Gaaf voor Kinderen

Musical over Johan Cruijff

Op 1 juni 2022 ontving ’14 de musical’ de 50.000 bezoeker en waren wij daar op uitnodiging bij. Toen we het mailtje met de uitnodiging ontvingen, dacht ik als ‘niet voetballiefhebber’ hmmm, is dat wel iets voor ons. De puberzoon in huis leek het ‘wel leuk’ dus we stapten in de auto naar AFAS Theater in Leusden. En, vanaf het moment dat we het theater in beeld kregen tot we later op de avond weer thuiskwamen, waren wij enthousiast. De tiener sprak er zelfs de dagen erna nog over, ook met vrienden. Toverwoorden: voetbal, Cruijff, theater en ja echt musical. 


Gaaf theater
Laten we gewoon in chronologische volgorde vertellen hoe wij dus dit theaterspektakel over voetballegende Johan Cruijff hebben ervaren.
De locatie van het AFAS Theater Leusden is heel centraal en toen we langs dit glazen bouwwerk reden keken we onze ogen uit. Er staan mooie beelden – vooral met wereldbollen – omheen en de buitenkant is een halve voetbal, van glas. Binnen is in het midden van die halve, blazen bal veel groen. Echte planten. Parkeren is een eitje onder dit theater en ook nog eens gratis inbegrepen bij je kaartje. Ideaal. Ook het drankje in de pauze hoort erbij.


50.000 bezoeker
Deze woensdagavond 1 juni was een speciale avond omdat de 50.000 bezoeker in de zaal zit. Dit werd vooraf al gevierd met zalige taartjes, met dus het getal 50.000. Een lekker glaasje bubbels erbij. Top! Deze 50.000ste bezoeker van de brutale ode aan de legendarische voetballer met rugnummer 14 werd op het podium in het zonnetje gezet en ontving een shirt met rugnummer 50.000. Extra bijzonder detail: die dinsdag 31 mei was het precies vijftig jaar geleden dat Johan Cruijff de winst van de Europa Cup 1 voor Ajax binnensleepte met 2 doelpunten tegen Inter Milaan in de Rotterdamse Kuip.


Mobieltje uit
Na een taartje en glaasje was het dan zover, we konden de zaal in. En yes, wij zaten op rij 14. Toch een supergaaf detail. Het theater is hartstikke nieuw en de stoelen zitten dus ook fantastisch. Vooraf aan de show werd er door een clubje muzikanten voor op het podium gezongen en muziek gemaakt. Zij kregen het publiek in de zaal al lekker aan het zingen. Helemaal slim vonden wij de set dat zij vroegen om je mobieltje erbij te pakken en de zaklamp functie aan te zetten bij het volgende nummer (ja, bloed, zweet en tranen dus iedereen zong mee). Daarna had iedereen het mobieltje toch al in de hand, om meteen op vliegtuigmodus of uit te zetten. Yeah.

Spektakel
De voorstelling ’14 de musical’ ging beginnen. Trouwens, de voorstelling werd onlangs bekroond met een Musical Award in de categorie Beste origineel Nederlandse musical. Nou, achteraf kunnen wij zeggen: dat is absoluut zo. Origineel! Spektakel. Wij werden meermaals verrast. Natuurlijk gaan we nu niet vertellen hoe, want dan is de verrassing eraf. Dat moet je zeker gaan beleven. Als je niet van musicals houdt of niet van voetbal… ook dan is ’14 de musical’ en must see. Ook – of juist – gaaf voor tieners!


Het verhaal
Bij nummer 14 denkt iedereen natuurlijk meteen aan een van ’s werelds grootste voetballers aller tijden. 14 de musical laat zien hoe Johan Cruijff, een eigenwijze en gevoelige Amsterdamse jongen, uitgroeit tot een absolute wereldster. Hoe zijn sportcarrière, zijn privéleven, zijn goede maar ook verkeerde keuzes in het leven, én het overlijden van zijn vader, hem maakten tot wie hij was. Een verhaal over ambitie, liefde, vriendschap, eenzaamheid en verraad.
Natuurlijk vliegen de Cruijff uitspraken je om de oren. Het gaat soms zo snel… en wat speelt Tobias Nierop die Cruijff-rol fantastisch! Deze zin is bij ons blijven hangen: "In zeker zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk." We hebben veel gelachen en genoten tijdens ’14 de musical’ of ’14 het verhaal’. Echt een aanrader!


