Gaaf voor Kinderen

Hoe help ik mijn kind tijdens de Citotoets?

Vandaag gaat de veelbesproken Cito Eindtoets van start. Voor veel groep 8-leerlingen is dit een spannende tijd. Ze hebben het gevoel dat er veel van de toets afhangt en willen hun beste beentje voor zetten. Voor ouders is het soms lastig om in te schatten hoe ze hun kind het beste kunnen ondersteunen tijdens de Citotoets. Daarom geeft Linda Rijpert, Onderwijsredacteur bij Squla, enkele tips om kinderen te helpen tijdens deze intensieve dagen: “ Zorg ervoor dat je kind in de week van de Citotoets genoeg slaapt (minimaal 8 uur). Een goede nachtrust is belangrijk als je de volgende dag wilt presteren. Ook is ontspanning in het algemeen erg belangrijk: laat je kind op de dagen van de toets zijn/haar hoofd geregeld leegmaken door samen lekker te bewegen, een spelletje te spelen of een film te kijken. Innerlijke rust is immers het beste medicijn voor een goede concentratie! 

Tijdens de toets

Er zijn een aantal tips die je je kind kunt meegeven voor tijdens de toets. Hieronder volgt een opsomming:

•             Maak de toets niet te snel. Neem de tijd om de teksten, vragen en antwoorden rustig tot je te nemen.

•             Lees de teksten en vragen goed. Soms wordt het antwoord eigenlijk al weggegeven.

•             Sla een vraag over als je er niet uitkomt. Laat hem even voor wat het is en kijk er later nog eens naar. Soms snap je dan ineens wat er bedoeld wordt. Let wel op dat je de overgeslagen vraag ook overslaat op je antwoordenblad!

•             Zorg dat je aan het eind van de toets alle vragen hebt ingevuld. Heb je een vraag overgeslagen en weet je ook later echt niet wat het antwoord is, vul dan in ieder geval iets in.

•             Eet en drink gezond. Zoet eten en drinken verlaagt je denk- en concentratievermogen. Kies daarom voor gezonde snacks die je hersenen stimuleren, zoals een bruine boterham, een banaan en water. Ook zou kauwgom kauwen een positief effect hebben op de concentratie. Let wel op dat de kauwgom suikervrij is.

Na de eerste dag

Komt je kind thuis na het maken van één van de onderdelen, toon dan belangstelling. Vraag hoe het ging en waar de vragen over gingen. Geef je kind de mogelijkheid om zijn ervaringen en gevoelens te delen en op die manier te ontladen. Vier vervolgens met je kind dat de eerste horde erop zit en dat het zijn/haar best heeft gedaan. Vervolgens kun je weer even lekker samen ontspannen door te bewegen, een spelletje te doen of een film te kijken.

Als het erop zit

Is de hele toets achter de rug? Vier dan dat je kind het geflikt heeft! Laat merken dat je trots bent, ongeacht de uitslag. Eventueel kun je je kind als beloning ergens mee naartoe nemen. Dit is tegelijkertijd een manier om te ontladen. Bespreek ook met je kind dat het geen zin heeft om tot de uitslag in de stress te zitten; dat heeft geen effect op de eindscore en is dus verspilde energie.

De uitslag

Is de uitslag van de toets anders dan je had verwacht, vraag dan een gesprek met de leerkracht van je kind aan. Het kan zijn dat hij of zij (op basis van eerder behaalde resultaten, werkhouding, etc.) een ander niveau adviseert. Is de uitslag veel lager dan de leerkracht had gedacht, dan is het mogelijk dat je kind de toets (met andere vragen) opnieuw maakt.

Tenslotte is het belangrijk om te beseffen dat de Citotoets geen intelligentietest is. Zoals Cito het zelf mooi verwoordt: ‘Er zijn meer eigenschappen die van invloed zijn op schoolprestaties. Denk bijvoorbeeld aan concentratie, doorzettingsvermogen, nauwkeurigheid en belangstelling.’

Deze tips komen via Squla.

Je kent de tv-commercial vast wel… Want Squla, leuk leren!

Squla is leuk leren, speciaal ontwikkeld voor thuis! Het grootste en meest complete online oefenprogramma, voor kinderen in groep 1 t/m 8, biedt een waardevolle aanvulling op het lesaanbod. Squla is de slimste en leukste online club om lid van te worden.