Lifestyle

Schrijfmotoriek oefenen

Pien zit in groep 4, schrijven heeft zij dus eigenlijk al geleerd. Toch gaat er soms iets mis… Zij vindt namelijk zelf dat zij niet netjes ‘aan elkaar’ schrijft. De oplossing heeft zij – eigenwijs als ze is – ook zelf gevonden. Namelijk in het ‘los schrijven’. Tja, en dat is nou juist niet de bedoeling op de basisschool. Als ouders willen wij het leren eigenlijk op school houden, maar toch zijn wij nu een beetje zelf aan de slag gegaan.
Oefenboekjes
Er zijn namelijk in november 2016 kleurrijk, geïllustreerde oefenboekjes voor schrijfmotoriek verschenen. Wij gaan met Pien dus aan de slag met de STABILO Education voor thuis (te koop bij o.a. Top1Toys en Bekius Schoolmaterialen). Er zijn vier boekjes ‘Klaar om te leren schrijven’ (groep 1 en 2) en vier boekjes ‘Makkelijker leren schrijven’ (groep 3 en 4). Wij gaan aan de slag met het oefenboek voor groep 3 en 4: vorm oefenen en leesbaar schrijven. Een spannend avontuur: ‘De vervormde letters’. Samen met de vier avontuurlijke vrienden werken we door het boek heen. De tekeningen van Max, Sofie, Lena en Leo zijn vrolijk en ze maken leuke opmerkingen. Pien gaat met tegenzin aan de slag, maar ontdekt al snel de spelletjes tussendoor. Op een speelse manier leert zij de letters schrijven. Oei, het zijn losse letters. Wat eigenlijk heel logisch is, want zo leer je in eerste instantie schrijven.
We laten het idee om Pien aan elkaar te leren schrijven los en werken eerst dit oefenboek door. In de leuke opdrachten oefenen we de belangrijkste competenties van de schrijfmotoriek: druk, tempo, vorm en ritme. De oefeningen worden afgewisseld met leuke verhaaltjes en creatieve knutselopdrachten. Met knutselen valt Pien altijd te paaien, maar ook zijn de oefeningen gewoon gaaf.

Het filmpje op YouTube over ‘sneller schrijven: het schrijftempo verhogen door schrijfmotoriek’ legt het trouwens ook goed uit: https://www.youtube.com/watch?v=DSV3OWGLB5U 

Gaaf voor Kinderen mag 1 serie oefenboekjes voor groep 1 & 2 en 1 setje voor groep 3 & 4 aanbieden in een winactie!

 

Problemen met handschrift
“Meer dan de helft van de jongens (51%) en bijna een derde van de meisjes (31%) heeft problemen met het handschrift. Deze kinderen, variërend in leeftijd van zes tot twaalf jaar, verkrampen wanneer zij langer dan een half uur achter elkaar moeten schrijven”, zo lezen wij in het bericht van Stabilo. Om kinderen met hun schrijfprestaties te helpen, heeft STABILO Education met medewerking van specialisten uit het onderwijs deze acht oefenboekjes ontwikkeld. De inhoud van de oefenboekjes is gebaseerd op een uniek concept, want leren schrijven is complexer dan vaak op het eerste gezicht wordt gedacht.

Om een vormvast en geautomatiseerd handschrift te kunnen ontwikkelen, is het oefenen van vloeiende en ontspannen bewegingen noodzakelijk. Deze belangrijke wetenschappelijk onderbouwde kennis vormt de basis van de serie oefenboekjes. De zeer gevarieerde oefeningen zijn zo ontwikkeld dat ze zonder veel extra tijd in de dagelijkse praktijk kunnen worden geïntegreerd. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in totaal slechts een uur per week spelenderwijs oefenen met schrijfmotoriek, aantoonbaar sneller en beter leren schrijven.
Bij de oefenboekjes hebben wij ook een luxe STABILO Letters ontdekken box ontvangen. In die box zitten 14 producten; van Woody 3 in 1 tot EASYcolors (links en rechtshandige variant) en een bijbehorende puntenslijper. In de box zitten ook nog eens kaarten met oefeningen, waarmee op een speelse manier de motorische basisvaardigheden voor het leren schrijven kunnen worden getraind.

Maak kans op een serie oefenboekjes voor groep 1 & 2 of 1 setje voor groep 3 & 4.

Vraag: Hoe heten de vier hoofdrolspelers in de oefenboekjes van STABILO Education? Noteer ook welke oefenboekjes, voor welke groep, jij het liefst zou ontvangen als je wint.

Op de Facebook-pagina van Stabilo Education vind je heel veel informatie (volgen is ook leuk). 

[Form winactie not found!]

Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Winnaars ontvangen bericht van ons.