Eten en drinken

Bouw een mini pannenkoekjestoren

Pannenkoeken, ze behoren tot de favoriete P’s… De P van: patat, pizza, pasta én pannenkoeken.

Feest gegarandeerd met pannenkoeken. En niet alleen voor kinderen. Bij volwassenen gaat een pannenkoek kaas of spek er vaak ook goed in. Kinderen smeren op de lekkernij graag stroop of pasta. De hazelnootpasta van Nutella is zo lekker dat zelfs een kleine hoeveelheid zorgt voor een heerlijke smaakbeleving. Een eetlepel Nutella op je pannenkoek (of brood) is genoeg voor gesmul aan tafel en tevreden kinderen.

Nationale Pannenkoekendag op 8 maart

In Nederland tellen we heel wat ‘nationale dagen’… noteer in ieder geval 8 maart. Dan is het Nationale Pannenkoekendag! Die dag kom je er als ouders niet onderuit. Dan worden er pannenkoeken gebakken.

Wat doen ‘we’ op de pannenkoek? Nederlanders vallen vaak in herhaling en maken pannenkoeken met spek, kaas of allebei, terwijl er talloze andere lekkere opties zijn. Verras je kinderen met mini pannenkoekjes met aardbeien en Nutella. Heerlijk! Laat ze er zelf een toren van bouwen en het feest is compleet. 

Nutella tipt onderstaand recept. Wil je meer inspiratie voor bijzonder lekkere pannenkoeken, dan klik je op 'recepten':

Mini pannenkoekjestoren met aardbei

Bereidingstijd: 20 minuten

Benodigdheden

  • Anti-aanbakpan
  • cocktailprikkers

Ingrediënten voor 5 personen (voor 60 mini pannenkoekjes - aanbevolen hoeveelheid per persoon: 3 stuks)

  • 25 g zacht gesmolten boter
  • 2 eieren
  • 6g bakpoeder voor zoete gerechten
  • 125 g tarwebloem
  • 200 ml halfvolle melk
  • 15g suiker

Voor het afmaken en versieren

  • Nutella® 300 g (15 g per portie)
  • Aardbeien naar smaak

Bereidingswijze

1.     Maak eerst het beslag; scheid de eierdooiers van het eiwit en doe ze in twee verschillende kommen. Klop de eierdooiers met een handklopper en voeg de zachte gesmolten boter toe.

2.     Voeg vervolgens geleidelijk de melk toe en blijf kloppen met de klopper.

3.     Meng in een aparte kom de bloem met het bakpoeder en zeef alles in het mengsel van eierdooiers.

4.     Roer met de klopper om het mengsel van de bloem samen te brengen.

5.     Klop in een aparte kom het eiwit met de suiker tot het stijf is.

6.     Als dit wit en schuimig is, voeg het dan voorzichtig toe aan het mengsel van de eierdooiers, met opwaartse klopbewegingen om het niet te laten zakken.

7.     Verwarm een grote anti-aanbakpan op het vuur, vet de bodem in met een beetje boter.

8.     Gebruik een lepel om kleine hoopjes beslag met ruimte tussen elkaar in de pan te gieten. Spreid het beslag niet uit. Tijdens het koken worden de pannenkoekjes iets groter en krijg je schijfjes van ongeveer 4 cm groot.

9.     Na enkele minuten verschijnen in de pannenkoeken de eerste belletjes, dat is het juiste moment om ze om te draaien.

10.   Bak vervolgens de andere kant totdat ze goed goudbruin zijn.

11.   Leg de gebakken pannenkoekjes in een kom en ga door totdat het beslag op is.

12.   Snijd alvast de aardbeien in partjes.

13.   Nu hoef je alleen nog maar je pannenkoekjes samen te stellen. Doe Nutella® in een spuitzak met een gladde spuitmond. Neem een van de schijfjes, spuit ongeveer 2,5g Nutella® uit en leg er nog een pannenkoekje bovenop. Leg dan een partje aardbei op de pannenkoekjes, spuit nog een keer 2,5g Nutella® op dat pannenkoekje en leg er weer een ander schijfje bovenop. Garneer 5g Nutella® op het bovenste pannenkoekje als decoratie.

14.   Houd het pannenkoekentorentje bijeen met een cocktailprikker.

15.   Uitdelen en genieten geblazen!

Lekker én verantwoord! Popped Chips

Dipje na een chipje? Voel je je ‘schuldig’ na het dooreten van chipjes? Niet met de Popped Chips van Food2Smile! De lekkere én verantwoorde chips bevatten tot wel 60% minder vet dan gefrituurde chips.

