Gaaf voor Kinderen

Welkom bij Gaaf voor Kinderen

Sensationeel boek: zowel gedrukt als online

Zodra ik op de website www.debiebbende.nl kom en aan de hand van diverse eigenschappen bij een personage uit het verhaal kom, word ik nieuwsgierig. Ik lijk op Melanie lees ik en om eerlijk te zijn klopt dat wel een beetje. Ik surf verder over de site en kan bijna niet meer stoppen met lezen en verder klikken. Wauw, een goed begin. Dat boek van de Bieb Bende moet ik hebben. Dus klik, klik, klik en De Legende van de Hemelrijders is besteld. Niet veel later ligt hij bij de post en open ik de envelop. De cover van het boek ziet er veelbelovend uit, met een grote bijl, zwarte figuren en een roze/paarse lucht met vogels. Ik sla het boek open en stuit op een illustratie van een spannende spin, met op de pagina erna twintig zinnen over 12 mannen… ik beland nu al in het verhaal. Na een korte uitleg over de QR-codes in het boek, begin ik aan het eerste hoofdstuk. Dan dringt het pas goed tot me door dat kinderboekenschrijver Michael Reefs het echt gaaf heeft aangepakt door een boekvorm te combineren met online.

Kinderboek met tweede scherm

Aan het eind van ieder hoofdstuk kan ik door middel van QR-codes met andere lezers in contact komen en dat is cool. Ik lees hoe zij over het mysterie denken en kan online ook nog eens een  educatief spelletje spelen. Ik raak na het tweede hoofdstuk echt geintrigeerd door dit verhaal en de combi van het boek en online. Ik blijf de QR-codes scannen en vind telkens weer meer informatie. Soms over locaties, dan weer een biografie van een personage. Zelfs Facebook, Hyves en Twitter worden betrokken. Dit is dus echt een kinderboek (vanaf een jaar of 9) met een tweede scherm. Stoer bedacht van de schrijver. En het mooie… De Legende van de Hemelrijders is het eerste deel uit een reeks van zeven, geschreven door Michael Reefs. Er gaat dus nog veel meer volgen (in september 2013 het tweede deel Duister Carnaval).

In het kort

Eigenlijk wil ik niet te veel vertellen over het verhaal zelf, want dit moet je echt zelf gaan ervaren. Heel kort een tipje van de sluier: er staan vijf kinderen centraal die een oeroude legende in hun dorp willen oplossen. De Man met de Bijl (die van de cover) heeft ooit een groep ridders -de Hemelrijders genaamd-  vermoord. De geesten dwalen nog steeds in de heuvel van Zuidbaai rond. Door recente gebeurtenissen ontwaakt de eerste geest, die wil ontsnappen met de hulp van de Bieb-bende. Dat gaat gepaard met moeilijke opdrachten.

Lees online op www.debiebbende.nl/info meer en bekijk ook de trailer.