Creatief

Natekenen met Xoomy

 

Als jij – net als Pien (7) – dol bent op tekenen, dan is de Xoomy® Pocket ook vast iets voor jou.

Waarom? Nou, omdat je met dit kleine nateken-machientje hele mooie tekeningen kunt maken. En doordat het een pocket-formaat heeft, kan het overal mee naar toe. Ideaal dus om mee op reis te nemen en tijdens de reis grappige verhalen te tekenen.
Hoe het werkt
Het kleine apparaat werkt eigenlijk hetzelfde als de grote variant. Kies een figuur uit de 12 bijgeleverde filmpje (schijfjes met een afbeelding), leg het op de tekentafel, klik het lampje aan, stel de zoom in en teken na. Oh ja, wel eerst even batterijen (3x AA) in de tekentafel doen. Het is wel handig om dit van te voren te doen want het is een beveiligd klepje (met kopschroefje).

Goed voor de lens
Het papiertje kun je een beetje vastknijpen zodat het goed voor de lens en het filmpje met afbeelding blijft zitten. Lampje aan, in of uitzoomen... Nu is het een kwestie van natekenen met een pen, potlood of stift. Daarna lekker inkleuren.

Pien heeft een grappig nijlpaard gemaakt, een hond, een koe, een vierkant geblokte panter. En ga zo maar door. Succes gegarandeerd. 

De Xoomy® Pocket is een tekentafel op reisformaat en verkrijgbaar in vier varianten: dino’s, crazy animals, Manga (Japanse striptekenkunst) en Ghost. Wij hebben ‘crazy animals’ uitgetest. Onze conclusie: zeker Gaaf voor Kinderen!

 

Glitter sieradendoosjes

Als je net zo dol bent op knutselen zoals ik, dan begrijp je vast dat ik tijdens mijn kinderfeestje wilde knutselen. Ik kreeg trouwens ook diverse knutselcadeaus. Altijd fijn om een goed gevulde creatieve box te hebben, voor alle andere dagen van het jaar.

Op mijn kinderfeest heb ik met vriendinnen glitter dreams sieradendoosjes van SES Creative gemaakt. In de verpakking zitten vier verschillende houten doosjes, in de vorm van een hartje, ovaal, vierkant en rond. Het was dus wel even ‘uitvechten’ wie er welk sieradendoosje mocht hebben. Gelukkig hadden we diverse verpakkingen dus uiteindelijk was iedereen blij. Wij hebben de doosjes beschilderd met eigen verf (dat zit dus niet in de verpakking). SES stimuleert de creativiteit dus ze vinden het daar vast niet erg dat we van de handleiding zijn afgeweken. 

Bij de houten doosjes zit decoratief papier om de zijkant mee te versieren en veel gekleurde glitters. Bij ieder doosjes hoort een afbeelding die je uit moet knippen. Wel jammer dat je niet kunt kiezen voor een plaatje, want het is al in de vorm van het doosje. Zo hoort de prinses met paard op het hartendoosje en het paard op het ovalen doosje. Het plaatje plak je met lijm vast. Ik ben daar heel goed in maar tijdens mijn kinderfeest bleek niet iedereen even handig met de plakkwast. Sowieso lag de tafel na het feestje helemaal onder met glitters, verf en wat lijm. Geeft niet hoor, alles is daarna weer opgeruimd en de meiden gingen blij de deur uit. Ieder met een zelfgemaakt doosjes om je sieraden in op te bergen.

Creatief met Spirograph

Ik houd van knutselen en tekenen. Net als veel vriendinnen van mij. Als wij een doos Spirograph Complete Starterset ontvangen ga ik (7 jaar) samen met mijn nichtje (8 jaar) meteen testen. Mama heeft verteld dat het heel gaaf is en je mooie patronen kunt maken. Zij had vroeger al Spirograph. Het is dus al heel oud…

Koffertje
Wij gaan zelf aan de slag, zonder hulp van de creatieve moeder. Onze review van Spirograph luidt: “het is handig dat het in een koffer zit. Zo blijft alles bij elkaar. Met alles bedoelen we drie gekleurde pennen, acht tekenwielen, tekenpapier, het design book. Via de handleiding, die we in het begin heel vaak bekijken, ontdekken we dat het klepje omhoog moet, dan papier er onder, zo ook een tekenwiel en dan sluit je het rondje. Je steekt een pen in het tekenwiel en draaien maar. Er verschijnen prachtige patronen. Als je vaak genoeg van kleur wisselt wordt het nog mooier. Al snel zijn de tien bijgeleverde tekenvellen op en gaan moeten we eerst gewoon tekenpapier in vierkanten knippen. Zo hebben we weer nieuw papier en spirographen we lekker verder. Dit is de traditionele manier, zo blijkt. Er is ook een extra mogelijkheid om de vaste mal in het koffertje te gebruiken voor ontwerpen en om tekeningen tot leven te laten komen. Dat zijn we nog aan het ontdekken. Het is trouwens niet bij die ene keer testen gebleven, ik heb al zeker vijf keer de Spirograph Smart Case uit de kast gepakt om kunstwerkjes te maken. Kortom: een succes!”

