Kindermode

Ontwerp én maak je eigen top


Big On Toy Innovation (Boti) vraagt ons om kennis te maken met Fashion4U, de meest innovatieve, creatieve en leukste designset van voorjaar 2017! Dát klinkt natuurlijk fantastisch, dus wij gaan graag met de ontwerpset aan de slag. De distributeur laat ook weten: “Eindelijk weer eens iets voor bijna tieners en echte tieners, geheel in stijl waar de meiden van vandaag de dag van houden: mode, design, ontwerpen, maken, vloggen en delen!”
Wat is Fashion4U?
Je voelt je ontwerper van je eigen topje. Dus, word modeontwerper en creëer je eigen ontwerpen. Wij ontvangen de drie verschillende verpakkingen en kiezen voor deze test de ‘shimmer’ set. Er is ook een roze en denim set. In iedere verpakking zijn twee patronen voor een verschillende top te vinden. In totaal zijn er dus zes ontwerpen, maar wij gebruiken één verpakking dus kunnen we kiezen uit 2 modelletjes voor de top. In de doos zitten jammer genoeg niet genoeg materialen om twee topjes te maken. Maar niet getreurd, in theorie kun je alle stukjes stof (wij noemen het eerder grote pailletten) en de verbindingsstukjes los halen zodat je een ander kledingstuk kunt ontwerpen. En eindeloos kunt variëren.
Aan de slag met Fashion4U
Samen met Pien (8 jaar en een creatief meisje) maken we dit modieuze topje. Er zijn drie vellen papier waarop duidelijk staat hoe je het patroon kunt maken. We leggen alle zwarte en grijze stukjes stof (van plastic) met de glimmende kant naar boven. We pakken de verbindingsstukjes erbij en drukken deze met het ‘verbindingsinstrument’ vast. Het is eigenlijk een pen met een holle kant. Wij ontdekken dat als je met twee modeontwerpsters tegelijk wilt werken ook een achterkant van de dop van een stift kunt gebruiken (zolang er maar een holle zijde is). Alle stukjes liggen keurig op het patroon maar het blijkt niet altijd even makkelijk te zijn om het verbindingsstukje vast te klikken. De ene keer gaat het heel makkelijk en de andere keer pakt het niet meteen. Ook is op het patroon soms best lastig te zien of er twee of zelfs drie voor geperforeerde gaatjes in de stof aan elkaar verbonden moeten worden. Het is een kwestie van proberen en dat is gaaf! Maar het loshalen gaat best lastig en is niet oneindig doordat het plastic stofje gaat buigen en het gat steeds groter wordt. Voor nu maakt dat overigens helemaal niets uit.
Wij verbinden een voor- en achterpand én twee mouwen en dat staat allemaal heel duidelijk op de tekening. Het is trouwens geen klusje om even snel tussendoor te doen, want wij zitten zeker twee uur gezellig samen creatief te doen. Nu wordt het spannend… past het topje?

Aantrekken
In de gebruiksaanwijzing staat al “Houd één zijde open, zodat je dit over je hoofd kunt trekken, en maak de tweede zijde vast als je het kledingstuk draagt”. Dat doen we en Pien trekt haar zelf gemaakte topje voorzichtig aan. De verbindingsstukjes vastklikken zonder platte onderkant (dus als het patroon niet op tafel ligt) is voor ons een uitdaging. Natuurlijk lukt het! En yes, wat een waanzinnig, hip topje is dit geworden. Met een hemdje of T-shirt er onder ben je klaar om te gaan dansen. Let’s party!
Bekijk de video op Facebook Gaaf voor Kinderen voor het resultaat.

