Speelgoed

Spelen en leren met klei

Klei heeft iets magisch. Vooral als je die zachte, gekleurde en ook nog eens lekker ruikende klei van Play-Doh pakt. Eindeloos kneden en figuren maken, vormpjes uitsteken en je fantasie de vrije loop laten. Kinderen (en ouders vaak ook) genieten er van.
Spelenderwijs leren
Er zijn speelsets met klei waarbij kinderen de fantasie de vrije loop kunnen laten, laat haren van een prinses groeien, bak wafels of maak van klei een beugel om tanden heen. In het voorjaar verscheen de digitale Play-Doh Touch app waarmee je de klei creaties tot leven brengt op je scherm. Kortom, spelenderwijs leren.

Educatieve serie
Nieuw is de educatieve serie Spelen & Leren. Gaaf voor Kinderen en ook nog eens leuk voor vaders, moeders, opa en oma of leerkracht om samen met kindjes te doen. Er zijn sets met cijfers, kleuren, vormen en letters. Wij testen de Kleuren & Vormen. Deze set is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2017 in de categorie 0-3 jaar. 

Twee en ik tel mee
Met de Spelen & Leren sets leren peuters vanaf 2 jaar boetserend letters, cijfers, kleuren en vormen ontdekken. Natuurlijk zijn alle attributen in de sets – denk aan uitsteekvormpjes en roller - ontwikkeld voor kleine handjes.
Als wij de verpakking Play-Doh Kleuren & Vormen openen zijn de kinderen meteen enthousiast als ze de acht potjes klei zien. “Zo veel!” roept dochter enthousiast. “Maarreh, wel kleine potjes klei”, constateert zij. Dat maakt overigens niets uit want alle activiteiten met de set zijn uit te voeren met de kleinere hoeveelheid klei. Bovendien, we hebben in de knutselbak nog wat reserve klei.
Er zijn acht steekvormpjes in de acht kleuren. Zo kunnen jonge kinderen kleuren én vormen leren herkennen; van een ster tot rondje en van een vierkant tot hartje. Met de uitsteekvormpjes kun je een groot én klein figuur maken (met de voor- en achterkant) en op het voorbeeldblad leggen. Er is ook een voorbeeldmat met figuren. Zo maken wij bijvoorbeeld met een ruit-figuur een vlieger.

Samenwerken
Het is leuk om samen met je kind te keien en de figuren te maken. Tijdens en spelen is het kind aan het leren, de basisvaardigheden worden ontwikkeld en de fijne motoriek wordt verbeterd. Tijdens onze test blijken zowel jonge kinderen als al wat oudere (zelfs 8 jaar) het nog ontzettend fijn te vinden om met de klei te spelen… en te leren!
 
Naast Kleuren & Vormen is er ook een set met Cijfers & Tellen, Letters & Taal en Structuren en Gereedschap.

Inspiratie en tips vind je op www.facebook.com/playdohNL.

En… vergeet ook niet te stemmen op jouw favoriete spel en speelgoed op Speelgoedvanhetjaar.nl