Gaaf voor Kinderen

Weet je dat… Europa-Park een showroom is

Voor oplettende GaafvoorKinderen volgers én natuurlijk attractieparkenliefhebbers is het Duitse Europa-Park geen nieuws meer. Dit attractiepark is gaaf! We hebben er al vaak over geschreven en al het nieuws uit 2023 staat op een rijtje (als je hier klikt) en onze ervaring in Waterwereld Rulantica is ook uitgebreid genoteerd. Nu lijkt het ons juist interessant om eens informatie te delen wat je wellicht nog niet wist over Europa-Park. We gaan er even voor terug in de tijd…

Want, weet je dat… Europa-Park is dé showroom voor eigen attracties.

Hoe dat zo is gekomen?

Al meer dan 240 jaar geleden begon de geschiedenis van het attractiepark in de Duitse plaats Rust. Om precies te zijn, in 1780 richtte Paul Mack in het Duitse Waldkirch een bedrijf op dat gespecialiseerd was in het bouwen van houten postkoetsen. Oplettende parkbezoekers kunnen tegenwoordig hier en daar (kijk vooral bij het entree) nog iets terugzien van de houten wagens… Het bedrijf liep meteen goed en er werd in 1880 om wagens te bouwen die geschikt waren voor het transport van orgels. Later kwamen daar ook nog de wagens bij voor de kermis en het circus. De pipowagen en huifkar, zeg maar. Grappig dat je nu in het Camp Resort naast het park kunt overnachten in een huifkar.

Terug naar de geschiedenisles… Vanaf 1920 ging de fabriek zich bezighouden met de ontwikkeling van attracties voor jaarmarkten. Al meteen een jaar later werd de eerste houten achtbaan voor een attractiepark gebouwd. Tadaaaa… nu gaat het je vast dagen. Want sinds die tijd is het familiebedrijf Mack verschillende soorten attracties gaan bouwen. De attracties gingen al snel naar pretparken over de hele wereld.

Familie Mack

Nog weer later waren Franz Mack en zijn zoon Roland (in 1972) op reis en kwamen op het idee om een eigen attractiepark te bouwen. Met dit park konden zijn andere pretpark laten zien wat zij konden maken. Dus, een ‘levende showroom’ van de producten die de fabriek in Waldkirch kon maken.

Het attractiepark van de familie Mack kon gebouwd gaan worden in een klein dorp in het Zwarte Woud, aan de rand van de Elzas. De plaats heet Rust (echt waar!) en ligt dus hartstikke centraal, juist ook voor Franse bezoekers. En voor een hoop Nederlandse gasten als ze op reis zijn naar bijvoorbeeld Italië of een vakantie in het zuiden van Duitsland.

Showroom van achtbanen

Op 12 juli 1975 opende Europa-Park voor het eerst de deuren. In dat jaar bezochten al 250.000 mensen het pretpark. Omdat het eigenlijk een showroom is voor andere attractieparken zijn alle attracties ‘full option’ en dus het meest mogelijk uitgebreid. Want, als bouwer van attracties wil je natuurlijk alles wat je kunt maken laten zien. Ja, ook aan attractieparkliefhebbers.

Inmiddels, in 2023, bestaat Europa-park uit 19 themagebieden waarvan er in 16 gebieden Europese landen tot in de kleine details zijn nagebouwd. Je loopt zo via Italië naar Ierland of van Spanje naar Nederland. Grappig he!

Verdeeld over deze themagebieden bevinden zich meer dan 100 attracties (90% van Mack Rides) en shows, waaronder 13 achtbanen. Als achtbaanliefhebbers moet je echt naar Europa-Park!

Nieuwe producten van Mack Rides worden steeds als eerste in Europa-Park geplaatst. Hierdoor maken parkbezoekers steeds als eerste kennis met innovaties. Virtual reality op achtbanen werd bijvoorbeeld voor het eerst in Europa-Park toegepast. Bezoekers dragen een speciale bril en bevinden zich in een andere wereld terwijl ze tegelijkertijd de wind, krachten en bewegingen van een echte achtbaan ondergaan. 

