Creatief

Zelf marker stiften maken

We testen de Mini Neon Marker Maker van Crayola.
Na het doorlezen van de gebruiksaanwijzing gaat tester Pien (9 jaar) aan de slag met de drie verschillende kleuren inkt. Er is een flesje geel, blauw en rozerood. De prima primaire kleuren om nieuwe kleurtjes mee te maken.
Op de bijgeleverde kleurenkaart staan maar liefst 36 kleurkeuzes. Het is meteen duidelijk met welke hoeveelheid druppels inkt je die gewenste kleur krijgt.
Stift maken
In de verpakking Mini Neon Scented Marker Makers vinden we allerlei zakjes met plastic dopjes, hulzen en vilten stiften en punten. We pakken alles zorgvuldig bij elkaar en Pien start met het mixen van twee kleuren inkt. Voorzichtig druppelt zij de juiste hoeveelheid in de mengbeker en daarna wordt de vilten stift (met bovenop het dopje) in de inkt gedoopt. Net zolang tot alle inkt is opgenomen.

Zodra alle inkt in het vilt is opgeslorpt, pakken we de houder met de vilten punt er bij. Deze zet je in de speciale marker maker. De vilten stift met dop er op, een harde druk op het paarse apparaat.
Klaar is je mini marker.
Pien vindt het een maken van de mini viltstiften leuk en maakt nog lekker wat felle kleuren. Dan opeens ontdekt ze dat er een lekkere geur aan de inkt zit. Wauw.
De doorschijnende marker kun je versieren met de bijgeleverde stickers. Pien test meteen de kleur van de stift en schrijft keurig haar naam op iedere viltstift.
Het is niet alleen een leuk en creatief projectje om te doen, je houdt er gepersonaliseerde stiften aan over!
We hebben op Facebook Gaaf voor Kinderen een live vlog gemaakt, check hier.

Lees meer: Zelf marker stiften maken

Kneed en klieder


Let op, want als je kind dit boekje in handen krijgt, dan hoort vies worden er wel bij! Dus, leg een zeiltje op tafel en laat je kind kleding aantrekken die vuil mag worden, en start.

Slijm of zand
Het fijne van dit boekje in klein formaat is dat er wel dertig kliederrecepten om slijm, klei of zand te maken in staan mét huis, tuin & keuken ingrediënten. Je hoeft dus niet stad en land af om producten te kopen.

Wij vallen voor het zandschuim. Wauw, dat is gaaf om te maken. Lekker kneden, rollen, kliederen, in elkaar stompen en uit elkaar trekken. Je hebt alleen speelzand en een bus scheerschuim nodig en je maakt zelf schuimend, magisch zand. Reken maar dat het fijn voelt en je kunt er prachtige vormpjes mee uitsteken.

We slaan wat pagina’s verder in het boek en we gaan aan de slag met klei met een geurtje. Dat vergt iets meer werk, maar de uitleg is luid en duidelijk. Ook handig dat er bij staat of je creatie eventueel eetbaar is (niet omdat het lekker is, maar i.v.m. allergieën), hoe lang het houdbaar is en hoe je het kunt bewaren.


Lees meer: Kneed en klieder

Nagels lakken, nieuwe stijl

Nagels lakken anno 2018. Onze 9-jarige test met plezier de Nail-a-Peel Deluxe Kit. Dit is een nagellak kit waarmee kinderen leuk hun nagels kunnen versieren, zelfs in 3D.


Ontwerpen
Pien opent de verpakking Nail-a-Peel nagelset Deluxe, wat zoals bijna bij ieder stuk speelgoed lastig gaat. Er moet een schaar aan te pas komen, want alles zit stevig in de verpakking vast. Ze haalt acht tubetjes met een zwarte dop uit de doos en de nagels. Hoe moeten we te werk? Daarvoor is een instructie bijgesloten, waar niet heel veel info op staat (wel wat tekeningen hoor) dus we gaan gewoon van start met ontwerpen.
De Peel siliconen kennen we van eerdere Gel-a-Peel producten, dus met die ervaring vult Pien de ontwerpsjablonen. Een eenhoorn, bloemen, hartjes, een ananas, van alles. De gekleurde gel komt niet heel makkelijk uit de tube en dat frustreert wel een beetje. Dus, goed knijpen en dan worden de sjablonen toch goed gevuld. Dan is het een kwestie van lang laten drogen en daarna op je nagels plakken.