Veel minder vet

Founder van Food2Smile Miriam Bouwens vertelt: “Popped chips wordt met hitte en onder druk zonder olie gegaard; vergelijk het met het poppen van mais. Hierdoor bevatten deze chips heel weinig vet. Okay, geen chips zonder vet, maar wel veel minder. De popped chips bevatten tot wel 60% minder vet dan gefrituurde chips. Pas verderop in het proces wordt een klein beetje olie toegevoegd. De vegan popped chips worden gemaakt van half soja en half aardappel en zijn daarmee een bron van eiwitten. Ze zijn vrij van toegevoegde suikers en MSG (Mononatriumglucamaat); het stofje dat in veel hartige producten zit en dat ervoor zorgt dat je maar door blijft eten… “

Wij proeven… en zijn verrast. Lekker knapperig, een fijne bite dus. En de smaak, ja die is ook raak. We proeven van de barbecue smaak (lekker!) en classic (zout). Mjam, daar krijg je toch een lach van op je gezicht. Zeker omdat je weet dat ze ‘gezonder’ zijn. Na een paar chips stoppen we, want met deze chips hoef je niet te proppen en door te eten. Wat fijn! We zijn nu heel nieuwsgierig naar de popped chips paprika en salt&pepper.

 

Happy lifestyle

Miriam vertelt gepassioneerd over haar bedrijf Food2Smile. Ze hebben niet alleen chips in het assortiment maar ook diverse zakjes snoep. Als voedingskundige heeft ze jarenlang gezinnen een gezondere leefstijl bijgebracht. Haar visie op snoepen? “Een appel of een wortel is het gezondst. Alleen beschouwen de meeste kinderen en volwassenen dit niet als een verwen-moment. Ik geloof dat snoepen en snacken erbij hoort. Food2Smile helpt je om dat guilt-free te doen. Bij ons komen lekker én verantwoord samen. Zo draag ik bij aan een gezondere en happy lifestyle.”

Ook fijn om te weten: Alle Food2Smile producten zijn altijd zonder toegevoegde suikers. Er worden alleen natuurlijke kleurstoffen gebruikt, afkomstig uit groente, fruit en kruiden – en waar mogelijk zijn de producten vezelrijk.

Slim ook: er is portiecontrole in eenpersoonszakjes. Een ideale traktatie.

Daarnaast: meer dan 90% van het suikervrije assortiment is ook vegan, glutenvrij en lactosevrij.

De P van pannenkoek en pizza

Yep, kinderen worden doorgaans wild enthousiast als er P’s op tafel staan. De P van patat, pizza en pannenkoeken. Dus okay, soms doen we dat. Waar ik voorheen melk, ei en meel in een beslagkom mixte, pak ik tegenwoordig toch snel een pak kant-en-klare pannenkoeken. Want tja, ik ben er achter dat die heel lekker zijn en Jan ze ambachtelijk bakt volgens grootmoeders recept! Hup, opwarmen in de pan of magnetron (ben ik zelf niet heel dol van), stroop of suiker er op en genieten maar. Al vinden we bij ons thuis een pannenkoek met kaas ook heerlijk!

Pizza’s ontdekt
Je snapt ‘m, de Jan Pannenkoeken hebben wij al jaren geleden ontdekt. Maar wat ik dus niet wist, er is ook superhandig pizzadeeg van Jan. Daar kwam ik achter tijdens de introductie (in mei 2022) in Speelpark Oud Valkeveen waar het pizzadeeg werd belegd met wat je maar wilde en daarna in een heuse pizzaoven verdween. Zo klaar en zó lekker.


De uitnodiging klonk zo: “Liefde gaat door de maag…van groot en klein. En van pizza, wordt iedereen blij! Jan maakt al vele jaren de allerlekkerste pannenkoeken en poffertjes die je makkelijk op tafel kan zetten. Maar Jan heeft óók zalige pizzaproducten. Vers pizzadeeg om makkelijk uit te rollen, een bolletje om zelf te stretchen en minipizza’s, zodat iedereen naar eigen smaak kan beleggen. Fantastico, buonissimo!“

#janpizzadeeg

#lekkermakkelijk


Knapperig deeg
Na die leuke dag in Speelpark Oud Valkeveen, waar kinderen echt zo fijn kunnen spelen, heeft het pizzadeeg al menig maal op ons bord gelegen. De ene keer bedekt met alleen wat tomaat en kaas, het andere moment full option met diverse kazen of zelfs met verse vijgen en ricotta. Mjam. En, die bodem… heerlijk knapperig.


