Gaaf voor Kinderen

Samen herinneringen maken

Quality time met je kind, het is goud waard. Probeer tijd vrij te maken in je drukke leven, want voor je het weet zijn die kleine handjes die je vasthouden niet meer zo klein. Maar wat is dan echt gaaf om samen te doen? Daar hebben ze bij Spriet originele ideeën over, met de seizoensboxen. Zeg tegen je kind ‘poepbox’ en je hebt zeker weten de aandacht! Poeppraatjes blijven leuk.

Buiten zijn

Het toffe aan de boxen is dat je er samen op uit kunt, de natuur in. Heerlijk buiten! Spriet vertelt: “We wilden meer verwondering in onze seizoensboxen. Meer gevoel van de seizoenen. Dat het nóg makkelijker en laagdrempeliger is om de activiteiten te doen. En de activiteiten zelf nog kindvriendelijker en natuurvriendelijker.”

Poepbox

Een supergave box is natuurlijk de poepbox. In deze hilarische limited edition box draait alles om poep! Je vindt hierin alles om met je kind spelenderwijs poep beter te leren herkennen. Van poep namaken, speuren welke dieren in de buurt bezig zijn geweest en ontdekken dat er veel natuur in en mét poep leeft. Natuurlijk mag je kind ook een drol kleur gaan geven én zichzelf onder laten poepen met tatoeages.

Seizoensbox: Lente

Als de lente aanbreekt, dan bloeit de natuur op. Ontdek het met de natuurbingo. Op zoek in de natuur dicht bij huis. Een voortuin, een berm, een park, overal kan je ze vinden. Op de kaart staat ook een leuk experiment. Voor de druilige dagen zit er een kleurplaat in de box.

De seizoensbox bevat vier compleet verzorgde natuuractiviteiten. Hiermee gaan kinderen de wonderen van de natuur op een speelse manier ervaren. Ze leren zelf te ontdekken, te proeven, te maken.

Flowerpowerrr

In de lente is het tijd om bloemen te zaaien. Bloemen waar de bijen en vlinders heel blij van worden. Daarom ga je met de duurzame ingrediënten uit deze box zaadbommen maken. Lekker kliederen en vanaf april mag je ze buiten rondstrooien in de buurt van je huis, of in een berm. Tussen mei en september gaan hier mooie inheemse bloemen uit komen.

Nooit uitgeleerd

Via de QR code in de boxen vind je nog meer leuke tips en inspiratie om de seizoenen te beleven. Bijvoorbeeld over de paddentrek, en hoe je kind op verschillende manieren spelenderwijs de natuur dicht bij huis kan ontdekken. De natuur zien door de ogen van je kind is onbetaalbaar.

Op je blote voeten door de natuur

Heb je wel eens met je blote voeten over dennenappels of houtsnippers gelopen? Of heerlijk de modder tussen je tenen door gevoeld? Tot voor kort hadden wij die ervaring niet, maar nu we bij het BloteVoetenPark in Brunssum zijn geweest wel. En dat was Gaaf! Op blote voeten door de natuur is gaaf voor het hele gezin.


Schoenen uit
In Brunssum parkeren wij de auto gratis bij het Schutterspark. Meteen bij de ingang van het BloteVoetenPark zien wij al dat we straks lekker wat kunnen drinken op het terras. Maar eerst, schoenen uit! We krijgen een plattegrondje mee en we starten met onze voeten in het witte zand. Net of we op verre vakantie zijn. Zalig zacht zand maakt al snel plaats voor meer prikkels op het Prikkelpad. We wandelen over grindjes, houtsnippers en dennenappels. Voor de één iets pijnlijker of prettiger onder de voeten dan voor de ander.


Langs de hindernis
Onder het motto ‘niks moet, alles mag’ kun je bij BloteVoetenPark Brunssum ook langs de hindernis lopen. Of een stukje afsteken. Het is namelijk een behoorlijk lang (maar werkelijk fantastisch leuk) pad. Een groot deel lopen we in de schaduw onder de bomen.
We komen van alles tegen: van Scharrelpoel tot Doolhof van en Modderpoel tot Speelcirkel. Voor jong en oud valt er veel te beleven in het BloteVoetenPark. Loop je het ene moment nog door koud water, het volgende moment zoek je de weg in het labyrinth.