Lees meer: Ontwerp én maak je eigen top

Samen een setje

Het was weer zo ver. De schoolfotograaf was in aantocht en deze moeder ging hard op zoek naar een gaaf setje kinderkleding. Voor een jongen en een meisje. Liefst iets wat leuk bij elkaar past. Voor de kinderen hoeft zoiets niet, laten we dat voorop stellen. Maar tja, als moeder wil je toch gewoon graag dat je kids goed op de schoolfoto staan.
Kleurrijk setje
Reken maar dat ik een vrolijk setje voor mijn kinderen hebben gevonden. Qua kleur past het helemaal bij elkaar. Voor de dochter een stoere broek (Izzy Blue) in de tinten blauw/geel/aqua en met een gezellig ceintuurtje met rode kraal. Bij de bestelling kwam een bijpassend t-shirt in dezelfde kleuren. Kortom, een super stoer en kleurrijk setje.

Bij het Nederlandse merk Chaos-and-Order verkopen ze kinderkleding voor jongens en meisjes, waarbij je vaak een combi met de kleuren of prints kunt maken. Dit seizoen ook weer, dus plofte er in het winkelmandje ook een t-shirt voor zoonlief in dezelfde kleurstelling. Hij draagt het op een jeans en yes, dat staat lekker vlot. En samen… zijn ze een vrolijk setje.

Vrolijke foto
Maandag kwam de schoolfotograaf op school en moesten de kinderen ‘verplicht’ hun nieuwe kleding aan. Zelf waren ze toch ook helemaal blij met de nieuwe kleding en reken maar dat ze stiekem trots waren toen de fotograaf had gezegd dat ze zo leuk bij elkaar kleurden. Dochterlief had daar nog heel wijs over gezegd dat mama het had uitgezocht. Klopt! We wachten nu de foto’s af… gelukkig lieten zij thuis alvast even zien hoe zij samen op de foto zijn gegaan. Dat kan haast niet anders dan een vrolijke foto zijn. Wordt vervolgd…

Oh ja, nieuw bij Chaos-and-Order.com... babykleding. Superschattig!

Witte sneakers

“Mam, ik wil witte schoenen! Gympen, je weet wel!”, vertelt ons 8-jarige en modebewuste meisje. En wij begrijpen dat ergens wel. In het modebeeld zie je die witte sneakers overal opduiken. Een ware must have voor de lente en zomer van 2017.
Past bij iedere kleur
Witte sneakers, dát moet het worden. Behalve dat het hip en trendy is, is zo’n witte schoen ook gewoon hartstikke handig. Okay, niet als we denken aan het sneller vies worden, maar wél dat een wit gympie bij iedere kleur past. Op zoek naar dé witte schoen voor dochterlief. Gelukkig is in de schoenencollectie van Twins & Trackstyle genoeg wits te vinden. De eisen? “Met een veter én een rits. En natuurlijk moeten ze lekker lopen”, concludeert meisje eigenwijsje. Wij zijn fan van het genoemde Nederlandse merk omdat de schoenen van goede kwaliteit (lees: leer) zijn én er niet alleen naar de lengte maar ook naar de breedte van de schoen wordt gekeken. Al eerder schreven wij op Gaaf voor Kinderen een tekst over ‘omdat voeten niet alleen in de lengte groeien’. Bovendien is de slogan niet voor niets ‘no size fits all’


Met gouden randje
Heel handig hoe wij, voor we naar de schoenenwinkel gaan, al online de collecties kunnen bekijken. In de Twins & Trackstyle collectie vinden wij diverse witte kinderschoenen. De ene met een gedrukte printje, de ander met een zilvertintje en dan opeens roept de dochter “Yes, die met dat gouden randje”. Het zijn blitse sneakers, verkrijgbaar in drie verschillende breedtematen (2,5 - 3,5 – 5) en via de online storelocator vinden wij niet alleen de stardealers maar ook heel veel andere kinderschoenenwinkels. Zelfs in onze woonplaats Castricum is een stardealer te vinden, dus op voor een pas-sessie. Dochter loopt direct op de gewenste schoenen af en ondanks dat wij dachten dat ze een redelijk smalle voet heeft, komen we in een redelijke standaard breedtemaat van 3,5 uit. Perfect! Eigenwijs als ze is, gaan die witte sneakers meteen aan, zonder sok. De gouden rand op de hiel is volgens haar lekker zacht. Ze loopt er blij op weg en komt enthousiast uit school. De andere meiden vinden haar nieuwe stappers ook gaaf. Met moeite worden deze nieuwe en fijne kinderschoenen de dagen erna soms afgewisseld met een paar laarsjes (want het is niet iedere dag zo stralend zonnig weer). Kortom, een succes.