Inmiddels gaat 95% van de productie naar het buitenland. Ook in tientallen Nederlandse en Belgische parken, waaronder de Efteling, Walibi en Plopsaland, staan attracties van deze fabrikant: Mack Rides. Dit bedrijf hoort nu tot een van de vijf grootste achtbaanbouwers ter wereld.

En, weet je dat… als jij als kind graag een spreekbeurt over Europa-Park wil houden, dan kun je via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een spreekbeurtpakket aanvragen. Als je daarbij aangeeft hoeveel klasgenootjes er zijn, dan sturen ze graag extra brochures mee.

Wil je nog meer weten of kaartjes voor Europa-Park boeken? Lees dan verder op www.europapark.de/nl

Waterwereld Rulantica

Voor alle kleine (en grote) waterratjes is Waterwereld Rulantica een belevenis om niet snel (misschien wel nooit) te vergeten. Waarom we hier zo enthousiast over zijn? Dit waterpark heeft ons verrast, we werden er heel blij, want het is er enorm schoon, er is zoveel keus aan waterglijbanen, je kunt binnen en buiten zwemmen en er is een schitterend buitengebied waar je heerlijk in de zon kunt liggen.

‘Second gate’: Waterwereld Rulantica

Maar laten we bij het begin beginnen…  Op 28 november 2019 begon het Duitse attractiepark Europa-Park aan een nieuw hoofdstuk in de familiegeschiedenis. Op die dag opende Europa-Park de deuren van zijn ‘second gate’: Waterwereld Rulantica. Belangrijk detail: dit grootste attractiepark van Duitsland ligt in het Zwarte Woud. Voor ons (wij wonen in Castricum) is dat zo’n 650 km rijden, naar de plaats Rust waar deze belevenis te vinden is. De route reden wij in 2018 al eens, want toen bezochten wij Europa-Park voor het eerst. Een gave ervaring! We genoten toen al van alle snelle achtbanen, zelfs van een achtbaan in het restaurant.

16 landen en meer dan 100 attracties

Om het verhaal compleet te maken (en daarna vertellen je alles over het schitterende waterpark) is het goed om te weten dat Europa-Park het op één na best bezochte park van Europa is. Sterker nog: Europa-Park is al acht keer op rij uitgeroepen tot beste park ter wereld! Wauw, dan heb je heel wat in huis. Dat klopt ook, want het park is een ‘showroom’ voor andere attractieparken en wordt gerund door de familie Mack.

Wat kun je verwachten in Europa-Park? In het grote attractiepark zijn 16 Europese landen tot in de kleinste details nagebouwd. Het ene moment loop je in Italië en het volgende in Nederland (inclusief poffertjes en patat). Verdeeld over deze 16 themagebieden bevinden zich de meer dan 100 attracties en shows. Geen enkel ander attractiepark heeft zo’n groot aanbod. Ben je dol op achtbanen? Dan kom je er helemaal aan je trekken. Er staan er maar liefst 13. Maar ook voor jonge bezoekers is er veel te ontdekken in het sprookjesgedeelte en bij de vele shows.

Vanaf eind 2019 beschikt Europa-Park ook over een gigantische Waterwereld: Rulantica

Zwemmen in Duitsland

Plons! Tijd om te gaan zwemmen in Duitsland. Wij overnachten bij het Camp Resort in een huifkar, dus we pakken de auto naar Rulantica. Met onze dagkaart krijgen we een armbandje om waarmee je binnen alles doet; van het sluiten van de je kluis tot het betalen van je eten. Handig!

Zwemkleding aan, douchen en dan twijfelen waar je gaat beginnen. Wauw, wat is hier veel te doen en te bekijken. Belangrijk punt voor ons: de vloer is schoon!

We starten rustig, met een rondje dobberen in een grote band door Snorri’s Saga. We worden zelfs geholpen om netjes op de opblaasband plaats te nemen. Daarna is het heerlijk drijven door de lazy river van Snorri’s Saga. We kijken onze ogen uit als we in de stroming door indoor Rulantica worden gevoerd, langs zeemeermensen, door een kleurrijke onderwatergrot en langs een scheepswrak. Een prima begin van ons zwemavontuur in de Waterwereld. 

