Lifestyle

Tips bij aanschaf en onderhoud van een speeltoestel

In het voorjaar begint het bij ons al te kriebelen. Lekker naar buiten, genieten van de tuin. Graag zo lang mogelijk, maanden lang. Een beetje werken in de tuin, maar vooral relaxen, een boek lezen én kijken hoe de kinderen ook genieten van het buiten zijn. Zij kunnen zich uren in de tuin vermaken. Lekker ravotten, vies worden, eindeloos spelen – van tikkertje tot flesvoetbal. Gewoon in de buitenlucht. Hoe fijn al het dan zijn om in je eigen tuin een eigen speeltoestel te hebben. Dát is zeker van toegevoegde waarde, voor de eigen kinderen en voor de buurkinderen. Ieder kind wil wel lekker naar buiten als ze daar uitgedaagd worden door middel van een leuk speeltoestel. Hoera voor vitamine D en heel veel speelplezier!


Een speelhuisje is niet alleen favoriet om lekker in te spelen, maar ook een plekje voor kinderen om zich in terug te trekken. Of zelfs in te schuilen wanneer het plotseling gaat regenen. Combineer zo’n mooi speeltoestel met kindvriendelijke beplanting, een glijbaan en misschien zelfs een trampoline en je beschikt over hét ultieme speelpaleis voor jouw kinderen.
Er is echter één ding wat we nog niet behandeld hebben: Waar let je op bij de aanschaf en onderhoud van een mooi speeltoestel? 

Duurzame materialen

Bij het kopen van een nieuw speeltoestel zal je al direct merken dat het aanbod ontzettend divers is. Toch kiezen de meeste mensen liever voor een houten speeltoestel, omdat dit simpelweg duurzamer is. Een goede keuze, maar hou er dan wel rekening mee dat het onderhoud net wat extra tijd in beslag neemt. Maak gebruik van een kwalitatieve lakverf voor buiten, zoals Sigma s2u Allure gloss, om een langdurig mooi resultaat te garanderen en herhaal dit minstens eens in de vijf jaar. Soms is het eerder nodig. Ga op je gevoel af. Met goed onderhoud kan een houten speeltoestel heel wat jaren mee. Een goede investering op de lange termijn dus!


Veiligheid voorop

Natuurlijk is veiligheid het allerbelangrijkste wanneer je een nieuw speeltoestel koopt. Check daarom in elk geval of het speeltoestel voldoet aan de Europese veiligheidsnormen voor speelgoed. Indien dit niet het geval is, raden wij af om het toestel te gebruiken. De veiligheid kan in dit geval immers niet gegarandeerd worden.
Je kunt ook zelf veel doen om de veiligheid in en om het speeltoestel te verhogen. Zorg er in elk geval voor dat het speeltoestel uitermate goed verankerd is in de grond. Kies tevens voor een zachte ondergrond om het speeltoestel heen. Denk aan rubberen tegels of (kunst)gras. Zo zorg je ervoor dat kinderen minder hard terecht komen bij een valpartij. Blijf het speeltoestel daarnaast door de jaren heen zorgvuldig controleren op zwakke plekken als gevolg van slijtage of weersinvloeden.

Ruimte in de tuin

Met de aanschaf van een nieuw speeltoestel moet je natuurlijk ook kijken naar de ruimte in de tuin. Een speeltoestel neemt al snel meer ruimte in beslag dan je wellicht had verwacht. Houd er daarom ook rekening mee dat de kinderen nog extra ruimte nodig hebben om lekker mét en om het speeltoestel te kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan extra ruimte bij de schommel of de glijbaan. Dit is niet alleen belangrijk voor het speelplezier, maar ook voor de veiligheid.
Bedenk daarnaast ook goed hoeveel ruimte jij zelf nodig hebt om lekker van de tuin te kunnen genieten. Een speeltoestel is leuk, maar het moet ook voor papa en mama nog mogelijk zijn om lekker van het zonnetje te kunnen genieten. Kies daarom voor een speeltoestel die goed binnen de beschikbare ruimte van de tuin past en laat altijd wat extra ruimte over om zelf lekker in te zitten of voor de kinderen om ook nog wat andere activiteiten te kunnen doen.