Superzachte sjaal, en nog kriebelvrij ook

Mama draagt niet alleen een sjaal als het buiten koud is. Ze draagt het als gaaf accessoire. Hoe raar is het dan eigenlijk dat ik als 8-jarig meisje alleen een sjaal om krijg als het buiten koud is. Ik wil ook een sier-sjaal! Het lijkt wel of het Nederlandse merk Coisa mijn ‘klacht’ heeft gehoord…

Sjaal voor kinderen
En zo is de Coisa Mini gelanceerd. Ontwerpster Kim van der Wel laat ons in spontane mailwisselingen weten dat zij een sjaal voor kinderen in de collectie heeft. Niet zomaar een sjaal… een wolvrije sjaal, gemaakt van 95% zacht katoen. Reken maar dat de stof tegen een stootje kan. Bovendien, kriebelproof! In mooie kleuren met nog mooiere namen, namelijk Army Green, Petrol en Honey. Pien (8 jaar) noemt het gewoon groen, blauw en geel. Zij mag een zachte sjaal testen en kiest voor de kleur petrol.


Stoere giftbox
Ze ontvangt per post een stoere, kartonnen giftbox met de blauwe sjaal er in. Alleen al de verpakking is een cadeautje. De tekst ‘soft like a big hug’ met een afbeelding van een pinguïn met een sjaal om is aandoenlijk. Pien pakt de sjaal (formaat 35 bij 140 centimeter) uit en merkt op: “Lekker zacht!”. Ze slaat de zachte sjaal om en constateert: “Kriebelt of prikt inderdaad niet!” Samen stylen we de Coisa Mini om haar hals en trots houdt zij de sjaal om naar school. Ze is zichtbaar blij dat ze nu ook een hele dag de sjaal mag dragen. Het is niet meer alleen een winters item, het is fashion! En kleurt ook nog eens prachtig bij haar jurk van Ninie. Natuurlijk is de zachte sjaal lekker warm en ideaal om het hele jaar door te dragen. Na een dag op school komt Pien tevreden thuis: “De andere meiden vinden mijn sjaal ook gaaf. Waar kunnen ze ‘m kopen?” Tja, bij www.coisa.nl dus en dan is het nog een kwestie van kiezen welke kleur ze willen.


Gaaf weetje: de Coisa Mini wordt gekleurd in een ecologisch verfbad waardoor de voor Coisa zo kenmerkende, natuurlijke en levendige kleur ontstaat.
Inmiddels is de petrol sjaal al een keer in de was mee geweest (er zat een pittige ijsjes vlek op) en… deze sjaal van Coisa blijft prachtig, ook na een wasbeurt.

Knallende kinderkleding

Knallend kunnen wij het nieuwe setje voor Pien van LoFff absoluut noemen. Niet alleen vanwege het kleurgebruik maar ook vanwege de fantastische fotoprint met daarop het Nieuwjaars vuurwerk van Hong Kong. Wereldberoemd, en nu vastgelegd op kleding! Dankzij de vrolijke kleuren past dit shirt – met de naam Hong Kong NY top / Black Multicolour - werkelijk overal bij.