Lees meer: Waterwereld Rulantica

Dit is nieuw in Europa-Park in 2023

Op zaterdag 25 maart 2023 opent Europa-Park de deuren voor het 49e seizoen, met diverse nieuwigheden naast de al meer dan 100 attracties en shows. Wat is er zoal nieuw? Zo opent het 16e themagebied, vorstendom Liechtenstein! 

Een nieuw themagebied: Liechtenstein
Met het vorstendom Liechtenstein doet nog een Europees land zijn intrede in Europa-Park. Het 16e Europese themagebied ligt tussen Zwitserland en Engeland. Het middelpunt is de nieuwe "Liechtensteinse Ballonvaart", waarvan de kleurrijke ballonnen de namen dragen van de steden Liechtenstein, Vaduz en Triesenberg. De geheel vernieuwde ballonvaart is een attractieklassieker, die voor het eerst in 1996 in het park in gebruik werd genomen. Geheel nieuw is het "Liechtenstein Plein" met het grote ingemetselde wapen van het vorstendom. Daarnaast kunnen gasten in het park een miniatuurversie van de "Liechtensteiner Weg" verwachten, die in zijn oorspronkelijke vorm in verschillende wandeletappes door alle elf gemeenten van het vorstendom voert.

Een keizerlijke vaartocht
Het boottochtje met "Josefina’s kaiserliche Zauberreise" in het Oostenrijkse themagebied is nu nog romantischer. De gloednieuwe boten, voorzien van een tafeltje voor een lekkere eet- en drinkpauze, schitteren in keizerlijke pracht en praal.
Keizerin Josefina neemt de bezoekers mee op een reis door haar rijk - maar wie zijn die kleine groene trollen die overal kattenkwaad uithalen? Deze mythische wezens, ook bekend van "Zauberwelt der Diamanten", hebben in 2023 hun weg gevonden naar de Sprookjesbosbioscoop in "Grimm's Sprookjesbos". De film "Fina & de Yomis" combineert alle facetten van het Oostenrijkse thema en geeft antwoord op de vraag wie de Yomis zijn en wat ze te maken hebben met keizerin Josefina. Speciaal voor dit filmavontuur werd de Sprookjesbosbioscoop omgebouwd en uitgerust met interactieve elementen en nieuwe bioscooptechnologie om het verhaal over de Yomis nog beter tot zijn recht te laten komen. 

Lees meer: Dit is nieuw in Europa-Park in 2023

Nieuwtjes in 2022 in Europa-Park

Het Duitse attractiepark Europa-Park opende eind maart 2022 weer de poorten. Het 48e seizoen van dit prachtige en grote familiepark is hiermee geopend. Bezoekers kunnen zich verheugen op talloze nieuwe attracties waaronder een keizerlijke uitbreiding van het Oostenrijkse themagebied. Daar zijn wij natuurlijk nieuwsgierig naar. Ook zijn we heel benieuwd naar ‘piraten in Batavia’ in het Nederlandse gedeelte van het park. Nadat wij namelijk in 2018 een bezoek brachten aan dit gave attractiepark en de kids helemaal dolenthousiast waren over die attractie, brak juist daar brand uit. Gelukkig is alles opgelost en hersteld en volgens zeggen is de varende attractie nóg mooier geworden.


Groots Europa-Park
Het Europa-Park Resort bestaat intussen behalve uit het grootste attractiepark van Europa, ook uit een waterpark, zes themahotels, vr-experience YULLBE en een Camp Resort.
Bezoekers kunnen in het seizoen 2022 meevaren met de geheel nieuw gethematiseerde boottocht "Josefina’s kaiserliche Zauberreise". Het ontspannen tochtje voert door een geheime paleistuin, langs waterspuwers en fonteinen en midden door een bijzondere rozenboog. Keizerin Josefina presenteert zich tijdens de reis op verschillende momenten in haar leven en de brutale Yomis vergezellen de gasten en halen overal hun ondeugende streken uit.