Dat is direct ook het fijne aan het pizzadeeg van Jan, je kunt eindeloos variëren. Ja, ook met het deeg. Zelf zijn wij dol op de mini pizza’s, per zes stuks verpakt. Vers deeg, al uitgerold in zes kleine ronde pizza’s. Even beleggen, de oven in en aan tafel. Snij zo groot of kleine stukken als je wilt en geniet van de knapperige deegbodem.
Er is ook een verpakking pizzadeeg met tomatensaus. Kwestie van het pizzadeeg dat al op bakpapier zit op de bakplaat leggen, beleggen, bakken en eten maar. Nieuw in het assortiment is het ronde pizzadeeg van Jan. De naam zegt het al, dit is een ronde Italiaanse pizza. Ook dit pizzadeeg is al compleet met bakpapier, dus je legt de ronde pizza zo op de bakplaat waarna je er heerlijke, verse ingrediënten op legt. Dan zo’n kwartiertje in de oven en smullen maar.


Echt makkelijk en lekker.

Dat maakt het niet alleen Gaaf voor Kinderen, maar absoluut ook Gaaf voor (groot) Ouders.

Aan tafel met Disney

Eten moet een leuk momentje kunnen zijn voor kinderen. Dus, hup aan tafel met deze leuke Disney serviezen en bestek.!
WMF heeft onder andere in samenwerking met Walt Disney, een vrolijke kinderlijn gemaakt. Kijk dat grappig eierdopje met Mickey - Mc Egg – eens. Dan ga je toch spontaan een eitje eten?!
Kinderhandjes
Het bestek is speciaal ontwikkeld voor kinderhandjes, dus het ziet er niet alleen gaaf uit, het helpt ook met de fijne motoriek te ontwikkelen en mes, lepel en/of vork keurig te laten doen wat het moet doen.


Wij vallen voor de porseleinen set van Jungle book, wat zelfs in de vaatwasser kan.
Met zulke vrolijke borden, beker en bestek wil ieder kind toch aan tafel?!
WMF is o.a. verkrijgbaar bij: Bijenkorf, Fonq, Bol, Coolblue, Kookpunt en diverse zelfstandige kookwinkels.

Smullen bij de Efteling


In juni 2018 waren Pien en ik bij de presentatie van het kindersmulmenu van La Place met Efteling thema. Lees het nog even na via Sprookjesachtig thema-kindersmulmenu.
De Vrolijke Noot
In de herfstvakantie hebben wij een dagje attractiepark gedaan… we hadden Symbolica nog niet ontdekt én we wilden eindelijk eens tijd maken om de show Raveleijn te zien.


Meteen na binnenkomst lopen we op het Dwarrelplein in de Efteling al langs het vernieuwde Restaurant De Vrolijke Noot. Pien herkent het! “Hier hebben ze het kindersmulmenu!” We vinden het daar zo rond 10 uur nog te vroeg voor, maar we pakken wel alvast een cappuccino met wat huisgemaakt lekkers van La Place (de notentaart is om van te smullen).


Gezond
We lopen wat af in het attractiepark, van het Sprookjesbos naar de Baron 1898 en weer terug naar Droomvlucht en vervolgens naar Symbolica en de Vliegende Hollander. Tussendoor staan we redelijk lang in de rij. Maar, het is gelukkig zonnig weer. We genieten van onze dag Efteling.
Eigenlijk hebben we geen tijd om te gaan eten. Zal er daarom op zoveel punten eten verkocht worden? Wij verbazen ons serieus over het aanbod. Dat is ruim, van poffertjes tot hamburgers en van broodjes worst tot fruit. Het lijkt wel of iedereen de hele dag door wil eten… en dan wordt er toch wel vaak voor ‘vet’ gekozen. Maar wat ons dus opvalt! De Efteling biedt zeker ook gezonde mogelijkheden. We spotten een hoek met verse fruit én we weten dat we terecht kunnen bij De Vrolijke Noot voor verse maaltijd.


We kunnen er bijna niet kiezen. Een fruitsalade of een gewone salade, toch een kindersmulmenu (een verantwoord alternatief voor bestaande kindermenu’s – nu dus met een kidsburger of broodje met beleg naar keuze, een bakje komkommer/tomaat, een vers sapje, smoothie of huisgemaakte limonade) of nemen we een broodje beenham met verse sap. Er is genoeg keus. De mannen gaan toch voor een hamburger en deze wordt waar je bij staat vers gemaakt. Pien en ik pakken een herfstsmoothie en fruitsalade. Zalig. En gezond.