Wens
Bij de entree kochten we een papieren hartje waarop je en wens kon schrijven. Bij de Wenscirkel zien we wat de bedoeling is. Je kunt je hartenwens hier ophangen. Ook leuk om een paar kaartjes van anderen te lezen, zoals ‘ik wil een paard’ of ‘ik wens vrede’.

En dan komen we bij de Hindernisbanen vijver. Dochter en man wagen het er op en steken de vijver over via de houten palen boven water, begeleidt door touwen aan de zijkant. Een spannende hindernisbaan… en dan plons! Dochterlief vindt de stap te groot en valt in de vijver. Gelukkig heeft zij al lang haar zwemdiploma, maar het was wel even schrikken. Doorweekt bereikt zij de kant. De zon schijnt, dus de kleding droogt (wel een tip dus om droge kleding mee te nemen). Niet veel later staat zij alweer te lachen als het modder tussen de tenen omhoog loopt in de Modderpoel.


Zoek de weg
De wandeling door de natuur is schitterend en we genieten volop. Dit is een supergaaf dagje uit! Misschien wel net zo leuk als een attractiepark… we zoeken de weg in het doolhof, springen van kei naar kei op het Obelixpad, we lezen mooie leuzen op houten borden in het bos (in de Spreukenlaan) en we ontdekken wat een Keltisch wiel is. De route door het BloteVoetenPark is afwisselend, leuk en leerzaam. Want wat is een Verbindingscirkel of Oneindige cirkel? Je leest het hier op de borden.


Jonge kinderen kunnen met basic spelletjes aan de slag in de Speelcirkel. Wij lopen daar met onze puber aan voorbij, maar ze vindt het wel een gaaf blotevoetenpad. Via de Watertrap spoelen we de modder van onze voeten en bij de Voetenwasplaats aan het eind van het BloteVoetenPark schrobben we de voeten helemaal schoon! En is het tijd voor een fijn drankje op het terras.

BloteVoetenHut
De brasserie met natuurterras heet de BloteVoetenHut en ze hebben er allerlei lekkere hapjes en drankjes. Jonge kinderen kunnen verder spelen bij de speeltoestellen of in de kinderkeuken. Wij bestellen een keuvelplankje met (vega) snacks. Zalig! Maar je kunt ook terecht voor bijvoorbeeld een tosti zalm en roomkaas, kokos curry soep of een tacoschotel. Voor de kids staat er ook veel op het menu, namelijk konijnenbrood (haha), kindertosti, poffertjes of de 'friet tafel' (plank vol met frietjes en snacks). Het smaakt heerlijk, maar bovenal hangt er een relaxte sfeer.
Wij hebben een middag lang genoten in de natuur, op onze blote voeten. Een belevenis en absoluut een aanrader! BloteVoetenPark is absoluut Gaaf voor Kinderen en voor hun ouders!

 Tekst en foto's: Marije Smit / SchrijfSter.com

Op safari en ondergronds bij Domein van de Grotten van Han

ls je in de Belgische Ardennen / Wallonië bent dan hoort een bezoek aan het Domein van de Grotten van Han er wat ons betreft zeker bij!
Dus, toen wij afgelopen zomervakantie op camping La Clusure (een aanrader!) verbleven, gingen wij een dagje naar Han. Zo’n vier jaar geleden waren wij er ook en was onze eerst ervaring hier te lezen: Ontdek het domein van de grotten van han.

Nu, in 2019 net na de opening van het Berenbos, zijn wij natuurlijk heel benieuwd naar de bruine beren Björn, Olof en Jojo. Zij leven in het Berenbos, dat bijna 2 ha omvat. Wij stappen tijdens onze safari met de Safari-car zeker bij hen uit. Dat moet overigens ook van de chauffeur van de groene, open safariwagen. Voor ons Nederlanders (en er zitten er veel van in de wagen) is het een nogal onduidelijk praatje wat hij in het Frans blijft herhalen. Het regent op dat moment, maar wij móeten uitstappen… en hij rijdt zo weg.