Nagelschijf
Er zitten ook 60 nep-nagels op een schijf bij. Deze kun je met de bijgeleverde kwastjes insmeren en ook laten drogen. Pien probeert alle siliconen kleuren uit en strooit er ook meteen wat glitters bij. Er zijn namelijk twee tubes met glitter. Ondertussen filmen we het live op Facebook Gaaf voor Kinderen (klik om te kijken).
Alles moet goed drogen, daar zit de truc, maar tegelijk ook een beetje jammer dat het project niet meteen kan worden afgerond.
Het is de bedoeling dat de gedroogde Nail-a-Peel van de nagelschijf en uit het sjabloon wordt gehaald en dat je het op je nagels plakt. Het zal even oefenen zijn want bij ons is het resultaat niet meteen in prachtig 3D. Toch is het een leuk product om mee bezig te zijn! 

Lees meer: Nagels lakken, nieuwe stijl 

Glitteren en schitteren!

In de test: Glitza Star Fairy.
Onze 9-jarige Pien heeft er op Facebook Gaaf voor Kinderen en livestream-vlog over gemaakt. Kijk zeker even met haar mee hoe zij glittertattoos maakt op haar telefoonhoesje en Smappy lunchtas.
Schitteren
Het Glitza-concept werkt heel eenvoudig. Knip uit het vel met figuren de gewenste afbeelding. Haal het witte papier van het plastic en plak voorzichtig vanaf het doorzichtige vel de afbeelding op een glad oppervlak. Wrijf er even over en kijk dan of de afbeelding van het plasticvel af is, op jouw ondergrond. Dan aan de slag met het kwastje en glitters. Deppen maar. Blingbling. Je blaast de resterende glitters weg en tadadaaa… schitteren met je glittertattoo.

Elfjes en sneeuwvlokken
Zoals gezegd testen wij het pakket Star Fairy waar 80 figuren in zitten. Dat klinkt als veel, maar er het zijn twee vellen met vooral veel kleine sterren en sneeuwvlokken. De elfenfiguren zien er overigens erg mooi uit. In de verpakking zitten drie kleuren glitters, zilver, paars en blauw. Plus een kwast. Kortom, de verpakking oogt groot maar de inhoud is klein (en redelijk prijzig).
Pien vindt de glittertattoos zo mooi en leuk dat de afbeeldingen er doorheen vliegen en dan is 80 stuks zo op. Haar conclusie: Glitza glittertattoos zijn gaaf maar er mogen wel meer plakafbeeldingen in de doos.

Lees meer: Glitteren en schitteren!

Getest: Het Grote Jill-schetsboek


Er is begin 2018 weer een nieuw tekenboek van Jill Schirnhofer verschenen. Eigenlijk geen boek, maar een schetsboek. Je houdt het boek namelijk ook horizontaal én je kunt de vellen papier er heel handig uit scheuren omdat het een blocnote is. Wij testen Het Grote Jill-schetsboek uit.
Stap-voor-stap tekenuitleg
We hebben al heel wat boeken van Jill getest en als groot knutselliefhebber vinden wij haar teken-, doe- en knutselboeken altijd echt gaaf. En wij niet alleen, zo blijkt wel uit het enorme aantal verkochte exemplaren (meer dan 250.000). Nu gaan we met het schetsboek aan de slag.
Een schetsboek vol tips en trics én heel veel oefenruimte. Telkens begint het met een prachtige thematekening van Jill (om in te kleuren), gevolgd door een stap-voor-stap uitleg van een detail in de tekening (bijvoorbeeld een palmboom, vlinders of dromenvanger). Onder die uitleg kun je in stappen jouw tekenkunsten oefenen. Daarna volgt een leeg tekenblad met de aanmoediging ‘Nu jij’, plus een bladzijde met een extra tip van Jill.

Lees meer: Getest: Het Grote Jill-schetsboek

Vouw de leukste prentenboekfiguren!

Wat gaaf! In Het Grote Vouwboek staan enorm duidelijke instructies hoe je de meest leuke figuren kunt maken. Niet zomaar figuren, maar uit bekende prentenboeken. Zoals Dikkie Dik, Gruffalo, boer Boris en het kleurenmonster. Vouw je liever een kerstboom of watermeloen? Ook van deze vouwfiguren is er een uitleg te vinden.
Cijfers en letters
Wil je leren hoe je alle letters van het alfabet én de cijfers kunt vouwen? De vouwjuf (Janet de Vink) leert het je allemaal in dit vouwboek.
Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk en redelijk gemakkelijk, dus op voor een test. De 9-jarige dochter gaat naar de Hema om vouwblaadjes te kopen en samen met een vriendin gaat zij met Het Grote Vouwboek aan de slag. Het zijn twee echte knutselliefhebbers en ze starten met de spin. In 5 stappen wordt het basisvouwsel uitgelegd en maken de dametjes een papieren spin. De paraplu is ook geen probleem, maar als ze bij de ronde vouwbladen (die we dus nog niet hebben) aankomen, blijkt de beer en de kikker best lastig. Ze schakelen dan ook fijntjes om naar de mozaïek en maken – heel creatief – een zelfverzonnen afbeelding.

