Spellen

Speel jij wel eens vals?

Bij ons thuis wordt er regelmatig vals gespeeld, bij spelletjes. Zoals bij kaartenspellen als Uno en kwartet, en zéker bij een spel als Monopoly. Het ligt er net aan wie de bank is…
In het kader van Wereld Monopoly Dag op 19 maart 2018 heeft Hasbro onderzoek gedaan naar het valsspeelgedrag van Nederlanders. Serieus?! Zelf kennen ‘we’ bij Monopoly diverse manieren. Denk aan, een extra wisselgeld briefje uit de bank pakken. Haha, dat kan lekker niet bij Monopoly Extreem Bankieren. Maar ook daar hebben de kinderen wel iets op bedacht, namelijk de dobbelsteen op de grond laten vallen en een ander puntenaantal roepen, of gewoon in volle overtuiging met je pion een stap verder zetten. Zoals bij Monopoly Gamer wel gebeurd is. Of bij Extreme worden er opeens kleinere logo’s geruild.
Ja, je leest het goed. Wij hebben én veel varianten Monopoly én er zijn velen valsspeel methodes ontwikkeld in huize GaafvoorKinderen.nl. Maar er is veel meer mogelijk, zo blijkt uit het onderzoek! Voor we die heterdaadjes verklappen, eerst nog wat nieuws van spellenproducent Hasbro. Echt hilarisch, want zij brengen dit najaar de Monopoly Valsspelers Editie uit!


Valsspelen is dan een must is om te winnen.
Het schijnt namelijk dat in de VS bijna de helft van de Monopoly-spelers valsspeelt. Maar hoe zit dat hier, zijn wij ook zulke valsspelers?  Dat werd uitgezocht in een onderzoek onder Nederlanders en Belgen van 18 tot 65 jaar. 
Wat blijkt? Nederlanders zijn best braaf: slechts een kwart zegt eerlijk wel eens vals te spelen. Wat dat betreft zijn de Belgen met 30% een stukje stouter. Of eerlijker met het invullen van enquêtes, natuurlijk. Want uit het onderzoek blijkt ook dat 62% van de Nederlanders zegt wel eens iemand betrapt te hebben op valsspelen….


Mannen zijn grotere valsspelers dan vrouwen: 7% meer (28% versus 21%). Ze worden in ieder geval vaker gesnapt dan de vrouwen. Vrienden en broertjes zijn het ergst: zij zijn samen goed voor 40% van de heterdaadjes. Misschien moeten ze in de leer bij de vrouwen? Een troost is dat 4 van de 10 spelers zich echt wel schuldig voelt als ze de boel hebben opgelicht. En als je dan toch betrapt wordt in het spel, dan moet er natuurlijk een gepaste straf volgen: in de boeien en naar de gevangenis.

Monopoly vroeg Nederland met welke BN’er ze de cel zouden willen delen. Chantal Janzen is verreweg de populairste BN’er om je straf mee uit te zitten. Bijna 30% wil met handboeien vastgemaakt worden aan de veelzijdige Janzen en de bajes met haar delen. Dat geldt voor mannen én vrouwen van alle leeftijden. Gordon is op fikse afstand de runner-up: 8% wil met hem in de boeien en zelfs 10% ziet met plezier de gevangenisdeur achter hen dichtslaan. Op de voet gevolgd door voetbalster Lieke Martens, cabaretier Jochem Myjer en ‘Mol’ Jan Versteegh met scores tussen de 4 en 9%.


Geld stelen van de bank is dé manier om vals te spelen
Ondanks dat heel wat spelers valsspelen, worden ze verbazend genoeg zelden betrapt. De meeste Nederlandse Monopolyspelers komen er (meestal) mee weg! Nederlanders spelen vooral vals door geld te stelen van de bank of door gewoonweg te weinig te betalen. Het verzetten van de pion is ook een geliefde manier om de boel te belazeren. Verder wil bijna de helft van de Nederlanders als eerste alle dure straten in bezit hebben, om zo de medespelers dwars te zitten.
Slechte verliezers
Verliezen doen we niet graag, toch neemt ruim de helft een verloren potje goed op. De slechte verliezers uiten hun frustratie vooral door het speelbord weg te slaan of met Monopolystukjes te smijten. Als je echt pech hebt tref je een huilebalk of iemand die de rest van de dag niet meer met je praat. 
Monopoly voor valsspelers
Voor de fans die echt van valsspelen houden, is de aangekondigde Valsspeler editie van Monopoly een goede aanwinst. Bij dit spel móét je valsspelen om te winnen. Op de valsspeelkaarten staan opdrachten en wat de beloning is als je niet gepakt wordt. Toch betrapt? Dan wacht daar de handboei en een nachtje cel.
Noot: enquête uitgevoerd door BrandScience onder 500+ respondenten van 18-65 jaar in België en Nederland in opdracht van Hasbro Benelux, 9/2/2018.