Als ik op de achterkant van Lonely Planet wonderlijke wereldatlas de vraag lees: Welke hoofdstad heeft een naam van 168 letters? Is mijn interesse gewekt. Ik blader door het boek en na een poosje vind ik het antwoord (wat dat is, dat moet je zelf lekker uit gaan zoeken). Maar ik vind nog veel meer antwoorden! Niet alleen op topografisch gebied, maar ook over dieren, eten en culturen. Op school heb ik eigenlijk nu de topografie van Nederland. We hebben net Overijssel geleerd met onder andere Giethoorn en Ommen. Die plaatsen vind ik niet in deze wereldatlas, maar wel heel veel andere informatie. Lonely PLanet staat bekend om de fijne weetjes. Zo reisde mijn moeder in 1995 op een Lonely Planet reisgids door heel Indonesië. Toen was er nog geen internet om op te zoeken hoe laat de bus ging. Dat stond wél in het boek.
Ontdek de wereld
De Wonderlijke Wereldatlas is ingedeeld op werelddeel. Ik start bij Europa en zoek weetjes over Nederland. Wist jij dat… In Nederland worden elk jaar 3 miljard tulpenbollen gekweekt, die over de hele wereld worden geëxporteerd. Gaaf om te weten toch?! Leuk zijn ook de kaders met feitjes. Bij ‘Typische Oceanië’ zie je bijvoorbeeld dat het berucht is vanwege bungeejumpen. En weet je dat… De Akan uit Ghana noemen hun kinderen vaak naar de dag van de week waarop ze geboren zijn. De naam ‘Kwasi’ betekent bijvoorbeeld zondag. Ik wist dat al, omdat ik twee Ghanese vrienden heb.
Ik blader nu regelmatig door dit boekwerk omdat er zoveel leuke informatie, feiten en weetjes over landen, dieren, klimaat en geschiedenis in staan. De quizjes zijn leuk om aan je ouders voor te leggen… ik had meer antwoorden goed dan mijn vader. De wereld komt tot leven met deze mooi geïllustreerde en informatieve atlas! Via Kosmos Uitgevers.