Dat was even schrikken maar uiteindelijk brengt ons dat veel leuks tijdens ons bezoek aan het Wildpark. Want er zijn prachtige wandelroutes! Dan zie je nog veel meer dieren en beleef je het Wildpark pas echt.
Zoals gezegd, regent het bij ons bezoek en dus schuilen ook veel dieren. Die regen komt trouwens redelijk onverwachts, want toen wij een klein half uur voor het Berenbos langs de przewalskipaarden en de wilde zwijnen reden was het volop genieten. In de safari-car wordt een tekst in het Nederlands en Frans verteld en dat geeft veel uitleg. Heel fijn en leuk.

Wildpark bekroond
Begin 2019 ontving het Domein nog een mooie prijs: De Diamond Theme Park Awards. De Benelux Oscars voor de beste pretparken en attracties in Europa. Dit jaar valt Het Domein van de Grotten van Han weer in de prijzen, niet met de onderaardse grotten maar met het Wildpark en vooral met de manier waarop je dat 250 ha grote dierenpark kan bezoeken: met de Safari-car. Deze uitstap werd als “Leukste Avontuur” verkozen van alle Europese pretparken en attracties. Het Wildpark is het enige park in België waar je de Europese big five kan bezichtigen: de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat.

Je kan het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han op twee manieren bezoeken, met de Safari-car of te voet. Het is dus die Safari-car, een groot open voertuig waarin je moeiteloos en mateloos van de natuur geniet, dat de prijs Leukste Avontuur heeft gewonnen. Neem je fototoestel mee want er zijn verschillende haltes om de dieren te bekijken en te fotograferen in de vrije natuur.
 
Wildpark te voet
Een andere leuke manier om het Wildpark te ontdekken is te voet, op je eigen ritme. Het volledige wandelpad is 5,5 km lang (of je kan ook een traject van 2,5 km kiezen). Via panorama's en uitkijkposten krijg je de mogelijkheid om dichter bij de natuur te komen en op de vlakte zie je herbivoren, die in semi-vrijheid leven, zich voortbewegen. Daarnaast heb je de unieke kans om in de vallei tussen de herten, oerossen en przewalskipaarden te wandelen.
Wij genieten volop van het Wildpark bij de Grotten van Han. Het Wildpark zit bij ons entreekaartje voor de bekende Grotten van Han inbegrepen. En je kunt kiezen wat je eerst doet: met de oude tram naar de grot, met de safari-car of lopend door het Wildpark.

Lees meer: Op safari en ondergronds bij Domein van de Grotten van Han

Gave activiteit in de meivakantie: klimparken


Klimt en klautert jouw kind altijd overal op en door? Dan is het absoluut een aanrader om deze meivakantie naar één van de vele klimbossen in Nederland te gaan. Kinden kunnen hier als Tarzan en Jane van boom naar boom, aan de ziplines, over hangbruggen, via netten en hangend aan stevige lianen door de bomen slingeren en klauteren. Buitenwinkel Bever is een grote fan van de klimbossen en heeft een 20%-kortingsactie opgezet zodat ook jij met je kids op een speelse wijze van de natuur en frisse buitenlucht kunt gaan genieten.
Fun Forest en Klimbos Nederland
In de Alpen en Frankrijk zijn klimparken al jaren een begrip en één van de populaire (vakantie-)uitjes. In Nederland neemt de naamsbekendheid en populariteit pas sinds 5 jaar toe, maar sindsdien gaat het hard. Inmiddels zijn er meer dan 30 klimparken door heel Nederland. Het merendeel daarvan is van Klimbos Nederland of Fun Forest, die zich focussen op een unieke, actieve, maar vooral veilige beleving van de natuur. Inmiddels beheren beide parken samen acht van de mooiste klimparken van Nederland.
Twintig procent korting
Zin gekregen om buiten te spelen? Ga dan nu naar de website van Bever en meld je aan om de unieke kortingscode van twintig procent te ontvangen waarmee je vervolgens online je ticket kunt bestellen op funforest.nl of klimbos.nl. Voor meer informatie en het overzicht van alle 8 klimparken kun je terecht op https://www.bever.nl/klimpark
Tips voor een bezoek aan het klimpark
Voor je de kaartjes koopt, willen wij je nog een paar tips meegeven:
 
• Check voor je naar het klimpark gaat of er een leeftijds- of lengterestrictie is. In sommige parken zijn ook jonge(re) kinderen welkom, voor hen is er dan een speciaal parcours laag bij de grond.