Vrolijke franjes
Pien combineert het met een opvallend, groen rokje met franjes. Vorige winter was de franjerok één van de grote successen bij het Nederlandse kinderkledingmerk LoFff. Nu zijn de franjes nog verder uitgewerkt met een rokje vol vrolijke franjes met suède look (maar gemaakt van 95% cotton 5% lycra). De kleine dame danst er wild mee op haar nieuwe Develab zwarte sneakers, zodat de strookjes gezellig meedeinen. Het is een succes en valt ook bij de vriendinnen in de smaak. Maar wellicht nog belangrijker, de kleine dame is er zelf erg blij mee, en mama ook want het blijft ook na diverse keren wassen heel goed op kleur. De kwaliteit is prima! Net als de pasvorm. Later lees ik daar meer over, wat een boel verklaart: “Al onze ontwerpen zijn nog steeds met de hand getekend. Te beginnen met potlood en papier. Wij geloven dat hier de ziel van een kledingstuk ontstaat, iets dat niet kan worden bereikt door een tekenprogramma, of het ontwerpen van een kledingstuk op de laptop. Alle technische dingen die nodig zijn om het te laten werken worden later toegevoegd om een LoFff kledingstuk levend te maken.”


Wintercollectie 2016
De wintercollectie 2016 staat bol van kleur en vrolijkheid. De ontwerpers zijn op zoek gegaan naar verschillende winterse kleuren en thema’s van over heel de wereld, en dat zie je terug in de collectie. Van het diepe turquoise van de fjorden in Scandinavië of het warme rood van de Afrikaanse aarde en het harde roze met groen van de Indiase sari’s – het is een blije mix van kleuren en dessins. Naast tricot wordt er ook veel gebruik gemaakt van suèdine, en kunstleer met of zonder glans effecten. Natuurlijk kent de collectie ook weer wat bontjes, een accentje fluweel, geborduurde stoffen en fancy breisels. Daarnaast is er gekozen voor een gewaagde gouden plissé stof voor het feestelijke thema en Neopreen in het Indiase thema.


Meer weten over LoFff? Klik op www.lofff.com.

Kinderkleding shoppen

Oeh lala, dat shoppen bij Olliewood zorgt bij ons thuis voor heel veel klik- en scroll momentjes. Dochterlief ontdekte deze webshop met kinderkleding voor boys en girls en surft met haar bijna 8-jarige eigenwijzigheid langs de wintercollecties.
In de winkelwagen
Ze heeft een missie, want ze is op zoek naar een sweatpant. Gelukkig is de site heel overzichtelijk en met veel zoekfuncties door te bladeren. Ze start natuurlijk bij de doelgroep ‘meisjeskleding’ waarna we per merk en maat kunnen zoeken maar ook per categorie. Onder de subkop ‘broeken’ vindt dochter al snel de sweatpants en in mum van tijd is een goudkleurige in de winkelwagen gestoken. Op naar een top. Ook hierin weer veel keus uit vele merken.


Veel merken
Wat wij ook een handige zoekfunctie vinden is via ‘populaire merken’ waar we een snel overzicht hebben op veel bekende kinderkleding: B-Nosy, Beebielove, Claesen's, Indian Bluejeans, Kiezel-tje, Le Chic, Like Flo, Lofff, Mim-Pi, Molo, Moodstreet, Name It, Ninni Vi, NoNo, Noppies, Quapi (onze persoonlijke favoriet op het moment), Retour Jeans, Scotch R'Belle, Scotch Shrunk, Sevenoneseven, Someone, Tommy Hilfiger, Tumble ’n Dry, Vingino, Z8. Dit is natuurlijk al een hele opsomming maar er is veel meer, waarbij wij graag ook nog even Keds, Shoesme, Boboli, nOeser, Chaos and Order en Little Miss Juliette noemen.
Enfin, er worden drie kledingstukken besteld en de dag erna ontvangen wij al de oranje, plastic verpakking en gaat dochterlief meteen passen. Yes, alles zit prima. Er hoeft (en mag van haar) niets retour. Zo’n retourprocedure is iets waar ik als moeder wel naar kijk voor ik bestel. Want dat moet niet te ingewikkeld en kostbaar zijn.