Op het 10.500 m² grote meer vaart ook de nieuwe “Donau Dampfer” en op gezette tijden is er de nieuwe spectaculaire fonteinenshow "Weense Waterwals" met 54 fonteinen, waarvan sommige wel 40 meter hoog zijn.
Keizerlijke bouwwerken kunnen niet van de ene op de andere dag gerealiseerd worden, daarom zal de uitbreiding van Oostenrijk ook volgend jaar nog in beslag nemen.


Virtuele belevenissen
Als één van de eerste parken ter wereld bood Europa-Park de mogelijkheid om in achtbanen te rijden met een VR-bril op. Zo gaaf! Wij hebben het ervaren en kunnen het iedereen aanraden.
Het aanbod aan virtuele avonturen telt dit seizoen zes stuks. Zo werd vorig jaar "Madame Freudenreich Dino-Rennen VR" toegevoegd. Hierin beleven bezoekers samen met dinosaurussen een turbulente zeepkistenrace over berg en dal.

Dit jaar kunnen de gasten op achtbaan Alpenexpress ook nog kiezen voor "Amber Blake - The Chase". Deze virtuele achtervolging op een jetski is een prequel van de nieuwe YULLBE PRO-experience "Amber Blake: Operation Dragonfly”. Dit verhaal is gebaseerd op de stripboeken van de uit België afkomstige Jade Lagardère en zal de bezoekers vanaf de zomer onderdompelen in een 30 minuten durende interactieve agentenfilm. De YULLBE-experience bevindt zich tussen hotel “Krønasår” en Waterwereld Rulantica. Vanaf het voorjaar hebben de gasten hier ook de mogelijkheid zich te verkleinen en zo het gedetailleerde landschap van Miniatur Wunderland Hamburg te beleven tijdens een YULLBE PRO- of een YULLBE GO-avontuur.


Nieuw in Rulantica
Het in 2019 geopende waterpark is de afgelopen jaren indoor uitgebouwd met een relax- en sauna-afdeling, een VR-bassin en in het buitengebied met “Snorri Strand” en het glijbanen-bastion “Svalgurok”. Dit jaar biedt "Snorri Strand" nog meer waterpret voor de kleintjes: Want drie nieuwe kindvriendelijke glijbanen beloven extra actie bij "Snorri's Rutscheplads". Daarnaast zal speelhoek "Snorri's Spelaborg" de ogen van kinderen doen glinsteren.

Deze zomer zal de Heligvända“ de eerste rondjes draaien. Deze attractie waarin bezoekers elkaar nat kunnen spuiten past perfect bij Waterwereld Rulantica. Buiten komt voor zonaanbidders en sportievelingen zandstrand „Dynstrønd“. Op het buitenterras van de relax- en sauna-afdeling kunnen saunaliefhebbers terecht in de derde sauna: een chalet genaamd „KOTA“. Tenslotte opent eettent „Snorri´s Piknikbud“ en krijgt restaurant “Snekkjas” en overdekt terras.

Kortom, veel noviteiten en des te meer reden om Europa-Park weer te bezoeken.

LEGOLAND® Billund breidt in 2022 uit met meer dan 10 miljoen LEGO® steentjes

LEGOLAND® Billund in Denemarken heeft de nieuwste plannen voor 2022 bekend gemaakt. De nadruk ligt op creativiteit en het iconische LEGO® steentje. Seizoen 2022 start op 2 april met acht nieuwe LEGO bouw- en speellocaties en meer dan 10 miljoen LEGO steentjes. Het is hiermee de grootste renovatie van het originele familiepark sinds de opening in 1968.
De nieuwe bouw- en speellocaties zullen verspreid liggen door het hele park. Bezoekers mogen hier zelf aan de slag. Zo is er voor de allerkleinsten het nieuwe kleurrijke indoor DUPLO® gebied. In LEGOLAND® Gallery staan de meest verbluffende LEGO creaties uitgestald, gebouwd door LEGO fans van over de hele wereld. Bezoekers die hun bouwtalent verder willen ontwikkelden kunnen terecht bij de CREATIVE Workshop met het volgen van een les in de nieuwste LEGO bouwtechnieken. Mini Boats heeft de grootste renovatie ondergaan. Niet alleen is de attractie volledig onder handen genomen, ook een deel van de LEGO gebouwen zijn vervangen door gloednieuwe modellen.