Iedereen een knutselheld met Totum

Vind jij knutselen ook zo gaaf? Maak dan snel kennis met het vernieuwde Totum. Dit creatieve knutselmerk bestaat al 20 jaar en heeft onlangs haar assortiment flink uitgebreid en de verpakkingen een gave make-over gegeven. Of je nou graag stoere voertuigen bouwt met Construxions, creaties maakt met strijkkralen, nachtlampjes wilt versieren met My Dreamlights, of samen met je vriendinnen gave armbandjes wilt maken met bijvoorbeeld Friends of Buttoni. Het assortiment biedt voor ieder wat wils. En ook belangrijk: alles is uitgebreid getest en dus veilig.
Tess en Tom
Sinds kort prijken er op de vrolijke knutseldoosjes twee vrolijke knutselhelden: Totum Tess en Totum Tom. Samen vormen zij het Totum Team, beleven ze vrolijke en spannende knutselavonturen en staan ze paraat voor kinderen die soms wel wat knutselhulp kunnen gebruiken. Het Totum Team heeft maar een motto: iedereen is een knutselheld! Benieuwd wat ze allemaal meemaken? Bezoek dan gauw de Facebook-pagina van Totum.

Lees meer: Iedereen een knutselheld met Totum

Gevuld paasei!

Wij vinden Pasen altijd gezellig. Van een lekker ontbijt in de ochtend met vers gekookte vrije uitloop eitjes, warme broodjes met aardbeienjam uit zo’n leuk wekpotje en PLUS Palm Paashaantjes tot het schilderen van witte eieren en daarna bij opa en oma in de tuin paaseitjes zoeken. Zo gezellig allemaal. Oma verstopt in de tuin niet alleen chocolade eieren, er ligt vaak ook een verrassing. Ik hoop dat het dit jaar zo’n groot Super Sand Egg is.

Verrassing
Ze liggen namelijk in de speelgoedwinkels, vrolijke paasverrassingen in de vorm van een groot, plastic, gekleurd ei. Super Sand Eggs. Er zijn drie verschillende kleuren, geel, groen en oranje. Wat er in zit? Zand. Niet zomaar zand natuurlijk, maar magische zand waarmee je schoon en veilig figuren kunt maken. Wij hebben al vaker met Super Sand gespeeld en dat werkt echt gaaf. Dat zand voelt niet alleen zacht, het is ook supergoed kneedbaar en in model te brengen.
Ik hoop op een ei met een vormpje van een lammetje er in. Ik ga dus druk op zoek naar het oranje ei. Een Super Sand Egg bestaat uit een gekleurd ei en daarin honderd gram magisch zand en een figuurtje; een konijntje, een kuikentje en een lammetje.

Lees meer: Gevuld paasei!

Zelf armbanden maken


Ik heb al heel wat armbandjes cadeau gehad. Maar écht zelf een armbandje maken… dat heb ik nog niet vaak gedaan. Okay, ik heb wel eens geknutseld met Peppa big of K3 en een armbandje gemaakt. Maar dat waren kinderarmbandjes. Nu wil ik een echt, stoer meidenarmbandje maken. Met de Bracelets Factory moet dat helemaal goed gaan komen. Klein ‘puntje’: ik ben 7 jaar en op de verpakking staat 8+. Een creatieve en helpende moeder is dan dus handig…

Lees meer: Zelf armbanden maken

Natekenen

Tekenen is gaaf! Ik kan heel goed hartjes tekenen en een huis, maar ik zou zo graag eens een mooie bloem of hond tekenen. En dat is dus lastig(er). Hoewel, ik heb nu de nieuwe manier van tekenen ontdekt… natekenen via een projectie op het vel papier. Het is even oefenen met het apparaat (de Crayola Picture Perfect) maar ik maak nu reusachtige rozen en mooie margrieten op papier.
Teken als een echte professional
In 2015 is de Crayola Picture Perfect genomineerd voor Speelgoed van het Jaar, in de categorie 8 & 9 jaar. Gaaf voor Kinderen zit in de vakjury en heeft op de testdag voor de nominaties heel wat getekend en geoefend. Want het klinkt heel eenvoudig: “De Picture Perfect projecteert een beeld op papier waarmee het gemakkelijk wordt om zowel 2D- als 3D producten en zelfs beelden van smartphones en tablets precies na te tekenen.” Toch vergt het wat oefening, zeker als de lichtinval niet helemaal goed is. Maar als de projectie goed staat afgesteld, dan is het resultaat geweldig. Je kunt dan alles natekenen wat je maar wilt. Als jury lieten wij weten: “Dit is een nieuwe manier van tekenen. Maak een foto met je telefoon en teken die na. Elk voorwerp kun je natekenen.”
Deze uitgebreide set heeft alles wat jonge kunstenaars nodig hebben om hun creaties te schetsen en in te kleuren. Een nieuw soort tekentechniek, namelijk overtrektechniek door middel van projectie op je tekenpapier. Wij zijn fan!