Stoere sweater

Een stoere sweater voor jongens vinden, dát is soms knap lastig. Dit jaar waren wij zowaar in één keer geslaagd. Want het kinderkledingmerk Chaos and Order heeft echt z’n best gedaan en komt met een special edition. Reken maar dat het een toppertje is.


Special edition for boys
Wat wij regelmatig bij sweatshirts zien is zo’n gelubberd boordje, bij de hals en handen. Daar houden wij niet van, vandaar dat een sweater vaak af valt. Nu dus  niet. Op de foto zien we al dat model Jan stoer is, van 100% katoen met een gebrushed binnenkant waardoor het lekker zacht is. En warm. Mees ontvangt zijn Jan olive en zijn reactie: “Gaaf!”. De olijfgroene kleur is stoer, de zwarte opdruk kunnen wij niet echt benoemen (zijn het paddenstoeltjes, parachute of toch meer een leger look?) maar maakt de sweater speciaal. Deze special edition is overigens ook verkrijgbaar in green, red, blue en wine red. Voor ieder wat wils.
Mees draagt de special edition sweater met veel plezier. “Lekker warm”, roept hij dan. Kort klaagt hij dat de geborduurde opdruk wat prikt aan de binnenkant (die overigens mooi is afgewerkt) maar dat is simpel op te lossen door een hemd te dragen. En die boorden? Wauw, die zijn mooi strak en bij de mouw en onderkant ook nog eens afgewerkt met een rood stiksel.

Zachte panterjas

Op zoek naar een fijne jas kwamen we bij de commercial van Protest Sportswear - Kids Street Collection - AW1617 terecht.  Het was meteen liefde op het eerste gezicht voor Pien. De ‘bijna 8-jarige’ vertelt: “Ik heb al zoveel jassen gezien in de winkel maar steeds net niet. Maar die panter in het filmpje is stoer! Ik houd van panterprint.” Met een paar kliks is ‘het bontje’ besteld.
Zácht
De jas heeft van Protest de naam Maartje JR meegekregen en is natuurlijk een namaakbontje. De print is in beige/bruin/zwart van een pantermotief. Het model een bomberjack en volgens de site van Protest Sportswear “Geschikt voor iemand die van stijl en plezier houdt.” Nou reken maar dat Pien in dat plaatje past.
Pal daarna wordt Maartje JR per post bezorgd en wat direct opvalt: deze jas is zachter dan zacht. Je blijft aaien. Heerlijk dus om te dragen – al is het op een regenachtige dag wellicht iets onhandiger. Maar ach, dan kun je deze bomberjas gewoon als laatste kledinglaag dragen en blijf je gewoon warm. Pien is dol op de jas en draagt Maartje JR uit de verrassend sterke street-collectie iedere dag naar school. Ze krijgt er nog altijd leuke reacties op. En niet alleen van vriendjes die haar (jas) nu willen aaien. Juist ook vriendinnen vinden het een fashionable jas. En dat is het ook!
Ook voor jongens is er ruime keus aan warme winterjassen. Protest weet namelijk als geen ander merk fashiontrends te vertalen naar technische & functionele snowwear. Onze 10-jarige zoon heeft ook een jas uitgekozen. Hierover later meer!

Muts en handschoenen
Straks als het nog wat kouder is gaat er natuurlijk een muts over die blonde haren en worden er handschoenen aan getrokken. Lekker warm. Ook hierin heeft Protest Sportswear een ruime keus!

Lees meer: Zachte panterjas

Let the rebel out!