Meer info:
Kaartjes boek je via www.14hetverhaal.nl en de voorstelling is er zeker nog t/m 7 januari 2023.
Cast: Tobias Nierop, Myrthe Burger, Pepijn Schoneveld, Porgy Franssen, Kees Boot, Anne-Marie Jung, Justus van Dillen, Theo Martijn Wever, Kim van Zeben, Sjoerd Spruijt, Ruth Sahertian, Jeske van de Staak, Mitch Wolterink, Eva van der Post, Wolter Weulink, Midas Treub, Kiki Heus, Chiem Vreeken | Script en regie: Tom de Ket | Producent: Wolter Lommerde, Out of Office Productions.

Bings kerstfeest en andere verhalen

Bing komt naar de bioscoop! Vanaf 25 november 2020 is Bings kerstfeest en andere verhalen in de bios te zien. Word het jouw eerste bezoek aan de bioscoop?


Jonge kinderen kennen Bing vast en zeker. De Emmy Award-winning tv-serie Bing is razend populair bij peuters en kleuters. De avonturen van dit vrolijke konijntje worden dan ook massaal gevolgd via tv, YouTube en social media.


Speciaal voor de feestdagen verschijnt er nu een kerstspecial van bijna een uur. Het perfecte peuteruitje voor de komende feestdagen!

Kerstverhalen
In ‘Bings kerstfeest en andere verhalen’ zijn, naast Bing, natuurlijk ook zijn vriendjes Sula, Panda en Flop van de partij. Daarnaast maken we kennis met Nicky, het superschattige neeftje van Sula.

In deze gezellige bioscoopspecial maken Bing en zijn vriendjes allerlei leuke dingen mee. Zo gaan ze naar het bos om boombladtekeningen te maken en geven Bing en Sula een spannende poppenkastvoorstelling.

Maar natuurlijk zijn er ook speciale kerstverhalen, want kerst, het is een Bing-ding! Zo gaan we samen met Bing cadeautjes openmaken. Bing wil héél graag een Hoppity Woesj Raketslee, maar zal hij deze ook krijgen? En ja, dan moet het eigenlijk wel gaan sneeuwen….. 

Lees meer: Bings kerstfeest en andere verhalen

De Club van Sinterklaas en het Grote Pietenfeest

Het is alweer de negende (!) film van de Club van Sinterklaas. Vanaf 14 oktober 2020 is deze vrolijke film in de bioscoop te zien.
De Bellinga’s
Gaaf om te weten: YouTube-ster Luan Bellinga, bekend van de familievloggers De Bellinga's, speelt een hoofdrol in deze film! Ook zingt hij samen met Coole Piet de titelsong van De Club van Sinterklaas en het Grote Pietenfeest.


Het verhaal in 2020
Wanneer de Pieten weer in Nederland zijn, komen ze voor een grote verrassing te staan. Op het kasteel wordt namelijk door de feestdirecteur - in opdracht van Sinterklaas - een groot Pietenfeest opgebouwd. Een cadeau van Sint omdat alle Pieten het hele jaar zo goed hun best hebben gedaan. Met als speciale gast; Luan Bellinga!

Coole Piet
De Pieten willen direct het podium op, maar er moeten eerst nog schoentjes gevuld worden. Maar dat gaat mis! Coole Piet valt van het dak en is de volgende ochtend spoorloos verdwenen. De Pieten zijn in rep en roer. Waar zou Coole Piet zijn?

Zonder Coole Piet kan het grote Pietenfeest niet doorgaan en sterker nog; Pakjesavond kan ook niet doorgaan als niet alle Pieten compleet zijn.


Lukt het De Club van Sinterklaas en Luan om Coole Piet op tijd te vinden?
En wat heeft de geheimzinnige Smoezel hiermee te maken?

