Lifestyle

Dág kriebel…

altalt

Ai, bij de luizenpluis controle maandag op school (meteen na elke vakantie) bleek iemand in mijn groep hoofdluisjes te hebben. Mama kreeg meteen overal kriebel toen ik vertelde dat er luizen in de klas zijn. De volgende dag heb ik een extra klodder gel in mijn haar gedaan, want hoofdluizen voelen zich juist prettig op een schoon hoofd en dus niet in gel.

Ook hebben we voor de zekerheid Prioderm Preventief gekocht, een milde spray op natuurlijke basis die op een eenvoudige manier minimaal 7 uur beschermt tegen hoofdluis. Voor ik naar school ga krijg ik dus een spraytje van deze neutrale en kleurloze ‘voorkomt hoofdluisbesmetting’ spray op mijn haar. Dat kan gewoon op schoon en droog haar en hoeft zeker niet op gel (maar ik wil graag stekels). En ook de luizenkam is in huis, want een goede remedie blijft kammen, kammen en nog eens kammen. Bovendien is mama opgelucht dat tegenwoordig wordt verteld dat het NIET meer hoeft om al het beddengoed, kleding, meubels en knuffeldieren te wassen.

Helaas is er nog altijd onwetendheid over hoofdluis. Hoe wordt hoofdluis veroorzaakt, kan het voorkomen worden en hoe moet het behandeld worden, zijn veelvoorkomende vragen. Achter ‘lees meer/winnen’ vind je deze informatie.

 

 

alt

Schoon hoofd

Hoofdluis bestaat al eeuwenlang en kan iedereen overkomen. Het komt met name voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Jonge kinderen zitten met de hoofdjes vaak dicht bij elkaar, waardoor een hoofdluis gemakkelijk van het ene naar andere hoofd loopt. Hoofdluis komt alleen bij mensen voor. Het brengt geen ziekten over, maar kan wel veel ongemak veroorzaken, waaronder een vervelende jeuk. Besmetting met hoofdluis heeft niets te maken met gebrek aan hygiëne. Hoofdluizen voelen zich juist het prettigst op een schoon hoofd.

Kammen, kammen en nog eens kammen…
Met een wekelijkse controle kun je de verspreiding van hoofdluis tegengaan. De haren zijn het beste te controleren op hoofdluis met een kam met plastic tanden. Voor het verwijderen van hoofdluizen en (dode) neten (eitjes van de hoofdluis) zijn metalen tanden nodig. Op www.prioderm.nl zijn handige kaminstructies te vinden. Is er hoofdluis in de klas of in de buurt geconstateerd dan is naast extra controleren met een kam ook bescherming mogelijk met een preventieve spray. Ook handig wanneer (nog) niet iedereen binnen het gezin besmet is.

Behandeling hoofdluis
Hoofdluis verspreidt zich snel en moet daarom snel en effectief behandeld worden. Er zijn verschillende type producten verkrijgbaar als kammen niet volstaat of praktisch niet haalbaar is. De keuze voor een product is afhankelijk van de persoonlijke situatie en behoeften. Vind je een korte inwerktijd belangrijk? Hoe sta je tegenover een nabehandeling? Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Prioderm biedt een volledige lijn effectieve producten. Op de site vertelt de ‘productkiezer’ welk product het beste bij welke situatie en behoeften past. Op deze website zijn ook instructiefilmpjes te vinden voor juist gebruik van de producten. De producten van Prioderm zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist en via prioderm.nl.

Weten waar hoofdluis heerst?
Check www.luizenradar.nl voor de meest actuele informatie over hoofdluis en zie waar hoofdluis is geconstateerd in Nederland. Anoniem melding maken van een hoofdluisbesmetting kan ook via de Luizenradar. Op deze manier blijft de radar up-to-date en worden andere ouders en scholen op de hoogte gebracht, zodat ze eventuele voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

Wist je dat…
• hoofdluizen ongeveer 3 millimeter lang zijn en één maand kunnen leven;
• in één maand tijd een volwassen hoofdluis ongeveer 250 eitjes (neten) kan leggen;
• bij een eerste hoofdluisbesmetting jeuk pas na één tot twee weken op kan treden, als het aantal hoofdluizen toeneemt.