Zelf stiften maken

De redactie van Gaaf voor Kinderen ontvangt regelmatig testpakketten. De kleurrijke doos met grote strik valt op. Mees (9) en Pien (6) kunnen niet wachten om het te openen. Rats, het pakpapier er af… er zitten maar liefst twee dozen van Crayola in: ‘Picture Perfect’ en ‘Marker Maker’. Ik ben blij, want ik ken beide producten van het jureerwerk voor de nominaties voor Speelgoed van het Jaar 2015. Ik houd zelf van creatieve producten, dus het is gaaf dat ik nu samen met mijn kinderen aan de slag kan.

Lees meer: Zelf stiften maken

In de turbostand tekenen

Ik kreeg Teken Turbo in de feestelijke decembermaand, maar het zou ook een perfect verjaardagscadeau zijn. Ik speel het in ieder geval graag en vaak en ik weet zeker dat mijn vrienden ook zullen lachen als we dit gaan spelen op mijn kinderfeest. Teken Turbo kun je namelijk gewoon even leuk tussendoor spelen, tot met 10 personen. Daarna gaan we naar het zwembad.
Terug naar het snelle tekenspel. Eigenlijk zit er niet zo heel veel in de doos: een pen met timer, een tekenblok, een dobbelsteen en kaartjes.
Klaar voor de start
Gooien met de dobbelsteen. De kleur van de dobbelsteen bepaalt wat jij gaat tekenen! Op de kaartjes staan alle kleuren (rood, geel, groen, paars en blauw) van de dobbelsteen en met de gegooide kleur ga jij aan de slag. Heb je het vraagteken dan mag je zelf weten welke kleur je neemt. Bijvoorbeeld bij groen = een dierentuin. Of geel = met je ogen rollen. Ai, dat is meteen een lastige. Het is dus de bedoeling dat je gaat tekenen wat er op het kaartje staat. Dat is nog lang niet alles, want je activeert de timer op de pen… dan heb je 10 of 15 seconden (net wat jij instelt) om te gaan tekenen. De rest mag raden wat je tekent. Pfffieuw, 10 seconden zijn zo om. De pen verdwijnt langzaam terug in de huls. Is het niet geraden en is de stift in de pen verdwenen dan mag je het kaartje aan de volgende doorgeven. Hij/zij gaat verder met je tekening. Zelf mag je niet meer raden, maar de rest wel. Wie het snelst in de turbo kan tekenen of het best kan raden wint Teken Turbo.
Goedgekeurd door Gaaf voor Kinderen!
Wil je zien hoe je dit snelle tekenspel kunt spelen, dan surf je nog even naar YouTube.

Zelf een zonnestraalvanger maken

 

Wauw, dat klinkt gaaf! Maak zelf je zonnestraalvanger in de vorm van een vlinder. Ik ga de uitdaging aan en test Beados GEMS Zonnevlinder Activiteitenpakket. Vorige keer toen ik met Beados en de kleine, gekleurde ‘kralen’ aan de slag ging, was het nog lastig om alles met water aan elkaar te plakken. Nu ben ik 6 jaar (bijna 7) en kan ik er net iets rustiger voor gaan zitten.

Kleefkralen

Ik vul de Beados pen met roze kralen en vul een randje in het ontwerpbord. Tijd voor een andere kleur. Ik ga voorzichtig te werk en er ontstaat een mooi gekleurd patroon, in de vorm van een vlinder. Nu geduldig wat water sprayen, laten drogen. En klaar! Ik maak verschillende figuren en kleurpatronen. Water toevoegen aan het kralenontwerp en de kralen kleven aan elkaar. Het mislukt een keer: kleefkralen. Maar ik leer snel. Niet te nat maken en lang laten drogen, dát is de truc. Ik heb prachtige zonnevlinders en ik maak ze met draadjes aan elkaar, zodat ik een zonnestraalvanger heb. Yes, ik hang het voor mijn raam op in mijn slaapkamer en als de zon schijnt, schittert het.

 

 

 

Lees meer: Zelf een zonnestraalvanger maken