Lees meer: De Club van Sinterklaas en het Grote Pietenfeest

De Grote Sinterklaasfilm

Vanaf 7 oktober 2020 kunnen we Sinterklaas en de Pieten weer bewonderen op het grote doek. Kom in de bioscoop genieten van deze mooie traditie en volg Sinterklaas in een nieuw avontuur.

Het verhaal - De Grote Sinterklaasfilm
Sinterklaas en de Pieten zijn volop bezig met de voorbereidingen van het Sinterklaasfeest als de louche zakenman Stan, in het bijzijn van de burgemeester, iedereen sommeert het kasteel onmiddellijk te verlaten. Stan heeft overigens wel een andere locatie voor ze geregeld. Hogepief is opgelucht, maar de moed zakt hem in de schoenen als dat een grasveldje met een Dixi blijkt te zijn. Een camping…
Sint op de camping
Op hun 'kampeerplek' proberen de Pieten te bedenken wat ze moeten doen. Pepernoten bakken op een campinggasstelletje duurt wel heel erg lang en Sinterklaas wordt stijf van de campingstoeltjes. Maar dat is nog niet het ergste: ze kunnen niet bij de cadeautjes en het snoepgoed dus het Sinterklaasfeest is in gevaar!

Kiki en Paco Post vertrouwen de boel niet en gaan op onderzoek uit. De tijd dringt, de bulldozers staan al klaar om aan de eerste sloopwerkzaamheden te beginnen. Maar staat het kasteel wel op instorten of is er iets anders aan de hand? Zal het ze lukken om het kasteel en daarmee het Sinterklaasfeest te redden?!


Bram van der Vlugt
In De Grote Sinterklaasfilm wordt Sinterklaas geadviseerd door niemand minder dan Bram van der Vlugt!

Lees meer: De Grote Sinterklaasfilm

Trolls op wereldtour

De kleurrijke Trolls zijn terug! In de nieuwe film Trolls Wereldtour ontdekken Poppy en Branch dat er nog veel meer muziek in de wereld bestaat dan alleen hun eigen poptunes. Wat een feest! Helaas denken de Rocktrollen daar anders over….

Deze vrolijk familiefilm draait vanaf 5 augustus in de bioscoop. En dit wil je meemaken! Kleurrijk, swingend, gezellig, lief, spannend.

Kortom, Trolls!

Trolls Wereldtour

Trolls Wereldtour is het vervolg op de hitfilm Trolls van DreamWorks Animation (Shrek, Madagascar, Kung-Fu Panda). In een vrolijk en kleurrijk avontuur dat hen verder brengt dan ooit tevoren doen Poppy en Branch een grote ontdekking.

Ze maken deel uit van zes verschillende Trollenstammen met zeer uiteenlopende muziekstijlen: Funk, Country, Techno, Klassiek, Pop en Rock. Hun wereld staat op het punt een stuk groter maar vooral ook luider en muzikaler te worden.

 

 

De Piraten van Hiernaast

Piraten zijn stoer. Piraten zijn gevaarlijk… maar is dat wel echt zo? In veel kinderfilms komen piraten voor, dus hebben piraten ook absoluut iets spannends en avontuurlijks.
De nieuwste film voor kinderen met piraten in de hoofdrol heet: De Piraten van Hiernaast.
In deze bioscoopfilm, met Egbert-Jan Weeber en Tygo Gernandt, wordt het saaie kustplaatsje Zandwijk aan Zee op stelten gezet door de komst van de zwaardvechtende en rum-drinkende piratenfamilie Donderbus.


Deze bijzondere familie is nogal aanwezig in de kustplaats en de saaie buurtbewoners vinden alles wat deze piraten doen maar niets. Vooral de waakhaai en huis-octopus zijn niet favoriet in de buurt. Toch sluit de elfjarige Michiel vriendschap met de stoere piratenjongen Billy. De twee vrienden dreigen elkaar te verliezen wanneer aartsvijand Knokige Krelis opduikt en hun de vriendschap moeilijk maakt. Samen met hun buurmeisje Elizabeth gaan de jongens de strijd aan tegen de gevaarlijkste piraat op zee… 