Stap voor stap
In het vouwboek legt de vouwjuf zo’n 75 originele vouwvoorbeelden uit. Van eenvoudig naar lastiger. De kinderen hebben plezier bij het vouwen, maar Agent en Boef of opa Brom vouwen blijkt toch een hele opgave. Ze blijven oefenen!
Janet de Vink legt stap voor stap in haar boek uit hoe je de figuren kunt vouwen. Zij werkt met de basisvouwsels van de doorgaande lijn van Fröbel, een ontwikkelingspsycholoog. Zijn bekendheid was voornamelijk te danken aan het vouwen en dankzij Janet kunnen wij hier op een leuke manier veel over leren. Niet alleen krijg je een betere motoriek van vinger- en handspieren en wordt de coördinatie van beide handen en van hand en oog ontwikkeld. Net als concentreren en logisch nadenken.
Geschikt voor kinderen in de onderbouw (en zelf toepasbaar in midden- en bovenbouw). Het grote vouwboek van Janet de Vink, ISBN 9789043920070, via Kosmos Uitgevers. 

Hippe tas met zelfgemaakt slijm

De Glam Goo wordt in onze mailbox aangekondigd met: Neem je eigen fashionable slijm nu overal mee naartoe! Maak slijm modieus met Glam Goo en bewaar je slijm nu ook in coole accessoires.
Klinkt gaaf en zo te zien bij het blog van OnneDi is het ook echt Leuk. Wij gaan dus zelf aan de slag met slijm maken met Glam Goo. Pien van 9 jaar test de DeLuxe pack, ofwel een handtas.
Slijm met glitters
Geen gehannes met scheerschuim, lenzenvloeistof en lijm. Nee, bij Glam Goo is er al een basis van slijm. Pien haalt een handje doorzichtig slijm uit de roze opbergbox en het plakt meteen aan haar handen. Hmmm, hoort dat? Dan blijft ze het slijm bewegen en kneden en opeens wordt het toch écht slijm. Nu is het een kwestie van de roze of blauwe poederkleur met het lepeltje op de slijm doen en weer kneden. In de beschrijving staan mooie voorbeelden hoe je de kleuren en glitters kunt mengen. Wij kiezen voor een eigen creatie.
Eenhoorn tranen
Er zitten drie staafjes met glitters bij de Glam Goo tas, met de mooie namen Cloud Crunch, Daydreams en Unicorn Tears. Vooral die eenhoorn tranen spreken ons aan om in de slijm te gebruiken. Het wordt prachtig! Dat is ook te zien in de livestream-vlog van Pien op Facebook.
Ze maakt steeds weer een nieuwe kleur fluffy slijm. De ene keer met veel glitters en dan weer met een geurtje er door. De diamanten ring wordt gevuld met blauw slijm en het hart op de voorkant van de glittertas wordt ook voorzien van slijm. In de tas zelf kun je ook het slijm meenemen. Super fashionable en handig om je slijm altijd bij je te hebben. Wij vinden het Gaaf. 

Lees meer: Hippe tas met zelfgemaakt slijm

Knutsel zelf een eenhoorn


Een eenhoorn, of op  z’n Engels een unicorn, is al een poosje populair bij veel meiden. Je ziet ze in social media opduiken, in alle vormen en varianten. Om nu zelf de blits te maken met een trendy, zelfgemaakte eenhoorn is daar… Het unicorn knutselboek.
Magische wereld
De ondertitel van dit boek van Pia Degens is ‘fantastische knutselideeën in alle kleuren van de regenboog’. Wij krijgen spontaan zin om meteen te gaan knutselen. Pak de glitters er alvast bij en ‘enter’ de magische en roze wereld van de unicorn!
Als we het boek doorbladeren ontdekken we de vele mogelijkheden van de eenhoorn en de bijbehorende regenbogen unicorn-muffins en regenboogtaart tot unicorn-tasje en –potloden. Er staan veel verschillende knutselmogelijkheden in Het unicorn knutselboek.
Slijm maken
Laten we het magische unicorn-slijm proberen te maken. Voor dit slijm hebben we nodig: houtlijm, baksoda, natriumoplossing voor contactlenzen, blauwe en roze voedingskleurstof, glitters en glittersterretjes. Tada, wij noemen het eenhoornpoep…

De tip om een eenhoorn op een wit shirt te sjabloneren is ook goed te doen. Achterin het boek staan namelijk divers sjablonen. Een kwestie van overtrekken en op een karton tekenen, dan de schaar er in en je hebt een prachtig eenhoorn figuur. Met een kwast stempelen we de schaduw van de eenhoorn op een shirt.

