Creatief

Bijzondere kerstbal voor baby’s

Waar blijft de tijd? Is het alweer Kerstmis? Een jaar is om voor je het weet…
De geboorte van onze zoon en dochter. Het lijkt wel ‘gisteren’ en toch, ze zijn al 8 en 11 jaar. De eerste jaren hield ik als moeder nog een soort van dagboek voor ze bij, over de eerste hapjes en stapjes. Langzaam maar zeker maakte ik af en toe nog een notitie als er iets heel leuks gebeurde. En dat is zo jammer, want die leuke quotes en herinneringen raken best diep verstopt in een vakje in je hersenen. Gelukkig heb ik wel heel veel foto’s gemaakt en bij het zien van de plaatjes volgen vanzelf weer de praatjes.
Kerst met de kinderen
Herinneringen verzamelen vind ik dus een gaaf idee, maar in de praktijk is er niet alles van terecht gekomen. Vandaar dat de Baby’s Keepsake Ornament van Milestone™ mij waarschijnlijk juist opvalt en zo leuk lijkt. Het is een bijzondere kerstbal! Van glas en voorzien van gouden en zilveren stippen én gevuld met 12 briefjes. Het is de bedoeling dat ouders (in de praktijk is het toch vaak de moeder) iedere Kerstmis een dierbare herinnering noteren voor en over hun kind. Supergaaf om daar zo jong mogelijk mee te starten. Mijn tip: geef zo’n schitterende kerstbal voor de eerste Kerstmis van je baby.
Gouden zegel
Deze kerst met de kinderen ga ik de handgeblazen kerstbal nog met terugwerkende kracht voorzien van bijzondere herinnering. Gewoon van een poosje geleden en dan vullen we ieder jaar – misschien wel samen - de bal met een nieuwe belevenis. De papiertjes zien er schitterend uit! Noteer op het papier de herinnering en sluit het papieren rolletje af met een gouden zegel. Dat wordt prachtig als ze de bijzondere herinneringen later weer gaan ‘openen’ en lezen. 

Lees meer: Bijzondere kerstbal voor baby’s

Maak je eigen slijm


Dochter (8 jaar) heeft het de afgelopen tijd heel vaak gevraagd: “Mag ik slijm maken?” Het leek mij steeds zo’n gedoe dus wimpelde ik haar af met antwoorden als “ik weet niet hoe je slijm maakt” en “ga eerst maar lekker buiten spelen”.
Slijmboek
En toen liep ik tegen Het grote Slijmboek aan. Ik bladerde het door en wist “die moeten we hebben”. Op voor echte slijm. Op de cover staat al ‘van smurfensnot tot eenhoornpoep’. Kijk, dat smurfensnot herinner ik mij nog van ‘vroeger’. Al maakte ik het toen gewoon in een boterhamzakje met wat gekleurde shampoo en een druppel water. Heerlijk om in te knijpen.
Wat is er leuk aan slijm?
Het boek is zeer vermakelijk geschreven en bevat een aantal recepten voor slijm. Maar ze beginnen bij het begin… wat is er nou zo leuk aan slijm maken? “Eh… alles!” is het antwoord. Waarom vinden ouders slijm maken dan niet zo? Ook daar hebben ze een antwoord op in het boek: “Hun grootste bezwaar is vaak dat het zo’n troep maakt.” Ze redeneren het weg met dat slijm maken ook positieve kanten heeft, zoals door te experimenteren kun je leren. Tja… wij gaan dan voor de bijl.
Frummelen
Het blijkt gewoon lekker te zijn om aan slijm te frummelen. Het is een rage én ook nog eens met een paar huis-tuin-en-keuken- middeltjes en een plastic bak zo te maken. In het boek staan diverse recepten, zoals dus het smurfensnot en eenhoornpoep. Maar ook een basisrecept met lijm en (af)wasmiddel of een basisrecept met lijm en lenzenvloeistof. Handig. Hiermee kun je eindeloos variëren en bijvoorbeeld luierslijm of toffeeslijm (ja om op te eten) maken. Geinig.

