Lifestyle

Slagroomvuurpijl

Tradities, ze zijn er gelukkig nog! Want, in veel delen van ons land worden traditioneel de Vegter's Knijpertjes en Rolletjes, knapperige wafels die wel of niet zijn opgerold, rond Oud en Nieuw op tafel gezet. De rolletjes worden vol gespoten met slagroom om ze vervolgens tijdens nieuwjaarsvisites en/of borrels op te eten. Maar... sinds een paar jaar is het lastiger om de slagroom in de rolletjes te krijgen omdat veel slagroomfabrikanten de smalle spuittuit hebben vervangen voor een spuittuit in rozetvorm. Daarom komt Vegter nu met een handige spuittuit voor op de slagroombus. En... deze wordt gratis bij elk pak Vegter's Rolletjes gevoegd. Kortom: met de nieuwe spuittuit maak je de lekkerste rolletjes zonder te knoeien.   

Wat is het verschil tussen deze twee lekkernijen? Dat zijn de knapperige wafels die wel of niet zijn opgerold waarbij het oude en het nieuwe jaar tot uiting komt. Het knijpertje staat voor het oude jaar, dat als een boekrol is ontvouwen. Het rolletje symboliseert het nieuwe jaar dat al zijn geheimen nog in zich verscholen heeft...

Sterke traditie

Vooral in Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland worden de Vegter's Knijpertjes en Rolletjes tijdens de feestdagen al eeuwenlang gegeten. Maar... de laatste jaren wordt de traditie ook steeds bekender in de rest van Nederland, met name in de Randstad. Hoewel de wafels in hetzelfde soort wafelijzer gebakken worden, verschilt het 'kniepertjesdeeg' van dat van de nieuwjaarsrolletjes. Nieuwjaarsrolletjes worden op dezelfde manier gebakken als de kniepertjes, maar worden - als ze nog warm zijn - opgerold (vroeger rond een pollepel). De kniepertjes ontlenen hun naam aan het feit dat de gietijzeren knijpijzers bij het bakken stevig moesten worden dichtgeknepen.

Eindeloos variëren

Met Vegter's Rolletjes kun je eindeloos variëren, zeker als het hebt over het toetje. Met een beetje fantasie heb je al snel een resultaat waar je je gasten of familie prettig mee verrast. Maak bijvoorbeeld eens een vuurpijl van een Vegter's Rolletje. Maak van papier een punthoedje. Plaats deze op het Vegter's Rolletje en spuit de andere kant vol met slagroom. Steek een 'sterretje' in de slagroom en doe 'm aan als je het toetje serveert. Een verrassende binnenkomer!