Gaaf voor Kinderen

Lorraine voor verrassende vader & zoon of moeder & dochter uitstapjes

De regio Lorraine, in het noordoosten van Frankrijk, ken je wellicht van ‘het erdoor heen rijden naar het zuiden’. Best jammer, want er is veel te doen in deze Franse regio.  Er zijn verrassende evenementen, ludieke accommodaties en attracties en uitjes voor gezinnen met (jonge) kinderen.

Wolven kijken in dierenpark Sainte-Croix

Dit is het grootste dierenpark van Frankrijk op een landgoed van meer dan 120 hectare met bossen en meertjes. Zo’n 1500 dieren en ruim honderd diersoorten zijn er te zien. Een van de hoogtepunten is dat er wolven kunt spotten. Nieuw in 2013: een roedel Noord-Afrikaanse timberwolven. Hun nieuwe leefruimte heeft een oppervlakte van 12.000 m² en ligt in het wolvenpark, waar dan vier verschillende roedels wonen: twee roedels Europese wolven, een roedelwitte wolven uit de toendra van Alaska en een roedel zwarte timberwolven. Het park is geopend tot en met 12 november. www.parcsaintecroix.com.

Een schot in de roos: het cowboypark Fraispertuis City

Dit attractiepark staat vrijwel volledig in het teken van het Wilde Westen.  In het park staan verschillende achtbanen, waterbanen en kinderattracties die allemaal zijn gethematiseerd met de Verenigde Staten in de tijd van de goudkoorts. Ook is er een Wild-West dorp centraal in het park, Las Vegas City geheten. Het park is geschikt voor het hele gezin maar pa en zoon gaan zeker in Le Timber Drop, een van de steilste achtbanen ter wereld.  Het ligt in Jeanmenil op zo’n 30 km van Épinal. www.fraispertuis-city.fr

 

Avonturenpark Bol d’Air

Voor waaghalzen die een keer willen vliegen zonder vleugels is het avonturenpark Bol d’Air in La Bresse the place to be. Je wordt in een speciaal tuig vastgemaakt waarna je hangend aan een kabel met een topsnelheid van meer dan 100 km per uur over een afstand van zo’n 1330 meter over boomtoppen naar beneden raast. Nieuw dit jaar is een duo sprong zodat bijvoorbeeld een vader een kind kan meenemen (max gewicht is 140 kg). Ook Big Air Jump is kicken: kleintjes springen van een lage springplank op een enorme kussen, stoere jongen springen van de hoge plank. www.bol-d-air.fr.

Een fort vol avontuur

Uniek in Frankrijk: een avonturenpark  gevestigd in een negentiende-eeuws fort (oppervlakte 70.000 m²). Speciale routes en activiteiten voor  kinderen vanaf 3-5 jaar, 6-11, 12-17 en ouder dan 18 jaar. Reuzetokkelbanen, speurtochten, indoor doolhoven,   tokkelbaanroute, katapult jump, langs rotswand klimmen. In de zomermaanden alle dagen geopend, in september op woensdagen, zaterdagen en zondagen. Het fort ligt in Bainville sur Madon. www.fort-aventure.com.

 

 

Boomklimpark France Aventures Nancy

Geschikt voor kinderen van 2 tot 18 jaar: klimmen van boom naar boom met tokkelbaan, touwbrug, tarzanjump, en tientallen overgangen. Er zijn zes routes met ieder een eigen kleur die geschiktheid voor een bepaalde leeftijd aangeeft. Ook leuk is het blotevoetenpad, een ‘prikkelende’ tocht door het bos over kiezelsteentjes, dennenappels, lemen knikkers, bamboe en vele andere materialen. Het park is geopend tot eind september ligt in Pompey iets ten noorden van Nancy. www.france-aventures.com.

Sleeën op rails - de Schlitte Mountain

Een leuke zomer- en winterattractie  in het skigebied La Bresse-Hohneck is de nieuwe sleebaan. Je roetsjt in een slee op rails over een afstand van bijna 700 meter met veel bochtwerk naar beneden, geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.  www.labresse.net.

Chocoladeliefhebbers – dit adres is een omweg waard

Zeg Lorraine en smulpapen beginnen te watertanden. Quiche Lorraine is een van de meest geliefde hartige taarten. Maar Lorraine staat bij ‘chocoholics’ ook bekend voor een andere lekkernij. In Frankrijk bekend maar bij buitenlandse toeristen nog een goed bewaard geheim: patisserie Fresson in Metz – vernoemd naar eigenaar Franck Fresson. Geroemd door collega patissiers in Frankrijk is de winkel aan 17, Rue de Grand Cerf in Metz zonder meer een omweg waard. De gebakjes en bonbons zijn stuk voor stuk oogstrelende kunstwerkjes en zorgen voor smaakexplosie in de mond. En ja –hoewel vrouwen een grotere voorliefde voor chocola hebben zijn mannen in de winkel ook welkom. www.fresson-chocolatier-patissier.fr.

Zoete kinderen? Ga naar een snoepfabriek

De snoepjesfabriek van de Hoge Vogezen staat sinds 1986 in Plainfaing. In deze fabriek worden jaarlijks duizenden kilo’s zuurtjes geproduceerd. Dit familiebedrijf telt op het ogenblik 21 medewerkers en maakt bergamotsnoepjes, de traditionele zuurtjes uit de Vogezen van dennenknoppen, bosbessen, klaprozen en meer. In  totaal worden er 35 soorten snoepjes en andere zoete lekkernijen gefabriceerd. De fabriek is het hele jaar open voor bezoek behalve op zondagen tussen 10.00 en 12.00 en 14.00 en 18.00 uur. www.cdhv.fr.

Even genoeg van de kinderen?

Wanneer het even tijd is voor quality time zonder kinderen dan is een weekend naar een van de kuuroorden in de Vogezen een aanrader. Épinal, Amnéville-les-Thermes, Vittel, Contrexéville, Bains-les-Bains en Plombières-les-Bains zijn de kuursteden in de Lorraine. www.tourismevosges.fr.