Afbeeldingen uit Het grote slijmboek, ImageBooks, 2017.

Dit haal je in huis
Op naar de supermarkt en winkels om in ieder geval alles in huis te hebben: scheerschuim, shampoo, lijm, lenzenvloeistof, Maizena, afwasmiddel…
Het grote Slijmboek is geinig maar vooral ook leerzaam want er staat ook veel informatie in, van kleuren mengen tot rages uit het verleden.
Als afsluiter staan er doe-pagina’s in waarop je een eigen slijmrecept kunt noteren en een foto kunt plakken.
Wij vinden het een gaaf en origineel boek!

Spelen met sokpoppen

Hoe gaaf is dit: een sokpop!
De sok kun je natuurlijk aan je voet dragen, maar het is echt veel gaver om met je sok te spelen. Op school maakten wij al een keer van een oude sok een pop. Kwestie van een paar kralen als ogen op je sok naaien en ‘praten’ maar.
Avontuurlijke sokken
De sokpop van WalkyTalkies is wel even wat meer dan een zelfgemaakte handsok. Dit zijn sokpoppen waar je avonturen mee kunt beleven. Ze zien er heel cool uit en er is veel keus. De gekleurde sokken stellen allemaal een figuur voor… trek zo’n sok over je hand en je hebt een ‘poppenkastpop’. Laat de fantasie de vrije loop en ga op avontuur. 

16 modellen WalkyTalkies
Nelleke van der Burg is de bedenkster van WalkyTalkies popsokken en zij heeft inmiddels 16 modellen ontworpen. Dat doet zij allemaal zelf! De sokpoppen zijn er vanaf maat 23 tot en met maat 34 en je kunt ze gewoon aan je voet dragen. Maar als je eenmaal zo’n echte sokpop hebt gezien, zul je er zeker eerst mee gaan spelen…
GaafvoorKinderen.nl heeft vier paar sokken uit het thema ‘Magie’ ontvangen. Ons oog valt op de Zwarte Kat, een nieuwsgierige kat. De sok voelt trouwens lekker soepel en is gemaakt van 70% katoen, 25% polyamide en 5% elastaan. De sokpoppen hebben allemaal een naam en deze heet ‘Say MIAUW!’ en wordt geleverd op een kartonnen kaart met spannende afbeelding van een bos en vuurpot. En is dat een spookhuis wat verderop staat? Tester Pien zet de kaart met tekeningen rechtop en speelt met de sok aan haar hand hoe de kat langs het kampvuur in het bos loopt en het spannende huis bezoekt. Sok ‘Say TWINKLE!’ komt erbij met haar vrolijke oogopslag en gaat mee op avontuur. Opeens is het verhaal klaar en volgt er een nieuw verhaal, tikkertje spelen met je handpop. Zien? Bekijk de livestream op Facebook.
Lees onze ervaring verder hieronder…

Lees meer: Spelen met sokpoppen

Tekenen op… het raam!

De 8-jarige dochter is dol op knutsel frutselen: van kleurplaten voorzien van kleur tot breien of haken en van tekenen tot kraaltjes rijgen. Dusss, toen wij onderstaande mail met de vraag of wij een raamtekening willen testen ontvingen, werd er meteen “jaaa” geroepen.
Huis versieren
“Ik ben Ceciel en ik heb een kleine etsyshop in sjablonen voor raamtekeningen: Krijtstifttekening.nl. In deze donkere dagen vindt iedereen het weer erg gezellig om zijn huis te versieren en waarom zou je dat niet doen met een raamtekening. In mijn shop kun je vele leuke sjablonen vinden in diverse thema's zoals herfst, winter, Sinterklaas, Kerst, etc! Zou je het leuk vinden om hier een sjabloon van te proberen?”
Zo komt het dat wij afgelopen weekend op de ramen hebben getekend! 

