pet met zijn naam. Trots stapt hij de tent in en gaat lekker bij de andere kindjes zitten. Okay, hij heeft er iets moeite mee dat er momenteel geen Nederlandse kindjes gebruik maken van het Eurocamp-entertainment, maar aansluiting vindt hij wel. De ene dag gaan ze buiten twee uurtjes sporten en de andere dag gaan ze lekker dansen. Fun! Dan dochterlief, zij gaat naar de Mini Fun Station (vanaf 6 maanden t/m 4 jaar). De tent naast ‘de groters’. Knutselspullen genoeg en zij schuift aan tafel om een lieveheersbeestje te knutselen. De lieve Emma komt wel bij haar zitten om te helpen, maar ze verstaan elkaar niet. Op zich maakt het niet uit… In de tent is ook een kleine ballenbak en véél speelgoed en zelfs Nederlandstalige boekjes. Na een klein uurtje is onze dochter klaar en lopen we weer naar de stacaravan om een bakkie koffie te maken. Bij de Mini’s moeten ouders namelijk aanwezig blijven, en zo knutselt deze moeder er dus lustig op los tijdens de vakantie.


Lessen
Op camping Le Château de Marais geven de Eurocamp-medewerkers zelfs zwem- en fietsles. De Learn to Swim voor kleintjes vanaf 1 jaar tot en met 5 jaar ziet er leuk uit, maar onze Mees krijgt thuis al intensief zwemles. In de ochtenduren zien we een paar keer een peutergroepje zwemles krijgen en het gaat er ontspannen aan toe. Met resultaat: blije gezichtjes als er een zwemdiploma wordt uitgereikt (er zijn opgeleide zweminstructeurs). Hetzelfde geldt voor Learn to Ride, waar kids van 3 tot en met 6 jaar fietsles krijgen.

alt

 
Glamping
’s Avonds lopen we met de hond en de kinderen over de camping en zien een aantal prachtige boomhutten. Dat is gezellig zo in de bomen… uitzicht gegarandeerd. In de boomtoppen is zelfs een terras. De ‘bewoners’ hebben het reuze naar hun zin, zo te zien. Het is ook een bijzondere accommodatie! Verderop staan twee safaritenten, met houten vlonders en een keukentje (en bedden). Ze zien er gezellig uit, zeker ’s avonds als de olielampjes aan staan. Misschien een goede om volgend jaar bij Eurocamp te boeken. Nu genieten wij van onze comfort caravan! Een ruime plek, met fijn zitje, bbq voor de deur en lekker in de schaduw. De camping is namelijk vrij groen met veel bomen. Ideaal dus voor gezinnen. Zeker tijdens ons bezoek prettig om wat schaduw te hebben, want de zon doet goed haar best. Van de keuken maken we om te koken ook niet veel gebruik, iedere avond gaat de barbecue aan. In de supermarkt, tien minuutjes rijden, is de verse vis afdeling groots. Net als de slagerij. Met een baguette uit de supermarkt van de camping erbij toveren we iedere avond een zalige maaltijd op de tuintafel.

 

altalt

Kastelen
We vermaken ons prima op de camping en Mees en Pien hebben al veel vriendjes gemaakt. De ene dag vertrekken er enkelen en de andere dag komen er weer nieuwe bij. Dát vinden wij ook een groot pluspunt van Eurocamp, aankomst en vertrek op iedere dag mogelijk. Ideaal!
Enfin, op de enige bewolkte dag van de week stappen we in de auto om wat kastelen te bekijken. In een klein uurtjes zitten we in Blois, een prachtig oud stadje. Met waanzinnig kasteel! Het is gebouwd in vier stijlen en dat is goed te zien. We bewonderen de schoonheden in diverse zalen en kamers en de kids mogen op een heuse troon zitten. Wow. Anders gaat het er bij het bekende kasteel van Chambord aan toe. Dit kasteel ligt op enkele kilometers van de camping, omringd door een schitterend natuurpark. Maar een bezoek aan kasteel Chambord betekent ‘massatoerisme’. Wij hadden niet verwacht dat we lopend in een rij langs de diverse vertrekken moesten en op die manier ook de ingenieuze wenteltrap die via twee kanten te bewandelen is moeten bezoeken. De kinderen verliezen hun belangstelling en wij eigenlijk ook. Wat wel een aanrader is: een fiets huren en over het terrein fietsen. Of wellicht nog leuker: op de camping een fiets huren en een dagtocht maken. De omgeving langs de Loire staat bekend om de goede fietspaden.

altalt
Met korting boeken
De tijd vliegt als je plezier hebt, en dat geldt nu ook weer. De kinderen spelen met z’n allen op het speelveld voor het kasteel waar schommels, draaimolen en wippen staan. De ‘sporttoestellen’ blijken favoriet. Net achter het kasteel van de camping, waar je overigens kunt ontbijten bij koeler weer, is een visvijver én een restaurant met speeltuin en gokhal. Zoals gezegd, is er hier gratis Wi-Fi (op de rest van de camping moet je betalen voor de verbinding) en checkt menig ouder z’n mailbox. Wij ook, terwijl onze zoon in de gokhal hangt omdat hij heeeel graag wil racen en een knuffel uit het automaat wil ‘grijpen’ (met zo’n haak). Pien heeft een vriendinnetje en speelt in de zandbak en doet wedstrijdjes vanaf de glijbaan. Alles even gemoedelijk. Zo nu en dan komen ze aan ons tafeltje hangen en valt bijna de kop koffie of glas wijn om en zeuren ze om het zoveelste ijsje. Ach, dat hoort erbij tijdens de vakantie. De ene keer krijgen ze wel een koude versnapering en de andere keer moeten ze meelopen naar onze luxe stacaravan, waar wij ijsjes in de vriezer hebben liggen. Net als thuis. Perfect zo’n stacaravan! We kijken nu al online naar de mogelijkheden voor volgend jaar… want er valt nu volop te boeken, met korting!

Meer informatie en boeken via Eurocamp en Petit Paradis.

Een boomhut boeken op camping Le Chateau des Marais kan via Keycamp.


Tekst en beeld: Marije Smit / www.schrijfster.com