Tjonge, wat leren we toch veel in de jonge jaren. Van kruipen naar lopen, van drinken naar kauwen en dan nog alle mijlpalen zoals zwemmen en fietsen. Over het leren fietsen willen we het hier hebben. Fietsen – met of zonder zijwieltjes - is een stapje dichter naar de onafhankelijkheid. Maar hoe help jij je kind veilig en zonder al te veel valpartijen letterlijk op de fiets?
Gaaf voor Kinderen geeft informatie én mag van Fietsenopfietsen.nl – de kwaliteitsfietsen voor internetprijzen – een fiets tot 99,95 euro weggeven. Een kinderfiets kopen is dan een feestje!
Klaar voor de start!
Op welke leeftijd je kind kan gaan fietsen, zonder zijwieltjes, hangt erg van het kind af. Is het een ‘snelle leerling’ of kijkt je kind met alles eerst een tijd de kat uit de boom? Fietsen mét zijwieltjes kan een veilig gevoel geven, maar het evenwicht wordt er niet mee getraind. Er komt een dag dat die zijwielen er af mogen, of er af moeten. Heeft je kind al zin om zelf te gaan fietsen, dan is ie er klaar voor. Staat je kind niet te popelen om op de fiets te stappen, wacht dan nog even. Gemiddeld kunnen kinderen tussen 4 en 5 jaar zelfstandig, maar onder begeleiding, leren fietsen. Klaar voor de start, af!
Juiste fiets
Voor je kind op de kinderfiets kan stappen is het van groot belang om de juiste kinderfiets te kiezen. Koop de fiets niet ‘op de groei’ dat is onveilig. Bij de veiligheid van kinderfietsen wordt snel gedacht aan verlichting en remmen, maar de juiste grootte van de fiets is net zo belangrijk. Veilig fietsen betekent dat je kind met de voeten bij de grond moet kunnen als het op het zadel zit. Zo kan een kind in een noodsituatie onmiddellijk stilstaan, zonder van de fiets af te hoeven stappen. Een handige checklist:
* Staat het stuur op de juiste hoogte? De knieën mogen niet tegen het stuur aankomen. De stuurbreedte is even groot als de schouderbreedte van het kind.
* Als het kind op het zadel zit met het midden van de voet op de trappers, moet het been op de onderste trapper bijna gestrekt zijn.
* Als het kind op het zadel zit, moet het met zijn voeten net bij de grond kunnen.
* Heeft de fiets verlichting
Een kinderfiets kiezen is daarnaast leuk! Ook voor je kind. Dus laat hem/haar ook meekijken op www.fietsenopfietsen.nl om te kiezen. Juist die kleine details als een de kleur van de fiets (je kunt heel gemakkelijk op de site op kleur zoeken), een fietsmandje of slingertjes aan de handgrepen kunnen belangrijk zijn. En oh ja… een (oranje) vlaggetje vergoot de veiligheid, doordat automobilisten de fietsende kleuter zo niet over het hoofd zien.
Zacht of hard?
Zorg dat jijzelf de rust hebt om je kind te begeleiden op de fiets. Niet (binnensmonds) vloeken of mopperen als het nog steeds niet lukt en jij dus moet blijven rennen. Geduld en relax! Kies een rustige straat (op de camping is ook ideaal) om voor het eerst te leren fietsen. Een zachte ondergrond zoals gras lijkt zachter in de val, maar is voor je kind moeilijker om vaart te maken en dat is essentieel om de fiets overeind te houden. Een trottoir of rustige verharde weg fietst beter. Een duikeling van de fiets hoort er bij, dat kun je niet altijd voorkomen. Misschien is fietsen voor jouw kind een eitje en fietst je kind na vijf minuten oefenen al weg. Doorgaans hebben kinderen (en ouders) wat meer doorzettingsvermogen en een paar weken de tijd nodig.
Vasthouden
Het meerennen naast de fiets (iets achter je kind) vergt van jou wat conditie. Je kind voelt zich er veiliger door. Denk er om: je kind bepaalt het tempo! Jij kan je kind begeleiden en een valpartij besparen. Vasthouden kan aan het jasje, maar functioneel is ook een sjaal die je ofwel om het middel of onder de armen knoopt, met de uiteinden in jouw hand. Dit voelt voor je kind stevig aan, zeker als het dreigt te gaan vallen. Een handig hulpmiddel is het speciale fietsvestje BikyBiky met op de achterzijde een stevig handvat.
Let er bij het leren fietsen op dat je kind naar voren, dus naar de weg, kijkt en niet naar het stuur of de trappers. Trappen, sturen… en fietsen! Begin ook alvast met verkeersregels uitleggen én leer je kind om goed en op tijd te stoppen. Jullie moeten er beiden vertrouwen in krijgen.
Helmpie!
Een fietshelm kan ernstig hoofdletsel voorkomen, maar wordt door veel kinderen (en ouders) nog als suf en stom gezien én het zit niet lekker. Zo’n fietshelm is ook niet verplicht in Nederland, maar een passende fietshelm, op de juiste manier gedragen, kan veel leed voorkomen. Zet je kind dus zo’n helmpie op (te koop bij de fietswinkel). De ANWB geeft de volgende pastips:
* Zet de helm horizontaal op het hoofd.
* Stel de bandjes af (er moet een vinger tussen passen) zodat de oren helemaal vrij staan.
* De helm moet goed op het hoofd blijven staan en niet gemakkelijk van links naar rechts of van voren naar achteren geduwd kunnen worden.
* De hoofdhuid moet bij het bewegen van de helm meebewegen.
* Liever geen paardenstaarten of speldjes in de helm.
Ervaring en inzicht
Oké, het is moeilijk, maar hoe jonger je kind zich in het verkeer begeeft, hoe meer je ze de ontwikkeling in het verkeersinzicht leert. Ga samen op pad, fiets steeds dezelfde route. Eerst lopend naast de fiets van je kind en daarna samen op de fiets. Wellicht fiets jij op de weg en je kind – waar het kan - op het trottoir, maar er komt een dag dat jullie naast elkaar zullen fietsen. Het aanleren van de verkeersregels en fietsvaardigheden - zoals remmen, sturen, omkijken en hand uitsteken - vormt de basis voor de verkeersdeelname door kinderen. Maar fietsende kinderen komen in het verkeer situaties tegen waarbij theoretische kennis en vaardigheden niet toereikend zijn. Daar is verkeersinzicht noodzakelijk. Je kind moet dit inzicht langzaam maar zeker ontwikkelen door samen praktijkervaring op te doen. Handige tip om de voorrangskant rechts te onthouden: maak een gekleurd lintje aan de rechterkant van het stuur. Bij een meisjesfiets met vrolijke slingers aan de handgreep kan dat misschien niet iets makkelijker dan bij een jongensfiets. Hoewel... er ook genoeg jongens zijn die een slingertje aan de fiets willen.