Lees meer: Tekenen op… het raam!

Versieren met Gel-a-Peel

Al eerder lieten wij weten dat Gel-a-Peel Gaaf is voor kinderen, wij vinden zelf sieraden maken met de speciale gel een succes. Gezellig samen of alleen knutselen.
En dan nu… meer Gel-a-Peel creaties met de Fashion Maker! Tijdens het jureren in de vakjury van Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2017 viel deze set ons al meteen op. Met de gekleurde gel kun je nu nóg meer moois maken. Van sieraden tot ontwerpen op textiel. Dat laatste is nieuw voor ons en dat maakt Gel-a-Peel nu  nog interessanter. De set is genomineerd in de categorie 8 & 9 jaar en wij zijn enthousiast en willen verder testen. We vragen  dus een verpakking aan bij het pr-bureau voor een review van Gel-a-Peel Fashion Maker.
Veel sjablonen
In de Gel-a-Peel Fashion Maker set vinden wij 24 te gekke sjablonen waarmee je bijzondere creaties kunt maken. We pakken de bijzondere tube (exc lusief voor deze set) met zwart met parelglans gel en maken eerst voorzichtig een nieuw setje oorbellen. Dit kennen wij nog uit de eerder sets. Dus nu op voor het fashion werk, textiel versieren. We zetten de vijf tubes in de standaard, leggen onder ons werkblad de mouw van een t-shirt… we beginnen voorzichtig. We kiezen een sjabloon met een cupcake.

Gel aanbrengen
Het is niet zoals bij armbandjes maken dat je heel voorzichtig de gel in een vorm knijpt. Nu mogen we gewoon de gewenste kleur gel in de holte van het sjabloon spuiten. Je kunt de kleuren ook mixen. Dan ga je met de wisser over de gel en het sjabloon heen. Zorg dat het hele sjabloon is gevuld.
Dan verwijder je het sjabloon en tadaaaa: het figuur is op het textiel gedrukt. Nu komt het belangrijke klusje, of beter gezegd géén klusje: laat je ontwerp drogen.
Terwijl de gel cupcake droogt, pakken we gewoon een ander sjabloon en de accessoirespullen voor een tasje. We gaan een vlinder op het textiel maken, met goud en lila. Wauw, ook deze lukt prachtig. Nu wordt het echt een kwestie van lang laten drogen!

We maken nog een setje oorbellen in dezelfde kleur. En vooruit, ook een armband. Het wordt weer een hele sieradenlijn, nu compleet met t-shirt en tasje. De tubes zijn hierna gelukkig nog niet leeg, dus we kunnen een andere keer verder ontwerpen.

Als alles goed droog is kunnen we ons werkblad schoonmaken met de wisser, de gel laat gemakkelijk los. De sieraden halen we met de spatel voorzichtig los. De armband is goed gelukt, de oorbel kan nog wat extra versteviging gebruiken, dus daar gaat nog een kloddertje gel op. Het sjabloon op het t-shirt is te gek en het tasje is ronduit gaaf.

Gaaf voor Kinderen geeft de Gel-a-Peel Fashion Maker set een 9.
Vloggers OnneDi en Sheling Beauty zijn trouwens ook fan van de Gel-a-Peel Fashion Maker

