Spellen

Pffffttt… Poepie Knor

Scheten en boeren… ik moet er zó om lachen!

Al mijn vriendjes trouwens ook. Nu ik het gave spel Poepie Knor in huis heb, komen ze nog vaker bij mij spelen. Lekker aan tafel, varken op het spelbord in het midden, en op de knop drukken. Oh ja, eerst nog de gekleurde modderbadjes verdelen. Dan, draaien aan het grote varken in het midden en wachten tot hij stil staat. Knor knor knor..Knort het grote varken en wijst hij naar jouw kleurvak (de kleur van je modderbad), dan mag je een nieuwe speelkaart pakken.

Laat hij een scheet, knijp zo snel mogelijk je neus dicht en lever een kaart in. Kijk dus uit dat hij geen scheetje laat als jij aan de beurt bent, want dan zakt je varkentje verder het bad in! Toetert het varken, druk dan zo snel mogelijk op de rug van het grote varken en breng jezelf een stap dichter bij de overwinning.

Hilarisch!

Tel de Dieren!

Vandaag hebben we een gave app op de iPhone gezet: Tel de Dieren! Van uitgeverij Appracadabra (wat een coole naam). Ik vind het echt vet dat ik nu leer tellen in het Italiaans, Spaans, Noors of zelfs in het Japans. Al is dat natuurlijk best lastig… het is wel leuk om te horen hoor. Mijn zus en ik houden het voorlopig gewoon even op Nederlands. Dus klik op de kinder-app Tel de Dieren! en hop,1 paard (ai, het meisje valt er van af). Dan 2-3 en bij 4 moeten we toch lachen. Als je op de hondjes drukt gaat de ene poepen en een ander doet een plas. Er zijn steeds hele leuke dieren en het cowboymeisje en de jongen maken grappige bewegingen. We hebben ontzettend gelachen om de 8 vissen, de 14 rupsen die de bloemen opeten en om het hoofd vol luizen (krab krab). Ook de geluidjes zijn gaaf. Dit moet je zien (en leren)!

Voor ouders
‘Tel de Dieren!’ leert kinderen spelenderwijs om hoeveelheden te koppelen aan getallen, een vaardigheid die je nodig hebt om te leren rekenen. Met ‘Tel de Dieren!’ leer je tot 20 tellen in het Arabisch, Chinees, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Grieks, Italiaans, Japans, Litouws, Pools, Portuguees, Slowaaks, Spaans, Zweeds en Zwitsers-Duits. ‘Tel de Dieren!’ is geïllustreerd door Caroline Ellerbeck, die onder meer twee Gouden Boekjes maakte. Deze kinder-app is geschikt voor iPhone en iPad en is te koop voor 2,99 euro. Er is ook een gratis lite-versie, waarmee je alvast tot vijf kunt tellen om de app uit te proberen.

Even testen: Boggle Flash

Ik vind het echt verslavend leuk hoor, Boggle Flash.

Vandaar, denk ik, ook dat het is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2011. Ik snap eigenlijk niet helemaal hoe die kleine letterblokjes steeds weer weten of een woord klopt en wat mijn score dan is… Ik heb het uitgetest en de vijf high tech letterblokjes ‘praten’ met elkaar en ik leg er woorden van.

Wat een snel, innovatief letterspel! Ik zet de blokjes aan en elke display laat een letter zien. Je kunt natuurlijk ook woorden van drie, vier of vij letters maken. Ik speel het vaak alleen, maar je kunt natuurlijk ook om beurten een letterwoord maken. Wel binnen de tijd blijven hoor! De blokjes tellen af, de letters knipperen… ik maak en woord en zie meteen mijn score.

Dit moet je gewoon doen!

 

Woordjes leren!

Ik vind gamen op de iPhone van mama echt gaaf. Ik bouw mijn eigen smurfen dorp, ik kijk Z@ppelin en ik speel er dus spelletjes op. De boerderij app van Juf Jannie staat er nu al een tijdje op en die is heel gaaf hoor, maar de woorden ken ik nu. Gelukkig ontwikkelt Juf Jannie door en zijn er veel meer apps uit de reeks thematisch woordenschatonderwijs voor de iPhone en iPad nu in de app store. Dit keer is het onderwerp de zee en zijn er weer vier verschillende scènes waarin je woordjes en zinnetjes kan leren en vragen moet beantwoorden. Een vrolijke vrouwenstem vraagt bijvoorbeeld 'waar is de dolfijn?' Of 'waar is het zeewier...' even zoeken op het plaatje, drukken op het wier en 'wauw, dat doe je goed!' De leuke geluidjes maken de app extra vrolijk en ik weet nu ook wat een zeepaardje is en ik kan een zee-annemoon aanwijzen. 

Gekke geluidjes

Het doel van de app is ook nu weer om kinderen nieuwe woorden te leren door ze in een logische omgeving te plaatsen. Op deze manier worden de woordjes beter onthouden en weet het kind ook wanneer een woord gebruikt kan worden. De animaties en gekke geluidjes zorgen ervoor dat kinderen het vaak willen blijven gebruiken. Herhalen is erg belangrijk bij het leerproces. Voor de wat oudere kinderen zijn er de vragen om het leuk te houden. Op de website van www.jufjannie.nl kun je ook nog eens naar de kleurplaten, knutselwerkjes, foto’s en filmpjes. Allemaal met het thema de zee.

 

LEGO Game HEROICA

LEGO is tegenwoordig meer dan alleen bouwen. Het is vooral ook spelen, zoals ik graag met mijn Ninjago’s doe. En nu ik het bordspel HEROICA heb, kan ik ook gamen met LEGO. De HEROICA bordspellen zijn geïnspireerd op video games.