“Let the rebel out!”, is de slogan van het kinderschoenenmerk Braqeez. En dat past prima bij de 7,5 jaar jonge Pien. Met haar totaal eigen stijl van kleden, kan zij zeker een paar laarzen vinden bij dit Nederlandse schoenenmerk. Want, Braqeez is hét merk voor hippe, coole en rebelse jongens en meiden. Een volwassen uitstraling, mooie materialen en stoere details zijn de speerpunten in iedere collectie.
Goede pasvorm
Maar bovenal belangrijk, een goede pasvorm. Pien heeft een wat smalle wreef. Zij kiest een laarsje met stoer stiksel rond de teenlijn en riempje met gesp om de enkel. De schoen sluit mooi aan. Dat is niet alleen te voelen, maar ook te zien. De binnenzolen van Braqeez zijn uitneembaar waardoor je extra goed kunt zien of de schoen in lengte en breedte past. Daarnaast is het voor een rebels meisje als Pien, die in haar nieuwe kleding gewoon de hele middag de speeltuin in duikt, fijn dat de laars een slijtvaste rubber zool heeft. De zachte leren voering zorgt voor warme en droge voetjes. En omdat het oog ook wat wil, is er gekozen voor een laars met flitsende blingbling materialen. Enige lastige… kiezen welke kleur. Want het gekozen model – 41661 – is er in vijf kleurcombinaties (Camel/Rose, Navy/Dark Blue, Jeans/Gun, Fuchsia en Purple/Black).
Leuk detail… op de zool staan de letters BQZ. Als Pien koppeltje duikt zie je deze letters. Vroeger was Braqeez namelijk bekend als Brakkies en BQZ.

Trendkleuren in de herfst en winter

Stiekem zijn wij wel blij dat de seizoenen in modeland wat vervagen. Het kan ook haast niet anders met zo’n warm najaar. Je kunt bijna in je zomerkleding in een kleurrijk herfstbos lopen. Niet dat we dat doen, want het wordt nu toch wat frisser. En daar speelt de collectie kinderkleding van Chaos-and-Order prima op in. Zij zorgen namelijk voor meerdere leveringen van de kindermode per half jaar. Zo ontving Gaaf voor Kinderen half september in de mailbox het vrolijke filmpje met de tweede levering van de herfst-wintercollectie 2016. In die levering zien wij kleuren zoals green, purple, red en grey. Als wij niet al fan waren van het kinderkledingmerk, dan werden we het nu spontaan. Mooie kleuren en prints. Wij vallen wel voor groen! Eén van de trendkleuren op het moment. En dan die petrol blauwe kleur die zelfs wordt getipt als Pantone kleur van 2016.
Vrolijke jurk
Al winkelend in de webshop komen wij uit bij een opvallend jurkje met de naam Jackie red, gecombineerd met legging Lindsey red. Echt iets voor onze eigenwijze Pien. Een jurk met een kangoeroebuidel en capuchon. Het gele accent om de taille en bij de boorden maakt het een vrolijke jurk. De snit is slank en dat past prima bij Pien. Ze combineert haar nieuwe jurk met bruine laarzen met blingbling hartjes van Braqeez (al net zo’n lekker eigenwijs merk). Begin oktober ontvingen wij mail over weer een nieuwe levering. De derde levering met warme teinten voor de meiden valt zeker in de smaak bij alle fans! De opvallende trendkleur wine red voert hier de boventoon en wordt leuk gecombineerd met deep navy en orange. We kunnen met gemak zo weer één of twee setjes uitzoeken om komende tijd te dragen. En wauw, er zijn ook weer broeken verkrijgbaar voor meiden (Pien: "Mam, mag ik die Lindy navy?")


Petrolblauw met groen
En dan voor de boys. Ook daar is ruime keus aan vrolijke kleuren en prints. Mees kiest voor Leroy deep blue sweat met shirt Luke green. Een waanzinnig comfortabele broek van sweatstof. Dat draagt fijn en de grote zakken maken het toch tot een stoer model. De petrolblauw tint knalt en is uitstekend te combineren. Dat is juist ook zo fijn bij Chaos-and-Order: je kunt eindeloos mixen en matchen. Ja, ook met de kleuren uit de derde levering van de herfst- en wintercollectie. Voor de jongens hebben de designers ook gekozen voor de trendkleur wine red gebruikt. Mooie, warme herfstkleuren gecombineerd met grafische prints. En er zijn ook fijne vesten en sweatshirts!

Lees meer: Trendkleuren in de herfst en winter