Mini Boats
De gehele attractie is gerenoveerd. Een aantal LEGO modellen zijn vervangen: Vrijheidsbeeld, Taj Mahal, Sydney Opera House, Colosseum, Sphinx, London Eye en de Basiliuskathedraal.
LEGOLAND® Gallery
250 m2 indoor bouwlocatie met 12 grote tentoonstellingsruimtes en plek voor 100 LEGO creaties van LEGO fans wereldwijd. Leuk weetje; je kan hier alleen met gele LEGO steentjes bouwen.
DUPLO® Fun
250 m2 indoor speelplek vol DUPLO® steentjes voor de allerkleinsten om mee te spelen. Het ligt pal naast Hotel LEGOLAND®.
CREATIVE Workshop
Bezoekers kunnen zich voor verschillende workshops inschrijven. Deze zijn geschikt voor alle niveaus.


BUILD A BOAT - LEGOREDO® TOWN
Outdoor activiteit voor het bouwen van een eigen boot om mee te racen. Deze moet kunnen blijven drijven op de 11 meter lange LEGOREDO River. LEGOLAND medewerkers helpen bij de bouw en zorgen voor een eerlijk verloop van de races.
BUILD A BOAT - Polar Land
Ook in Polar Land kunnen bezoekers een boot bouwen om hiermee op de Polar River te racen. Het kanaal is 11 meter lang en volledig in Polar Land thema uitgevoerd.
The Great LEGO® Reef
De onderwaterwereld komt tot leven in het 200m2 “The Great LEGO® Reef”. Gelegen naast Hotel LEGOLAND en Atlantis by Sea Life.
Rebuild the World
Rebuild the World opende in juni 2021. Bezoekers kunnen hun creaties toevoegen aan de grote PLANET LEGOLAND® in het midden van de ruimte.
THE MONSTER WALL
The Monster Wall is 11 meter lang, 2,5 meter hoog en is opgebouwd uit 1,3 miljoen LEGO steentjes. Creative en fantasierijke bouwers kunnen hun eigen monstercreatie hierop vastmaken. Het staat naast de attracties Ghost - The Haunted House en LEGOREDO® Town. Sinds de toevoeging van deze muur in juli 2021 zijn er al 2.899 werkuren in gestoken.

beeld: LEGOLAND® Billund

LEGOLAND®: www.legoland.dk
VisitDenmark: www.visitdenmark.nl/denemarken/activiteiten/legoland-billund-resort

Meivakantie met Klus


 

Hallokidoki!
Kabouter Klus, de gekste en handigste kabouter komt tijdens de meivakantie van 27 april tot en met 5 mei Plopsa Indoor Coevorden op stelten zetten. Hij staat te popelen om jou te ontmoeten en samen met jou te dansen in de kleurrijke confettiregen in het indoorpark van Nederland!
 
Wat valt er allemaal te beleven tijdens de meivakantie met Klus?
• Samen met Kabouter Klus beleven alle Ploppertjes een superleuk avontuur tijdens de gratis liveshow.
• Bezoekers ontmoeten hun favoriete Plopsa-helden tijdens Meet & Greets.
• Om de dag feestelijk af te sluiten dansen jong en oud in een kleurrijke confettiregen.
• Uiteraard kunnen bezoekers zich steeds uitleven op de diverse binnen- en buitenattracties. 

