Gaaf voor Kinderen

Wondere wereld in Efteling Bosrijk

altalt

Eigenlijk hoor ik te beginnen met: Er was eens… een sprookjesweekend in Efteling Bosrijk. Het vakantiepark dat in december 2009 de poorten heeft geopend. Gaaf voor Kinderen nam in 2012 een kijkje in Bosrijk en genoot in attractiepark de Efteling! Verscholen in de Brabantse bossen, grenzend aan het attractiepark de Efteling, doemen schitterende huizen voor ons op. We checken in bij de machtige poort en krijgen de magische sleutelkaart voor Dorpshuys 222. We mogen de auto op het vakantiepark Bosrijk rijden, maar daarna verdwijnt de auto voor een paar dagen naar het parkeerterrein. Efteling Bosrijk is een autoluw park en dat is heerlijk! We laten de kinderen met een gerust hart naar de speeltuintjes gaan én ’s avonds Klaas Vaak gedag zeggen. Maar nu lopen we op de dagen vooruit… Eerst bewonderen we ons Dorpshuys, gelegen op een pleintje met een waterpomp. Het zijn geschakelde huisjes, net Amsterdamse grachtenpandjes. Prachtig om te zien. Binnen al even mooi, met een ruime woonkamer mét goed zittende banken en een keuken met alle benodigde apparatuur. Boven zijn drie slaapkamers, waarvan de kamer met het stapelbed direct in beslag wordt genomen door zoon Mees (4) en neef Ramon (12). De dekbedovertrekken met Klaas Vaak erop vallen bij ons allemaal in de smaak. Trouwens, het hele huis is versierd met Klaas Vaak afbeeldingen, zelfs als ik het rolgordijn in de keuken naar beneden trek lees ik lachend voor: “Uit de Efteling gekomen, na een dag vol fijn vermaak, droom jij straks jouw mooiste dromen, hier in Bosrijk bij Klaas Vaak.”

 

alt

Klaas Vaak

Op maandag-, woensdag- en vrijdagavond komt Klaas Vaak uit zijn Zandkasteel naar het Poorthuys. Wij gaan kijken, met onze slaapmuts op. In de woonkamer van ons huisje heeft Klaas Vaak namelijk zes slaapmutsen en een voorleesboekje neergezet. Die leuke, blauwgeruite muts moet en zal op vannacht, aldus kleine Mees. Eerst het oude zandmannetje gedag zeggen. Een half uur voordat Klaas Vaak onder de poort van het Poorthuys zal verschijnen komen zijn Zandkabouters alle kinderen in Bosrijk ophalen. Onderweg worden mooie natuurvondsten gedaan, die later door Klaas Vaak worden bekeken. Alle kinderen nemen plaats op de bankjes en de kleine Zandman met zijn lange baard gaat op een zandloper zitten, en vertelt… een wondermooi verhaal. Daarna vertrekt hij naar zijn uil Oehoe Houdoe en vliegt iedere nacht, ook buiten Efteling Bosrijk, langs alle kindjes om droomzand in de ogen te strooien. Onze eerste nacht slapen we allemaal als rozen.

Sprookjesbos

Vrijdagmiddag hebben wij met onze 4-daagse toegangspas tot de Efteling al een kijkje genomen in het Sprookjesbos. Roodkapje, Kleine Duimpje, de Indische Waterlelies en Langnek blijven altijd even leuk. Nieuw is de sprekende Sprookjesboom. Vol verbazing staan kinderen te luisteren naar deze gezellige boom.

In het weekend is het iets drukker in het park, al hebben wij nu in het voorseizoen geluk, we hoeven niet langer dan een half uur in de rij voor een superattractie als De Vliegende Hollander. Mama duikt nog even de Python in (zonder rij!) en doet twee keer achter elkaar met neef Ramon de Vogel Rok. Achtbanen, wauw! De adrenaline stroomt weer heftig. Dus nog een paar echte familie attracties er achteraan, zoals Carnaval Festival met z’n vrolijke deuntje, de wonderlijke Droomvlucht en de Fata Morgana. Het attractiepark is werkelijk voor het hele gezin fantastisch. Iedere dag mogen wij – als Efteling Bosrijk-bezoeker - een half uur voor opening naar binnen, om een rondje (of meer) in de Fata Morgana te varen, of alvast door te lopen naar andere attracties (om als eerste aan de beurt te zijn). Luxe ten top.

altalt

Badhuys

Na een dagje attracties in en uit, is er voor de jongens niets heerlijkers dan een duik in het warme, overdekte zwembad, Badhuys genaamd. Ramon en Mees spetteren wat af als kleine zus Pien haar dutje doet. Tussen de middag genieten we van broodjes in ons eigen huisje. Natuurlijk wordt er in de Efteling ook het nodige gekocht (de merchandise blijft prachtig) en genuttigd, maar we hebben niet voor niets een luxe ‘huys’ hier. Het mag gezegd worden, het is niet goedkoop (begin april een lang weekend € 699) om in een prachtig Dorpshuys voor 6 personen te verblijven, maar het is het ab-so-luut waard. Bovendien vermaak en entertainment inbegrepen, want die vier dagen attractiepark zijn inclusief. Net als het zwemmen trouwens.

De laatste avond eten wij goed in het Eethuys, het restaurant van Efteling Bosrijk. Mees krijgt een Pardoes-masker wat hij vervolgens niet meer af wil zetten. De volgende ochtend lopen wij dus met Pardoesje aan ons zij over het vakantiepark. Het is duidelijk, het heet niet voor niets Bosrijk… De mooie villa’s staan tussen de bomen, her en der ‘verstopt’ liggen speelterreintjes met veelal houten speeltoestellen, aan de bomen hangen vogelhuisjes en Oehoe Houdoe de uil zit op wacht op het Zandkasteel in het Meer van Dromen. De Brabantse natuur is nog volop aanwezig in de wondere wereld van Efteling Bosrijk. Alles is even mooi en wij genieten nog lang en gelukkig!

 

alt 

Tekst en beeld: Marije Smit / www.schrijfster.com