Eten en drinken

Wat eten we vandaag?

Vis! Tja, tot een week geleden had ik niet verwacht dat als mama aan ons vraagt “wat zullen we vandaag eten?” dat ik dan “vis!” zou roepen. Maar na de presentatie van Vishelden.nl doe ik dat wél. Uit onderzoek van Princes Foods B.V. blijkt dat kinderen – en dat is zeker geen verrassing - graag patat (47%), pizza (43%) en pannenkoeken (31%) eten. Ik zal meteen bekennen… ik houd ook van de P’s! Al voeg ik dan nog graag pasta toe. En shoarma. Daar ben ik dol op. Nu het goede nieuws voor de ouders: “Gelukkig komt uit hetzelfde onderzoek onder 900 moeders naar boven, dat de invloed van kinderen op wat er gegeten wordt niet zo groot is, anders zouden er alleen veel vaker slechte happen op het menu staan. Wel blijkt dat moeders het moeilijk vinden om te variëren en een balans te vinden tussen gezond en lekker eten. Eén van de grote uitdagingen is bijvoorbeeld dat ze het lastig vinden om vis op het menu te krijgen”, zo werd er bij de presentatie van Vishelden.nl verteld. Mijn moeder herkent dit meteen, want zij maakt wel eens een vispotje, maar dat eten mijn zus en ik echt niet. Tot voor kort was de enige vis die wij namen, visstick of kibbeling. Dát kan natuurlijk beter. En dat doen we nu ook!

Vishelden.nl

Om moeders te inspireren ging Princes Foods met een kidspanel de keuken in en vroeg aan hen de lekkerste visgerechten te bedenken en te maken. Het resultaat mag er wezen, de mooiste recepten verschenen op tafel en zijn nu ook te vinden op Vishelden.nl. Die recepten werden gepresenteerd na een bevlogen verhaal over gezond eten van tv-kok Mathijs Vrieze. Toen werden er kinderkookschorten uitgedeeld en ging ik samen met mijn zusje Pien de pasta met vis maken. Een recept van Vishelden Esmee en Thomas. Tegelijk gingen in de keuken ook andere kokkies aan de slag, met onder andere een Funburger Tonijn en Party Pizza Tonijn. Gezellig hoor dat koken. En daarna met z’n allen eten… inderdaad, wij aten gewoon de vis op. Lekker!

De dag erna ben ik thuis ook meteen aan de slag gegaan in de keuken. Of beter gezegd, eerst een boodschappenbriefje maken, dan winkelen om vervolgens te koken. Ik heb weer de Power Pasta Tonijn gemaakt. Een succes op tafel, want mijn vader heeft er ook van gesmuld. Nu gaan we de komende weken tweemaal per week vis eten en zeker ook de andere recepten van de Vishelden proberen.

Princes is zeer benieuwd wat andere kinderen en hun moeders van de recepten vinden en vraagt iedereen te stemmen op het beste recept van de Vishelden. Hiermee maken zij kans op een bijzonder kookavontuur in Dierenpark Amersfoort.

Hieronder volgen nog meer leuke eet-weetjes en het recept van de Power Pasta Tonijn: 

 

Vis op tafel

Zes op de tien moeders geven aan in principe zelf te beslissen wat er op tafel komt, maar laten ook af en toe hun kind kiezen. Wat betreft de bereiding van het avondeten vraagt een groot deel van de moeders (79%) haar kinderen af en toe om te helpen. De belangrijkste reden hiervoor is dat hun kind het leuk vindt (68%) en er iets van leert (67%). Als het op vis aankomt, vindt driekwart van de moeders het belangrijk dat hun kind vis eet, maar slechts één op de vijf moeders zegt dat hun kind vis moet opeten, of ze het lekker vinden of niet. Vier op de tien moeders probeert het eten van vis dan ook aantrekkelijker te maken voor hun kind door bijvoorbeeld lekkere ingrediënten aan toe te voegen en dertien procent van de moeders doet zelfs stiekem vis door het eten, zonder dat aan hun kind te vertellen.