Lees meer: Versieren met Gel-a-Peel

Denken en doen

“Mam, mag ik knutselen?!”, is bij ons thuis een veelgehoorde vraag van de 8-jarige dochter Pien. Ons creatieve meisje heeft al heel wat kleurplaten bewerkt, schoenendozen omgetoverd tot kijkdoos, armbandjes geknoopt, kralen geregen en tasjes gepimpt. Toch blijft zij het liefst met kleurplaten bezig, en dan het allerliefst met mode popjes. Het nieuwe Mijn Modefabriek kleurblok voor meiden is dus helemaal in haar straatje!
Kleurblok voor meiden
Wat is het Kleurblok voor meiden: Mijn Modefabriek? Dat gaat Pien testen! Haar eerste ervaring was via een live stream op Facebook te zien. Klik hier om het terug te kijken.
De cover van het kleur- en doeblok spreekt haar aan, al is roze niet meer zo heel erg haar kleur. Het is het modemeisje met gele hoed en korte short wat Pien meteen opvalt. De luchtballonnetjes met schoenen, zonnebrillen, sieraden en beach looks spreken haar direct aan. Ze gaat aan de slag met modetrends, in haar eigen kleuren.
De eerste kleurplaat is zo gevuld en de pagina’s met koffers, brillen of sieraden worden ook bewerkt met viltstift. Waarna de schaar er in gaat. Eerst worden de pagina’s voorzichtig uit het blok gescheurd (wat eenvoudig gaat met de geperforeerde zijde) en dan worden de mode accessoires uitgeknipt en opgeplakt.
Conclusie van Pien: een gaaf kleurblok met veel mooie tekeningen en mode meisjes.
 
Puzzelen voor meiden
We testen daarna het nieuwe blok van Denksport Junior: Puzzelblok voor meiden, met gratis stickers (van 8 tot 12 jaar). Even denken we dat het puzzelwerk misschien iets te lastig is voor de 8-jarige, maar er blijkt een trucje… op iedere achterkant van de pagina is de oplossing te vinden. Nu is de verleiding wel groot om snel om te slaan, maar Pien bedenkt toch dat het leuker is om zelf een puzzel op te lossen dan een antwoord over te nemen. Ze scheurt heel wijs een pagina uit het blok (ook weer met perforatie rand) en legt het op tafel (zonder om te draaien).
De puzzels zijn lekker divers; van doolhoven en tekenopdrachten (spiegelopdrachten en kleur de vakjes) tot symboolwoordzoekers en zoek de verschillen. Ze geniet zichtbaar.
Uniek aan het blok is dat de sudoku’s opgelost kunnen worden aan de hand van stickers!
 
Pien haar review en cijfer: 8,5 want het is een gaaf puzzelblok speciaal voor meiden. Met veel verschillende puzzels met dingen die meisjes leuk vinden, zoals make-up en kleding.

Lees meer: Denken en doen

Ninja spelen

Kinderen houden van ravotten en wilde spelletjes. Dat lezen we in een mailberichtje van New Book Collective. En we geven ze gelijk!
Een potje ravotten met je kind is plezier maken en samenwerken.
Net zoals ninja’s dat doen.
Trek- en duwspelletjes voor kinderen
In het boek Nelsons Ninjaboek worden in 20 trek- en duwspelletjes leuke oefeningen gedeeld om van je kind een échte ninja te maken. In het ninjaboek staan niet alleen tekeningen en uitleg hoe je de oefeningen kunt doen, het is ook grappig verpakt in een verhaal. Wij starten met het speelboek en lezen dochter Pien van 8 jaar voor. Al snel wil zij zelf aan de slag met het boek, een soort mindfullness. Hoe zij een ninjamasker kan maken met een trui laat zij nu voor wat het is, Pien gaat de ninjatraining doen en doet de ‘ohaioo’, de ‘jahatsoe’ en de ‘daraakoo’. 
 
Spelen met papa
Ze is een tijd zoet met allerlei oefeningen… en dat terwijl er op de tekeningen te zien is hoe je juist kunt samenwerken. Dan komt papa thuis. Yes, daar had zij op gewacht! Hij krijgt amper de tijd om sportkleding aan te trekken… want het ninjakonijn moet worden uitgevoerd. En daarna de drakentaxi. Als ze moe zijn weet Pien het stappenplan om een ninjazwaard te maken in het boek te vinden. Aan de slag dus met een krant en plakband. 's Avonds spelen we met een het gezin 'het ninja tornooi' een (bord)spel waarmee je je ninjavrienden uitdaagt. Gaaf!
 