Lees meer: Knutsel zelf een eenhoorn

Zingen, dansen en acteren bij een musicalschool

Musical-les is een combinatie van zang, dans en spel en erg geschikt voor kinderen. Spreekt spelen in een musical jou aan? Dan is de eerste stap een proefles musical! Dat kan bij de Telekids Musicalschool & RTL Talent Academy in de week van maandag 29 januari t/m zondag 4 februari op bijna 50 locaties door het hele land. Leerlingen die op dit moment lessen volgen of zich na een proefles inschrijven, schitteren ook allemaal tijdens de eindvoorstelling in een groot theater.


Leuk en leerzaam
Of je nu een geboren musicaltalent bent of niet, de lessen van de Telekids Musicalschool & RTL Talent Academy zijn leuk én leerzaam voor elke leeftijd. Er zijn lessen voor Mini’s (4 t/m 6 jaar), Kids (7 t/m 9 jaar) en Teens (10 t/m 14 jaar). Ieder kind kan meedoen aan het speciaal ontwikkelde lesprogramma van de Telekids Musicalschool om zo het beste uit zichzelf te halen én plezier op het podium te hebben. Fijn om te weten: Er zijn groepen met en zonder selectie, dus iedereen kan mee doen. Er zijn topdocenten waarmee de kinderen werken aan zang, dans en acteren én er wordt gerepeteerd voor twee voorstellingen per jaar.
Zo’n topdocent is bijvoorbeeld Sabrine Hallewas – zij was afgelopen theaterseizoen te zien als Keizer in de 5-sterren musical  'De Nieuwe Kleren van de Keizer’ – en Sabrine vertelt: “Lijkt het je leuk om te leren hoe jij ook kan stralen op het toneel? Dan is de eerste stap een proefles nemen.”

Lees meer: Zingen, dansen en acteren bij een musicalschool

Ontbijtje kleien

Mam, wil je een croissantje? Nog een wafel erbij? En, wil je een tosti?
De afgelopen ochtenden heeft deze moeder nog nooit zo veel lekkers achter elkaar gegeten! Dochterlief kan niet meer stoppen met ontbijt klaar maken.
Gelukkig kom ik niet aan van al dit lekkers. Het is namelijk, van klei… haha.
Kitchen Creations
Sinds Pien de Play-Doh Kitchen Creations Ontbijt speelset heeft worden er eindeloos veel ontbijtjes klaar gemaakt. Het gaat haar gemakkelijk af. Ze is natuurlijk ook al iets ouder dan de vanaf leeftijd (3+) op de verpakking. Maar spelen met klei blijft gaaf!
Kinderen kunnen met de wafelmaker eenvoudig een zalige wafel persen. Kwestie van de zachte klei in het wafelijzer drukken en in model brengen. Pien schuift zo’n goudgele wafel voor mij op een bordje. Daarna gaat zij aan de slag met pannenkoeken. Er wordt druk gewerkt in haar keukentje op haar slaapkamer. Daar blijkt zij op de bijgevoegde ideeënkaartjes te kijken voor nog meer inspiratie. Handig!


Pannenkoek met Play-Doh Plus slagroom
De pannenkoek wordt bruin gebakken en daarna volgt het beleg. Een heel karwei. Eerst maakt zij aardbeien van klei en met de stroopknijper wordt wat siroop toegevoegd. Het smakelijk bordje met de pannenkoek wordt afgerond met extra zachte Play-Doh Plus slagroom. Het ziet er smakelijk uit.
Hap, slip… weg. Tijd voor croissantjes! Als dessert komt er een tosti op tafel.
Ze kan niet meer stoppen met ontbijt kleien. Te leuk!
Er wordt professioneel gewerkt en dat kan ook met de uitgebreide set met een wafelmaker, 2 bordjes, 2 steekvormpjes, een versierspuit, een tang, een roller, bestek, 3 ideeënkaartjes en natuurlijk 5 kleuren Play-Doh klei en een potje met de extra zachte klei.