We kunnen er weer tegenaan en genieten nog een paar uur in de Efteling. Na de fantastische show Raveleijn gaat de Efteling bijna sluiten, de dag is om gevlogen. We lopen langs De Eigenheimer en we kunnen de verleiding van de gebakken aardappel op een stokje niet weerstaan. Met fijne gevulde buiken stappen we voldaan in de auto terug naar huis.

Sprookjesachtig thema-kindersmulmenu

Pien ontving een uitnodiging van La Place – je weet wel de restaurantketen – om in Rotterdam bij een Hudson’s Bay bij een bijzondere opening te zijn. Wij zagen onze kans schoon om een middagje shoppen te combineren met een feestelijke opening, dus op naar de havenstad.
Het luxe warenhuis Hudson’s Bay is al een belevenis om doorheen te lopen en zeker als je op de derde verdieping bij het restaurant moet zijn. Daar werden we welkom geheten door niemand minder dan Roodkapje. Wij zagen aan de gedekte tafel al direct hét sprookjesachtige thema van de middag. Namelijk de Efteling. Deze zonnige middag in juni 2018 was namelijk het startsein voor een grootschalige samenwerking tussen La Place en de Efteling.

Lees meer: Sprookjesachtig thema-kindersmulmenu

Gezonde en goede voeding voor jonge kinderen

Na de borstvoedingsperiode en het eerste fruithapje (wat wij natuurlijk zelf maakten) kwamen we via een boterhammetje bij groentehapjes. De keus aan kant-en-klare potjes babyvoeding is enorm, maar het sprak ons niet echt aan. Okay, het was wel eens handig als we onderweg waren. Maar thuis, daar kreeg onze kleine man en later ook ons dametje gewoon een zelfgemaakte, gepureerde maaltijd met verse producten.
Gezonde eetgewoonten
Dat wij niet de enige waren die niet laaiend enthousiast over potjes voeding zijn, blijkt wel als we een bericht van Kirsten lezen: “In 2012 begonnen we met het maken van verse biologische maaltijden voor kleine kinderen. Simpelweg omdat we dachten dat de smakeloze potjes niet voldeden om ons kind gezonde eetgewoonten te laten ontwikkelen. Een kind moet kunnen proeven, ruiken en voelen wat hij eet. En elk hapje moet vol zitten met waardevolle voedingsstoffen. Geen lege calorieën dus.” Dit bleek het begin te zijn van De Kleine Keuken, opgericht door Kirsten, waar ‘minder zoet’ broodbeleg, koekjes en tussendoortjes worden gemaakt. Gezond en goed eten voor kinderen vanaf 4 maanden.

Biologisch
Wij vinden het belangrijk om onze kinderen te voeden en niet ‘te vullen’. Bovendien geven wij ze graag mee dat zij wéten waar het eten vandaan komt. Heel bewust logeerden wij regelmatig bij de boer, zoals bij Farmcamps of het Betere Boerenbed en maakten wij het echte boerenleven mee bij Koe in de Kost. Onze kids weten dat melk van de koe komt, kippen eieren leggen, aardappels ondergronds groeien en appels aan een boom hangen. Leuk en logisch.
We zijn er niet continu mee bezig, maar als er een keus is, dan kiezen we voor biologisch. En zo zijn we dus weer bij de producten voor kinderen vanaf 4 maanden tot en met 4 jaar gekomen, bij De Kleine Keuken. Zij maken pure biologische koek, ontbijt, broodbeleg, tussendoor en maaltijdjes zonder chemische toevoegingen voor kleine buikjes. Gaaf om te weten: het bedrijf is dus opgericht door moeders die ervan overtuigd zijn dat elk hapje moet bouwen aan een sterk kinderlijf!

Koek testen
Gaaf voor Kinderen heeft een testpakketje met lekkers voor kinderen vanaf 18 maanden ontvangen. In een livestream heeft de 9-jarige dochter de chocolade koekjes en fruitsnoepjes getest. Zij valt niet echt meer in de doelgroep, maar zij vindt het wél lekker. De biologische fruitsnoepjes gemaakt van aardbei en appel zijn aangenaam zacht en heel smaakvol. Lekker voor jonge kinderen! De biologische chocokoekjes mogen dan wel zachter zijn dan verwacht (wat logisch is voor kinderen van 18 maanden), de smaak is raak. Chocolade, maar niet te zoet. Bovendien, boordevol vitaminen, mineralen en goede vetten. Gemaakt met biologische cacao en volkoren meel. Bijkomend voordeel: geen vieze vingers! Kijk, dat is allemaal heel fijn!
Ook fijn is het om te weten dat alle producten van De Kleine Keuken vanuit het hart worden gemaakt, producten zonder chemische toevoegingen, palmvet, zout of geraffineerde suikers.