De helden gaan bij ieder spel op één of meerdere missies om HEROICA te bevrijden van de verschillende monsters. Daarbij hebben ze meerdere levens, speciale krachten die ze beschermen tegen de monsters en kunnen ze onderweg toverdranken, goud en wapens verzamelen. De winnaar is degene die als eerste de missie van het spel heeft volbracht. Elk spel is een uniek avontuur van bouwen en ontdekken, met nieuwe helden, monsters en missies. Kijk, dat vond ik best wat ingewikkeld klinken. De spellen zijn ook niet voor niets vanaf 7+, maar eenmaal gespeeld is het één groot avontuur. De Wii kan (even) aan de kant en ik pak mijn HEROICA Waldruk uit de kast.

 

Spelen met Dino

Ik vind het niet erg als het een middagje regent. Dan ga ik lekker binnen spelen! We hebben zoveel leuke kinderspellen. Mijn favoriet is nu Dino Meal waar je de eitjes moet redden. Maar voor je het weet hapt die enge dino naar je.

Spannend… dus beginnen maar. Je gooit met de dobbelsteen een kleur en in die kleur moet je het eitje met een pincet uit het nest van de grote Dino pakken. Ohhh, als dat prehistorische monster het maar niet ziet! Want ze bijt… Wie het meeste eitjes heeft gepakt is de winnaar. www.goliathgames.nl

Ik ga op reis en neem mee...

Een handig reisspel natuurlijk! Malle Muis Voyager, de handige editie als reisspel, is echt perfect om mee te nemen tijdens de vakantie. Kun je voor de tent, in de caravan, op het terras van je vakantiehuisje of op het balkon van je hotel een leuk spelletje spelen. Malle Muis is lachen… Vang de muis bij de staart en pak het stukje kaas terug voordat de muis ontsnapt! Verzamel dus zoveel mogelijk stukjes kaas door steeds weer de muis te vangen. Echt lachen. Bekijk op You Tube het filmpje maar eens.

Goliath Games heeft al heel wat klassieken en populaire spellen in een Voyager editie en dit jaar zijn daar dus nieuw bij gekomen de Malle Muis en Holle Bolle Big Voyager. Voor veel extra plezier bij vakanties en uitstapjes. Doel van Holle Bolle Big is om de big zo veel mogelijk hamburgers te voeren. Maar niet te veel, want dan springt zijn riem open. Ik vind ‘m echt gaaf. Maar ik ben dan ook dol op familiespellen, zeker als ze mee op reis kunnen. Nog meer gave games voor in de reiskoffer vind je op Goliathgames.nl.

Kaarten!

 

Spelletje kaarten? Spelen met een ‘gewoon’ kaartspel kan altijd nog! Pak Color-A-Do, leuk voor het hele gezin.

Er zijn negen verschillende getallen en vijf kleuren. Iedere kaart heeft een vaste plek.

En jij moet al je kaarten zo snel mogelijk kwijt zien te raken. Klinkt makkelijk… maar dat is het niet, omdat iedere spelers zo snel mogelijk van zijn kaarten af wil. Jokers en actiekaarten gooien ook nog eens roet in het eten… Gewoon gaaf om te doen!

Ideaal om mee op reis te nemen of te geven/krijgen voor Kerst of je verjaardag. www.999games.nl

Bouwen en spelen met LEGO spellen

creationary

Steeds als de reclame op tv over de nieuwe LEGO spellen voorbij kwam riep ik: “die wil ik!” Het ziet er zo gaaf uit om tijdens het spel ook met LEGO te bouwen. En mijn roepen heeft nu geholpen, ik heb Creationary gekregen! Samen met papa en mama of met vrienden bouw ik nu na het gooien van de dobbelsteen voertuigen, natuur, gebouwen of voorwerpen. Dat het niet alleen spelen en bouwen is blijkt wel, want je moet ook nog dingen onthouden wil je winnen. En je fantasie gebruiken. Toon je bouwkunst in één van de drie moeilijkheidsgraden en laat de andere spelers raden wat je aan het maken bent.

Bouwen, spelen, veranderen

Er zijn maar liefst tien LEGO Spellen. Elk spel bestaat uit drie fases: bouwen, spelen en veranderen. Deze laatste fase is typerend voor het LEGO Spellen concept. Dankzij de LEGO stenen kan iedereen gemakkelijk het ontwerp en daarmee de aard van het spel veranderen. Met de unieke LEGO Dobbelsteen kun je bovendien spelregels aanpassen door de steentjes van de dobbelsteen te veranderen. www.LEGO.nl

Lachen met Twister Hoepla

hoepla

Haha, we liggen echt in een deuk als we Twister Hoepla spelen! Ken je het klassieke spel Twister? Nou, deze is nóg leuker. Je wordt nu zélf de Twister mat, want de bekende Twister stippen zijn nu ringen waarmee je je met elkaar verbindt om punten te scoren. Ik vind het nog leuker als er veel vrienden aan mee doen. Want dan buig je je echt in de gekste hoeken.

5 spellen

Twister Hoepla betekent maar liefst vijf verschillende spellen: Twister Plakken, Twister Ringwerpen, Twister Race,  Ringentwister en T-WirWar. Bij de laatste raak je zeker weten verstrikt in elkaar, maar houd je hoofd recht! Want je moet de Twister “T” op je hoofd zien te houden! En met Twister Plakken speel je in teams en je gebruikt je lichaam om de ringen op hun plek te houden. Als je bijvoorbeeld rood, knie aan knie draait, plaats je een rode ring tussen jullie knieën. De eerste beurt is makkelijk, maar elke beurt komt er een ring bij.

Dus je moet draaien, een nieuwe ring oppakken én de geplaatste ringen ook op hun plek zien te houden. Het spel stopt als één team een ring laat vallen. Dit moet jij zeker ook een keer testen.