Dilemma

Het is duidelijk dat we eigenlijk wel vis op tafel willen zetten -want het is nu eenmaal gezond-, maar niet goed weten hoe. De Vishelden willen daarbij helpen. Milan Peeters, marketing manager bij Princes Foods legt uit: “Princes begrijpt het dilemma van moeders en wil ze inspireren met lekkere en vooral makkelijke visrecepten. Deze kunnen we natuurlijk zelf gaan bedenken, maar het zijn juist de kinderen die het beste weten wat ze lekker vinden. Met de introductie van Vishelden willen we, met de input van kinderen, moeders inspireren met recepten voor kinderen bedacht door kinderen. Zo wordt er meer gevarieerd en wordt vis eten leuk voor het hele gezin!”

Waarom zijn de Vishelden in het leven geroepen?

•             Ondanks het feit dat vis erg gezond is (het Voedingscentrum adviseert om minstens twee porties vis per week te eten ), wordt er in Nederlandse gezinnen niet voldoende vis gegeten.

•             Kinderen kunnen nogal kritisch zijn over wat ze wel en niet lekker vinden. Daarom vroeg Princes kinderen en moeders naar hun favoriete visrecepten, tips en trucs voor het eten van vis en hun ‘geheime ingrediënten’ die vis extra lekker maken. Met deze informatie wil Princes ouders en verzorgers laten zien hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun kinderen zullen genieten van vis.

Wie zijn de Vishelden?

•             De oorspronkelijke Vishelden zijn tien kinderen die hebben deelgenomen aan een speciale Kidspaneldag, waarop ze met de hulp van een professionele kok (Carin Leenders de Vries) de vijf heerlijke visrecepten hebben ontwikkeld die je op de Visheldenwebsite kunt vinden (www.vishelden.nl).

•             Ze heten: Twan, Alisha, Esmee, Thomas, Jahlee, Shaqiria, Mees, Danique, Fiamma en Alejandro.

•             Het idee achter de campagne is het inspireren van gezinnen (ouders/verzorgers) en hun te laten zien hoe ze het voor elkaar kunnen krijgen om hun kinderen te laten genieten van vis. Elk kind kan een Visheld worden door een eigen leuke, lekkere, gemakkelijk te maken recept in te sturen om te delen met andere gezinnen.

 

Esmee en Thomas bedachten de Power Pasta Tonijn (4 personen)

Basis ingredienten:

2 blikjes Princes tonijn in olijfolie

1 ui

1 teentje knoflook

2 blikjes tomatenblokjes

1 theelepel oregano

400 gram pasta

versgemalen peper en zout

parmezaanse kaas

Geheime ingrediënten toegevoegd door Esmee en Thomas:

verse kruiden, zoals peterselie, basilicum of bieslook. (kies welk kruid je het lekkerst vindt)

veldsla (optioneel)

Werkwijze:

Zit je kookschort goed? Heb je alle kasten doorzocht en heb je de benodigde ingrediënten gevonden? Voel je je krachtig? Mooi, je bent klaar om aan de slag te gaan! Hoe?

-              Laat de tonijn uitlekken en bewaar de olie in een schaaltje.

-              Snijd de ui en knoflook heel fijn. Verwarm 4 eetlepels van de uitgelekte olijfolie in een pan met dikke bodem. Doe de uitjes en knoflook erin en bak ze heel even. Nu mogen de tomatenblokjes, tonijn en oregano erbij. Zet het vuur laag en laat dit een kwartiertje sudderen. Doe er voor wat extra smaak een beetje versgemalen peper en zout bij.

-              Knip of hak de verse kruiden die je hebt uitgezocht fijn en maak er een mooi mengsel van. Dit gaat straks door de pasta.

-              Kook de pasta met wat zout en een scheutje olijfolie zoals op het pak staat. Giet de pasta daarna af en schep alles door het tonijnmengsel. Roer als laatste de verse kruiden erdoor.

-              Schep de powerpasta tonijn op de borden en maak het gerecht af met versgemalen peper, zout en lekker veel geraspte parmezaanse kaas. Klaar is kees! Je kunt aan tafel!

Tip van Thomas:

De pasta ziet er nog mooier uit als je hem met veldsla serveert.