• Heb je last van hoogtevrees, dan valt het klimpark ook niet aan te raden. Je overbrugt de nodige hoogteverschillen en je begeeft je op kleine platforms.

• Draag tijdens het klimmen comfortabele kleding die niet gaat knellen. Stevige schoenen is ook een aanrader.

• Neem de veiligheidsinstructies van het personeel ter harte. Zij zijn hierin speciaal getraind en zorgen voor handhaving van de regels zodat iedereen veilig kan klimmen en hulp krijgt indien nodig.

Buitenspelen: Kijk uit, pas op!


Okay, ik heb vaak gedacht dat ik een overbezorgde moeder ben. Toen de kinderen een jaartje of 3-4 waren mochten ze natuurlijk op het klimrek, van de glijbaan en op de schommel. Maar ik reikte ze wel vaak een helpende hand. Ik herinner mij dat de leerkracht van groep 1 zei, dat ze het best zelf konden. En dat klopt misschien ook wel, maar ik ben zelf niet de handigste en ik zag dat die fijne motoriek niet vanzelf ging bij de kids. Daarentegen, ze moeten wel de kans krijgen om dat te leren. Vandaar dat ik ze, zeker na die opmerking van de meester van groep 1/2, wat meer losliet.
Frappant vind ik het dat uit het onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl (onder 251 ouders) blijkt dat juist vaders voorzichtiger lijken dan de moeders, bij het laten spelen van hun kroost.
Voorzichtig
Een opvallende conclusie vind ik: “Vooral vaders laten hun kinderen minder snel doen wat zij zelf vroeger deden, terwijl zij wel weten dat risicovol spelen goed is voor de ontwikkeling van hun kind.” Denk aan in die hoge boom klimmen, een vuurtje stoken of een stuk hout met een zaag bewerken. Ook het zelfstandig buiten spelen staat in het lijstje met ‘voorzichtig’. Eigenlijk erg jammer! En is dat echt nodig? VeiligheidNL helpt een handje en introduceert de Groeiboom, die ouders helpt bij het begeleiden van hun spelende kinderen.


Groeiboom
Misschien de betutteling ten top, maar met De Groeiboom krijgen ouders inzicht in het speelgedrag van hun kind en hun natuurlijke reactie als ouder daarop. Van daaruit geeft VeiligheidNL alle ouders praktische speeltips voor hoe ze in aan de slag kunnen met bijvoorbeeld klimparcoursen maken, takken slijpen en vogelhuisjes timmeren met hun kinderen.
Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en mediator gezinstherapeut: “Kinderen horen grenzen op te zoeken en risico’s te nemen want alleen zo leren kinderen wat het leven voor verrassingen in petto heeft en leren ze hun eigen kracht kennen. De Groeiboom van VeiligheidNL is een perfect middel om ouders die het moeilijk vinden hun kinderen risicovol te laten spelen, te inspireren, begeleiden en advies te geven.”
De Groeiboom vind je op risicovol-spelen.nl.
Aan de slag
Over het algemeen staan ouders van kinderen tussen 5-7 jaar vooral het 3 meter naar beneden springen (90,8%), een lucifer/aansteker gebruiken (69,3%) en gereedschap gebruiken die voor volwassenen bedoeld zijn (68.5%) niet toe. Ook stoeispellen en kijken wie het sterkst is, wordt vaak door de ouders niet toegestaan (57.4%).
Zonde, want ‘vroeger’ deden ‘we’ dat zelf wel… en zeg nou zelf, was dat nou zo eng? Aan de slag dus met je kinderen…

Herfstvakantie tip 7: Pluktuin – pompoenen versieren

De hele maand oktober - dus ook in de herfstvakantie - kan je komen pompoenen uithollen in de Zomerbloemen Pluktuin in Nes a/d Amstel.
Pompoen uithollen
“Eerst zoek je een mooie pompoen uit, dan maak je een ontwerp van hoe jouw pompoen eruit moet gaan zien, en dan ... dan komt het zware werk: het uithollen. Als je klaar bent, is er een korte pauze met een limonade én een zakje chips. Tijd voor de laatste en leukste klus: het maken van je pompoengezicht. Het uitsnijden gaat met het speciale gereedschap gelukkig heel makkelijk en veilig. Lichtje erin en Klaar!”, legt Anne-Marie uit.