Lees meer: Meivakantie met Klus

Lekker spelen bij Linnaeushof


Speeltuin Linnaeushof in Bennebroek geeft veel ouders een flashback naar ‘vroeger’. Toen zij nog onbevangen in deze speeltuin speelden. Met meer dan 350 speeltoestellen en attracties is dit een waar kinderparadijs. Al jaren.
In 2019 is er weer een nieuw speeltoestel bij gekomen om in te klimmen en klauteren. Je kunt het een behendigheidsparcours noemen… gaaf voor jonge kinderen. Maar zeker ook een uitdaging voor wat oudere kids.
Klimmen en klauteren
Het nieuwe speelseizoen is voor een groot deel van hout gemaakt en je legt op/aan het toestel zo’n vijftien meter af. Met tien overgangen van eucalyptushout en touw leg je er een sportief en vrolijk parcours op af, slingerend en springend van paal tot paal en over eilandjes. Een te gekke uitdaging voor kinderen vanaf zes jaar, maar ook voor volwassenen. Dit spannende speeltoestel belooft een van de grootste hits in het komende seizoen te worden.

Plezier voor jong en oud
Linnaeushof noemt zichzelf ‘Europa’s grootste en leukste speeltuin met meer dan 350 attracties en speeltoestellen’. Wij hebben het vooral extra naar ons zin op een warme dag, want dan is ook het water-speelparadijs geopend.
Het speelparadijs is niet alleen gaaf voor kleine en grotere, ook aan valide en minder valide kinderen wordt volop gedacht. Veilig en vertrouwd, klantvriendelijk en duurzaam, authentiek en altijd weer verrassend. 

Lees meer: Lekker spelen bij Linnaeushof

Beleef Madurodam in een ander licht tijdens VONK18


Wandel door een prachtig verlicht Nederland… dat kan op allen in Madurodam. Speciaal om het jaar knallend af te sluiten, organiseert Madurodam een hartverwarmende lichtshow, VONK18 genaamd.
Winterse sfeer
Het lijkt ons een gaaf uitje om met het gezin te doen, dus wij gaan zeker tussen 27 – 30 december 2018 naar Den Haar rijden om te genieten van de winterse sferen in het bijzondere themapark. Je kunt natuurlijk langs alle bekende miniatuur gebouwen en Nederlandse plaatsen lopen en je daarna opwarmen bij de vuurkorven in het park, onder het genot van winterse lekkernijen.

65.000 lichtjes
Maar hét spektakelstuk is VONK18. Een avondvullend programma met lichtshow voor jong en oud, geheel in het teken van ‘samen terugblikken, samen vooruitkijken’. Laat je betoveren door bijzondere lichteffecten, muziek én volop entertainment. Tijdens de indrukwekkende lichtshow met muziek van een bekende Nederlandse artiest komen de hartverwarmende momenten van 2018 tot leven in tientallen spectaculaire projecties. Wandel door de paden van een magisch Madurodam en kijk je ogen uit met meer dan 65.000 lichtjes om je heen. Zo zag je het park nog nooit!

Welke vonk geef jij door?
Op twee plekken in Madurodam worden de bekende en minder bekende momenten van 2018 op een hele bijzondere manier gedeeld. In een indrukwekkende openingsshow nemen de twee VONK-lichtpoppen je mee op reis langs deze hoogtepunten van 2018.
Geen standaard jaaroverzicht… maar wel een kijkje in de meest bijzondere terugblikken én wensen van heel Nederland. Voorafgaand aan de lichtshow roept het themapark Nederlanders namelijk op om zijn of haar favoriete momenten te delen. Neem middenin Madurodam een kijkje in het jaar dat voor ons ligt en laat je verrassen door de wensen van bekende en minder bekende Nederlanders.
Stel jezelf na al die inspiratie eens de vraag: welke vonk geef jij graag door aan Nederland?

Lees meer: Beleef Madurodam in een ander licht tijdens VONK18

Ridders te paard en jonkvrouwen in actie

Puy du Fou, heb je er ooit van gehoord? Wij niet eerder, maar toen we de kans kregen om een bezoek te brengen aan het bijzondere themapark in de Franse Vendée konden we natuurlijk geen nee zeggen. Wist je bijvoorbeeld dat Puy du Fou geen themapark met attracties is, maar volledig draait om spectaculaire shows over de (Franse) geschiedenis? Van Vikingen tot Keizers en van het leven in Middeleeuwse dorpjes tot de 3 Musketiers? In dit park komt de geschiedenis tot leven in Hollywoodwaardige shows met verrassende speciale effecten. Niet op het doek maar in real life. Kortom: met de hele familie terug in de tijd.