Lees meer: De Piraten van Hiernaast

Oliver in Enschede

Wie kent het verhaal over Oliver, de kerstklassieker van Charles Dicken’s niet? Dan moet je zeker verder lezen… ken je het verhaal wel? Dan smelt je hart vast al bij het idee dat Oliver! naar het theater terugkomt. En wel in de speciaal omgebouwde Wilmersberg Zaal in het Wilminktheater in Enschede.
Textielstad
Oliver! is het ontroerende verhaal van een jongen die zich staande moet houden in een arme textielstad. Een verhaal over goed en slecht, arm en rijk, ellende en vriendschap. Een troostrijke geschiedenis over het wrede lot en… de vrije wil. Een eigenzinnige versie met veel humor en prachtige liedjes.
Een voorstelling die werkelijk vol zit met het gevoel van kerst. Jong en oud staan op het toneel en geven een voorstelling waar menig bezoeker het niet droog bij kan houden.
AFGELOPEN - Gaaf voor Kinderen geeft 4 kaarten weg voor Oliver! Zaal in het Wilminktheater in Enschede. 

Lees meer: Oliver in Enschede

Mees Kees in de Wolken

Zijn jullie ook zo dol op Mees Kees en zijn klas?
Vanaf de eerste film genieten wij van de grappige en inspirerende meester, de hilarische mevrouw Dreus en alle kinderen in de klas. Wij kijken dan ook uit naar de nieuwe film: Mees Kees in de Wolken. Vanaf 11 december is de film in de Nederlandse bioscopen te zien!


Scenario
Een extra reden waarom wij zo dol zijn op de avonturen van Mees Kees… in de eerste film is het huis van zijn moeder te zien en laat dat nou in onze woonplaats Castricum zijn gefilmd. Om de hoek bij de school. Vanaf die tijd zijn er door de GaafvoorKinderen-kinderen heel wat rondleidingen gegeven langs het Mees Kees-huis en Mees Kees-parkje.
Het is niet geheel toevallig hoor, want de scenarioschrijver Tijs van Marle woont in Castricum. In een interview wat ik met hem had voor Facebook Voor Liefhebbers vertelt hij meer over hoe hij op avonturen voor de films komt. 

Lees meer: Mees Kees in de Wolken

Nieuwe bioscoopfilm met de Buurmannen

Buurman & Buurman klussen er al heel wat jaren op los. En het draait altijd weer op hilarisch geklungel uit.

Experimenteren

De nieuwe film met het leukste klus duo is terug in de bioscoop met: Buurman & Buurman Experimenteren er op los! Zoals altijd is, niets te gek voor deze grappige heren. Zo proberen Buurman & Buurman op een grappige manier pannenkoeken te bakken, proberen ze de appeldief te vangen door de appelbomen te beveiligen en experimenteren ze zelfs met een zelfgemaakte vliegmachine.

En tsja.., waarom zou je naar een autowasstraat gaan wanneer je er ook zelf eentje kunt bouwen? De auto wordt er alleen wel een stukje viezer door…
Kortom, valt het experimenteren niet mee voor de buurmannen, waardoor ook dit keer het één en ander in de soep loopt. Een gezellige familiefilm!

Lees meer: Nieuwe bioscoopfilm met de Buurmannen

Het Meisje met de Zwavelstokjes

Van 23 t/m 29 december is er een bijzondere voorstelling in Theaterhotel Almelo te zien: Het Meisje met de Zwavelstokjes.
Na de succesvolle kerstvoorstelling ‘Scrooge’, brengt het Theaterhotel in 2019, een nieuwe Christmas Carol ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’. Zoals het een goede traditie betaamd, zal ook deze uitvoering het échte kerstgevoel brengen.

Visioen
“Wij nemen u mee in het leven van een meisje dat op koude winteravonden zwavelstokjes moet verkopen. Terwijl mensen vrolijk kerstinkopen doen of samen thuis knus voor de haard zitten, zwerft zij op straat. Door het lot krijgt ze visoenen die haar leven voorgoed veranderen.”
De voorstelling is gebaseerd op het originele verhaal van Hans Christian Andersen, gebracht in de kenmerkende Dickensstijl.  Met een eigen twist en Twentse knipoog, zorgt dit hartverwarmende theaterspektakel voor een lach en een traan.

Lees meer: Het Meisje met de Zwavelstokjes