Proeven
In ons testpakketje zit ook een pot biologische appel peer stroop. Heel smaakvol voor op de boterham en serieus lekker voor jong en oud (en dan bedoelen we ook volwassenen). Online zien we dat er ook biologisch pindakaas, biologische amandelpasta en biologische chocopasta bij De Kleine Keuken te koop is. Er worden door het bedrijf ook proefpakketten – per leeftijdscategorie - samengesteld zodat je diverse producten zelf kunt testen. Handig!
Wij testen ook nog de biologische knabbelstengels met appel en kaneel. De verpakking heeft net als de fruitsnoepjes een praktische dichtdrukstrip om de producten vers te houden. De knabbelstengels mogen dan wel bedoeld zijn voor dreumesen vanaf 12 maanden… deze volkoren knabbelstengels met de smaak van appel en kaneel zijn verrassend lekker. Juist ook voor oudere kinderen! De knapperige knabbelstengels worden zelfs mee naar groep 5 genomen als tussendoortje.
Zo zie je maar, jong geleerd is oud(er) gedaan! Maar bovenal maakt onze test duidelijk dat de 100% biologische producten van De Kleine Keuken smaakvol zijn. 

Keten in de keuken

‘Chef Het Samen met tomaat’ is uitgeroepen tot beste kinderkookboek van de wereld, tijdens de Gourmand World Cookbook Awards.

Wauw, da's nice.

Vandaar dat Gaaf voor Kinderen een recensie-exemplaar heeft aangevraagd van dit mafste kookboek voor kinderen.

Aan dit kinderkookboek werkten acht kids van 8 – 12 jaar mee om een boek vol recepten met tomaten en -kweektips, in de vrolijke vorm van een fotostrip, te maken.

Wij zijn nog even aan het testen, maar spoedig meer over dit inspirerende boek om kinderen meer groente te laten eten.

 

Laura Emmelkamp, mede-oprichter van Keet Smakelijk: “Groente en kinderen gaan prima samen, als je lekkere recepten en veel lol slim combineert. Met Chef Het Samen empoweren we een nieuwe generatie, want meer groente eten is behalve lekker, ook gezonder en goed voor het milieu. We zijn daarom enorm blij met deze internationale erkenning. En de kinderen ook. We dromen al van een serie: Chef Het Samen met Broccoli, Chef Het Samen met Soep, Chef Het Samen met…  nou ja - vul maar in!“

Via www.keetsmakelijk.nl.

Knapperig paasontbijt

Tijdens het paasontbijt staat er bij ons van alles op tafel, voor ieder wat wils. Natuurlijk hoort daar een gekookt eitje bij. Om eerste te beschilderen en daarna op te eten. Lekkere broodjes zijn ook van de partij. En dit jaar introduceren wij aan de paasontbijttafel de muesli.
Paas-muesli
Op een gewone doordeweekse dag ontbijten wij namelijk regelmatig met muesli. Lekker een gezond. Dat willen wij dus ook bij ons paasontbijtje. Tada, daar is de koker met Paas-Muesli. Deze vrolijke koker gaat de show gaat stelen. Wat er in zit? Havervlokken, choco-crunchy, zoete aardbeien, frambozen en super lekkere cranberry-chocs omhuld met witte chocolade. Zelfs de paashaas kan deze muesli niet weerstaan!

Lees meer: Knapperig paasontbijt

Rietje met geluid

Vroemmmmm… Dat is toch ook grappig. Als je uit het rietje drinkt gaat het geluid maken. Het nieuwe rietje ziet er niet alleen gaaf uit, met een autootje er aan vast, het maakt ook nog eens geluid. Hoe verzinnen ze het! Daarnaast is het niet alleen leuk, het kan ook praktisch worden ingezet bij kindjes die niet zo heel graag drinken. Bij ieder slokje krijgen zij een beloning in de vorm van een geluidje.
Voertuigen en dieren
Het nieuwe rietje met geluidseffect heet Sip n’ Sound en is er met dieren of voertuigen. Zo is er ook een trein en een vliegtuig. Super stoer! Of neem een slok uit het rietjes met een koe en het rietje gaat loeien. Geinig. Of het paard en het schaap. Keus genoeg. Zodra je begint te drinken start het geluid. Dit geluid stopt automatisch wanneer er geen vloeistof meer door het rietje komt.