De pompoen neem je natuurlijk mee naar huis! De pompoenpitten kan je ook meenemen: leuk om een ketting van te rijgen of lekker om te roosteren.
Prijs: € 12,50 per kind (incl. limonade, chips, kado, kaarsje en natuurlijk de pompoen). Tijdens de herfstvakantie kan je ook een broodje bakken (incl. hotdog) of popcorn poppen boven een vuurtje én een kruidenazijn flesje maken gevuld met kruiden die je zelf verzameld uit de tuin.
Halloween
Zaterdag 28 oktober staat de Pluktuin ook nog eens in het teken van Halloween. Kom jij het Heksenexamen doen? Denk je dat er een echte heks in je verscholen zit maar weet je dit niet zeker… Kom naar de pluktuin en doe ons heksen examen…
Wat heb je nodig: verkleed je als heks/tovenaar, voer verspreid over de tuin de 10 aangegeven opdrachten uit, drink ons speciale toverdrankje. Als je alle opdrachten uitgevoerd hebt ga je naar huis met het enige en echte toverdiploma… gefeliciknapstaart!
Datum: zaterdag 28 oktober van 11:00 tot 16:00 uur. Prijs: €7,50 per kind. Leeftijd: 4 tot 9 jaar.

Check de informatie op www.zomerbloemenpluktuin.nl
Gaaf voor Kinderen is zelf in de Pluktuin van Anne-Marie en Bert geweest… helaas niet in het bloemenseizoen, maar Pien heeft er wel heerlijk een vogelvoerhuisje gemaakt én broodjes gebakken. Erg leuk en gezellig. Het is ook een prima plekje (voor ouders) om koffie, thee of warme chocolademelk te drinken.
Gaaf idee: vier je kinderfeestje in de Zomerbloemen Pluktuin (ieder seizoen wat te doen)! Er zijn heel veel knutsel- en speelmogelijkheden.

Herfstvakantie tip 2: Wilde Buiten Dagen

Natuurmonumenten en ING organiseren in de herfstvakantie de ING Wilde Buiten Dagen voor kinderen. In tien natuurgebieden in Nederland ontdekken kinderen spelenderwijs meer over de natuur tijdens het klimmen, spoorzoeken, huttenbouwen en vuur maken met echte boswachters en ervaren ze wat ze zelf allemaal al kunnen. Natuur geeft kinderen de ruimte om zichzelf te ontwikkelen.
Kinderen worden echte boswachters
Kinderen van 4 tot 12 jaar en hun ouders kunnen tussen 15 en 27 oktober terecht op een van de tien ING Wilde Buiten Dagen. De boswachters van Natuurmonumenten leiden de kinderen in een dag op tot Boswachter van OERRR, het speciale kinderprogramma van Natuurmonumenten. Als de kinderen aan het einde van de dag alle ‘challenges’ in hun boekje hebben afgerond, ontvangen ze hun Boswachter van OERRR-badge.
“Na zo’n dag hebben ze wel een wasbeurt nodig,” weet boswachter Bart Zwiers van eerdere Wilde Buiten Dagen in de Onlanden “Gelukkig kun je de beleving nooit meer weg wassen!”
Gratis toegang
De ING Wilde Buiten Dagen zijn overal gratis toegankelijk, omdat Natuurmonumenten en ING willen dat zoveel mogelijk kinderen kunnen meedoen. Reserveren is wel noodzakelijk, dat kan via: www.OERRR.nl/ingwildebuitendagen