Ninjaboek
Het verhaal in het ninjaboek is leuk, net als de tekeningen. Maar bovenal, is de training die stap voor stap wordt uitgelegd erg fijn om te doen. Zowel voor volwassenen als het kind (op de flap van het boek staat "voor kleuters vanaf 4 jaar en alle (bijna) grote mensen). Leuk en leerzaam! 

Lees meer: Ninja spelen

Zelf sieraden maken met gel

Al eerder schreven wij over creatief aan de slag met Gel-a-Peel (zie: Maak je eigen sieradenlijn) en nog altijd zijn we fan.
Dochter Pien pakte de eerste week van de vakantie weer de tubes Gel-a-Peel en ging aan de slag met ontwerpen.
Van armband tot oorbel en ketting
Ze pakt een tube gel en kiest een ontwerpsjabloon.
Wat gaat het worden? Een ketting of toch een armband.
Of zijn er nog haakjes om oorbellen te maken?
Voor nu wordt het een modeaccessoire in de vorm van een armband.
Kwestie van met de geltube in de gewenste kleur (voor nu sparkle violet) het design van het patroon na maken.
En dan… geduld!
Want de gel moet goed drogen.
Daarna pel je de opgedroogde gel van het patroon los (vandaar de naam Gel-a-Peel) en is het sieraad af. Yeahhh!

Lees meer: Zelf sieraden maken met gel

Schapendoeboek

Ik ga op reis en ik neem mee… een doeboek!
Dat is altijd gaaf.
Schapen moppen
Dit jaar kiezen we voor het Shaun het Schaap doeboek. Ideaal om tijdens de reis naar je vakantiebestemming te doen of leuk om bij het zwembad uit voor te lezen. De schapen moppen bijvoorbeeld! Lachen.
 
Het 52 pagina's tellende doeboek is lekker gevarieerd.
Je kunt er dingen mee doen, zoals de verschillen zoeken, een kleurplaat versieren, een masker knutselen of een bordspel doen.
 
Een andere grappige activiteit is schapenhaar maken!
Genoeg te beleven dus met het doeboek van Shaun het Schaap.
 
 
 
 
 

Lekker creatief voor jong en oud(er)

Al jaren komen bij grote regelmaat de strijkkralen weer op tafel. Zo ook afgelopen weekend, terwijl het een stralende voorjaarsdag was. Het zwembadje in het grasveld liet ze links liggen… die strijkkralen kwamen op tafel. Lekker buiten in het zonnetje.


Strijkkralen blijven favoriet
Pien (8 jaar) opende een nieuwe verpakking strijkkralen met acht minifiguren. Hup, alles op een groot dienblad op tafel en aan de slag. Zo’n minifiguur is lekker snel met strijkkralen gevuld. Eerst wordt de dolfijn gemaakt, precies zoals op de verpakking van SES Creative. Daarna gaat ze zelf lekker creatief aan de slag met de gekleurde kraaltjes en maakt ze een cupcake, vlinder en hartjes. Dankzij de kleine legbordjes is het zo klaar. Nu alleen de strijkbout en –plank nog even van boven halen en op een veilige manier door mama de kraaltjes aan elkaar verbinden.

Knutselen voor kinderen van 3-6 jaar
Voor peuters en kleuters valt er met de lijn ‘Ik leer’ van SES Creative ook genoeg te knutselen. De verpakkingen zijn makkelijk te herkennen aan het oranje 3-6 jaar driehoekje. Met deze producten kunnen kinderen spelenderwijs allerlei creatieve basisvaardigheden ontwikkelen. Denk aan knippen, plakken, mozaïeken en vormen herkennen, maar nieuw in het assortiment is ‘klittenband armbanden’ en ‘stempelen met stiften’. Simpel, snel resultaat en heerlijk creatief aan de slag!