Kinderboeken

Boek Pax is indrukwekkend

Na het zien van de ‘official book trailer’ van Pax by Sara Pennypacker zijn we direct geïntegreerd door Pax. Wat een mooi filmpje, prachtige muziek én daarnaast vinden wij de cover van het boek gaaf. Ingetogen, maar verleidelijk. Okay, toegegeven wij hebben een zwak voor vosjes.
Vos in de oorlog
Het verhaal over de jongen Peter met zijn vos Pax is aangrijpend. Pax is volgens ons een boek voor kinderen vanaf een jaar of 11, maar zeker ook indrukwekkend om als volwassenen te lezen. Vandaar dat deze review over Pax eigenlijk is geschreven vanuit de ogen van een volwassen persoon. Wat Pax voor ons zo bijzonder maakt? Ten eerste de relatie tussen een mens en een vos. De vriendschap. Ten tweede de oorlog waarin het kind terecht raakt. Dát grijpt aan. Want een kind in oorlogsgebied, dat hoort niet. Peter – maar ook Pax – horen daar niet thuis. En dan… de jongen moet afscheid nemen van zijn trouwe vriend omdat zijn vader als soldaat zijn land moet verdedigen. Peter heeft eigenlijk geen idee dat hij zijn vos Pax gaat achterlaten in het bos, langs de grote weg. Maar de vader van Peter zegt dat de jongen het speelgoed mannetje weg moet gooien – een spelletje wat het tweetal vaak doet – en Pax gaat het halen. Dan stapt vader in en laat Peter noodgedwongen instappen, Pax achterlatend. Op weg naar opa waar Peter vanaf zijn twaalfde moet gaan wonen.
Trouwe vriend
Het is hartverscheurend om te lezen. Halverwege het boek moeten we na ieder hoofdstuk even bijkomen. Het mooie is ook dat er per hoofdstuk wordt afgewisseld; de ene keer lees je vanuit Peter het verhaal en de andere keer lees je het verhaal van Pax. Peter gaat namelijk op zoek naar Pax, hij kan niet zonder zijn trouwe vriend. Andersom komt Pax wel bij twee vossenvrienden terecht (prachtig om te lezen hoe een vos denkt!) maar het gemis van Peter knaagt aan hem. Ze gaan elkaar zoeken, ieder op z’n eigen manier. Gelukkig vinden ze elkaar… maar is de band sterk genoeg om te herstellen?
Gaaf voor Kinderen vindt Pax van Sara Pennypacker (uitgeverij Aerial Media Company) dit een absolute must read!