Lees meer: Herfstvakantie tip 2: Wilde Buiten Dagen  

Op blote voeten

Dresscode: blote voeten. Dusss, uit die schoenen en sokken en go! Het heet niet voor niets het BloteVoetenPark. En het mooie… dit is dé wandelbeleving voor jong en oud!
Wandeling op blote voeten
Het is best een beetje spannend om op je blote voeten de natuur in te gaan. Maar in Brunssum in het BloteVoetenPark is alles gericht op deze dresscode. Op voor een avontuurlijke wandeling door de natuur. Vier uitdagende kilometers via spannende hindernisbanen over de vijver,  je balans zoeken op de evenwichtsbalken, de modder tussen je tenen door voelen komen in het modderbad of speel in de vernieuwde speelcirkel. Oh ja, zie je een hindernis niet zitten… geen punt! Je kunt er gewoon langs lopen, op naar het volgende onderdeel.
Vooral kinderen vinden het grappig om met blote voetjes te ervaren: de bosgrond, kriebelend gras, warm zand, zacht verend mos, houtsnippers, boomstammen, modder, water, kiezels, dennenappels en nog veel meer…
In het bos
Het BloteVoetenPark ligt in een prachtig bos wat meteen als parasol bij zowel regenachtig als zonnig weer fungeert. Aan het eind van het pad kun je de voeten weer schoon wassen en even afdrogen (als je zelf een handdoek meeneemt). en om je voeten na ze te wassen te kunnen drogen. Om daarna misschien nog wel even lekker te relaxen en te genieten van een ijsje of kop thee bij het restaurant.
 
NIEUW! Speur op blote voeten naar de uitgang van het spannende doolhof. Wijst je dikke teen je naar de juiste weg?

Meer informatie: www.blotevoetenpark.nl

Alle kinderen naar buiten!

Yesss, naar buiten met die kinderen. Dat is niet alleen wat deze moeder denkt als we het boek ontvangen, de kids zelf roepen het ook! Op de voorkant van het natuuractiviteitenboek Alle kinderen naar buiten! zien ze dieren, maar ook spelende en springende kinderen. Tijd om er op uit te gaan dus, mét dit boek onder de arm.
Hoe laat je kinderen kennis maken met de natuur?
Een mooie start is natuurlijk om gewoon een wandeling in het bos te maken. Maar dat vinden ze al snel ‘saai’.

Heel anders wordt het met dit boek erbij. Er staan veel weetjes in, maar vooral ook activiteiten en doe-dingen. De natuur wodrt één grote speeltuin, het ideale ontdekkingsparadijs.

Dit boek nodigt kinderen, (groot-) ouders, juffen & meesters uit om daar creatief gebruik van te maken met natuuractiviteiten voor kinderen voor elk seizoen! Vol inspiratie om te spelen, knutselen, voelen, ontdekken, zien, bouwen, ruiken, speuren én koken. Ook zijn er veel zoekkaarten in het natuurboek te vinden, zoals voorjaarsbloeiers, paddenstoelen, tuinvogels, strandvondsten, schelpen, vissen, eetbare planten, pootafdrukken, poep, braakballen. Reken maar dat die laatste twee voor veel hilariteit zorgen.
Meer weten? Bij het boek van www.knnvuitgeverij.nl hoort ook een website: www.allekinderennaarbuiten.nl

Zeilkamp is écht Gaaf voor Kinderen

Mees (10) en Jens (11) zijn voor het eerst op zeilkamp geweest. Vier dagen vol van pret en leuke leermomenten. Zondagmiddag is het feest in het Friese Langweer begonnen en woensdagmiddag om 13 uur hebben zij hun 'diploma' gekregen. De eerste reactie van de jongens: "Kom je ons nu al ophalen?! Wij willen langer blijven... mogen we volgend jaar weer?!".
Vol verhalen kwamen zij thuis en een uitgebreid verslag van het minikamp zeilen bij Watersportcentrum 't Garijp gaat nog online volgen. Nu zijn ze vooral moe, want wat was het gaaf. Eén groot avontuur; van het logeren op stapelbedden in een slaapzaal tot zalig ("Ja mam, het eten was echt zo lekker!") eten en natuurlijk van leren zeilen en knopen maken tot een bezoek aan het Kameleondorp.
Ge-wel-dig wat de boys in deze korte tijd hebben geleerd. Bekijk het filmpje op het Gaaf voor kinderen YouTube kanaal maar eens. Ze varen zo weg met een Laerling. Jeugdzeilen in een 2-mans, maar ook de zeilervaring in de Optimist was super. 
Een korte foto-impressie:

Springen van lelieblad tot lelieblad bij het Kameleondorp (excursie) en Jens stuurt in een Laerling.

Lees meer: Zeilkamp is écht Gaaf voor Kinderen