Geen achtbaan maar tijdmachine
Een park zonder attracties, ‘is dat wel leuk?’ horen we je denken. Wij kunnen je vertellen, het park weet niet alleen volwassenen, maar ook jonge bezoekers te fascineren. Alles is tot in de puntjes verzorgd, niet alleen binnen de spectaculaire shows met water, vuur, mens en dier. Goed om te weten: de shows worden gespeeld in het Frans maar zijn met behulp van een app in het Nederlands te volgen.
Van speeltuin tot arena
Ook gaaf is het in de restaurants waar de kleding van het personeel is afgestemd op de tijdsperiode waarin zij ‘dienen’. Met de allerkleinsten breng je een bezoek aan de speeltuin en aai je geitjes in het Belle Époque dorpje en met de wat oudere kids strijk je neer bij de zwaardvechtende ridders op paarden, joel je mee in de Gallo-Romeinse arena en bewonder je de honderden vogels die boven je hoofd zwermen tijdens ‘Le bal des Oiseaux Fantômes’.
’s Avonds geniet je met het hele gezin van een spetterende fonteinlichtshow, om vervolgens het bed in te duiken bij één van de themahotels. Een nachtje in het nieuwe kasteelhotel La Citadelle is daarbij een echte aanrader! Nieuwsgierig geworden? Bekijk de video hierna en laat je meevoeren terug in de tijd! https://www.youtube.com/watch?v=sA6l1KGBHII&t=3s
Themapark Puy du Fou: met de hele familie terug in de tijd. Zie: Puydufou.com (foto aangeleverd door Puy du Fou)

In de achtbaan met VR-bril

Tot voor kort hadden wij nog niet kennisgemaakt met het fenomeen van met een VR-bril op in een achtbaan. In het Duitse attractiepark Europa-Park (in het Zwarte Woud, in de plaats Rust) kan dat. Wij bezochten dit pretpark in Duitsland en liepen op één dag door Griekenland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland, Rusland, Engeland, Ierland, Zwitserland, IJsland, Scandinavië, Portugal, Spanje en Oostenrijk. Te gek!

Twee poortjes
In Oostenrijk maken wij kennis met de Alpenexpress. Zo op het eerste oog een gewone treintjes achtbaan. We gaan in een korte rij staan (tien minuutjes) en bij de poortjes zagen wij wel al dat er keus was: Alpenexpress Enzian of Alpenexpress Coastiality. Wij kozen voor het linker poortje (Enzian), geen idee waarom. Het bleek een goede gok want, zo zien wij vanuit de rij, voor het andere poortje moet je een extra kaartje kopen. Nog steeds geen idee over het hoe en wat, zien wij wel dat er achterin de trein met mijnkarren mensen met een VR-bril op instappen.
Wij krijgen geen bril op en genieten van de snelle treinrit door de bergen en we genieten van de duik de diamantengrot in. Daar schrikt de 9-jarige dochter een beetje van en als we bij het beginstation doorrijden gaat zij zenuwachtig lachen. We maken het rondje in de achtbaan twee keer. Perfect, want nu weet zij een beetje wat er gaat komen en geniet zij van de hele rit in de mijnkar.
Virtual Reality bril
We zijn nu natuurlijk wel nieuwsgierig hoe het werkt met de Virtual Reality bril. Er staat een houten, Oostenrijks chalet waar we tickets van 2 euro kunnen kopen voor de VR-beleving in de Alpenexpress Coastiality. Er is keus uit diverse films en dat blijkt nog best lastig kiezen. Ik neem de het Schellen Ursli avontuur door de bergen van Zwitserland. Marcel kiest voor de VR-ervaring Alpha Mods P.D. met een futuristische politie eenheid. De kinderen (9 en 12 jaar) zijn niet van die durfalls dus zij gaan voor nog een gewone rit in de achtbaan.

Lees meer: In de achtbaan met VR-bril