Lifestyle

Sportieve jongensschoen met goed voetbed

Weet je dat… een voet op mijn leeftijd (ik ben 9 jaar) gemiddeld één maat in 10 tot 12 maanden groeit. Handig weetje toch? Dat betekent dus – gelukkig voor de portemonnee van papa en mama – dat ik niet al te vaak meer nieuwe schoenen nodig heb. Als je jonger bent is dat wel anders. Er is een handig overzichtje te vinden op Braqeez.nl over hoe snel je voet groeit op welke leeftijd. Trouwens hier zie je ook hoeveel millimeters per schoenmaat staan, ik heb maat 35 en dat betekent dat mijn voet tussen 216 en 221 millimeter is. Weer wat geleerd… Bovendien, handig als je online schoenen wilt kopen.

Natuurlijke loopbeweging

Ik ben dus toe aan nieuwe schoenen en dat wordt bij ons thuis altijd serieus genomen. Voeten worden gemeten, zowel thuis als in de schoenenwinkel. Ik mag zelf schoenen aanwijzen die ik gaaf vind, maar mijn ouders nemen die schoen daarna bijna letterlijk onder de loep. Is de kwaliteit goed, zit er een goed voetbed in en ademt het leer wel. Het Braqeez team heeft namelijk uitgelegd: “De kindervoet is kwetsbaar, omdat ze nog in de groei zijn. Die voetjes bestaan voor een groot gedeelte uit kraakbeen en hierdoor kunnen ze makkelijk misvormen. Loop je op jonge leeftijd op slecht passende schoenen, dan kan dat voor voetafwijkingen op latere leeftijd zorgen. Kinderen hebben een hogere pijngrens en geven vaak zelf niet aan dat schoenen vervelend zitten of te klein zijn. Een verkeerde schoen kan de natuurlijke loopbeweging verstoren en zo de stand van de voet en daarmee de hele lichaamshouding nadelig beïnvloeden.”

 

Hippe schoen

De schoen die ik koos wordt goedgekeurd en ik ga ze passen. De looks zijn stoer, vind ik. Zwarte veters, wit/grijs/zwart schoen met een tof geel accent. En wauw, zichtbare airzolen. Even dacht ik dat er lichtjes in de schoenen zaten, maar dat is eigenlijk voor jongere kinderen. Dit zijn trendy schoenen voor jongens met een sportieve look en een perfect voetbed. Lekker licht aan je voet. En ik kan er superhard op rennen en op het schoolplein een potje voetbal op spelen.