Laatst liep het bij ons de spuigaten uit en zat Mees (12) zo twee uur te gamen op zijn nieuwe Playstation. Wij snapten het ergens wel, want alles is nog nieuw voor hem en eindelijk kan hij ook ‘Fortniten’. Maar toen hij daarna zijn Ipad pakte en daar rustig alle social media wilde gaan bijwerken, schoot het ons verkeerd. Weg met dat beeldscherm, lekker naar buiten.
Zijn reactie was pittig te noemen en voor ons als ouders weer eens een extra aandachtspunt en tijd om rond de tafel te gaan zitten. Ik had inmiddels over handige tijdskaarten voor kinderen gelezen, van Mytimingcards. Een Nederlands product, ontstaan uit dezelfde ‘problemen’ als wij ondervonden.
Tijd voor een test met deze vrolijke en persoonlijke tijdskaarten.
Contract tekenenWe lezen de uitleg van de Mytimingcards en dat klinkt heel simpel: overleg met je kind hoeveel beeldschermtijd je kind per week krijgt. Lees en teken samen het contract. Yep, er wordt een contract bij de kaarten geleverd en op de achterzijde staat een handige check over de aanbevolen schermtijd voor kinderen (bijvoorbeeld 2-4 jaar – 5 tot 10 minuten per keer en maximaal 30 minuten per dag; 8-10 jaar – maximaal 1 tot 1,5 uur per dag).
In het contract leg je ook vast op welke dag in de week je de tijdskaarten geeft en bij ieder gebruik van het beeldscherm door je kind wordt de juiste kaart ingeleverd. Er zijn kaarten met 15, 30 en 60 minuten. Bij de kaarten wordt een timer geleverd en het is echt praktisch om deze te zetten als er begonnen wordt met ‘beeldschermen’. Is de tijd om? Dan gaat het beeldscherm uit.
In de praktijkVoor zover is alles heel helder en duidelijk, voor zowel kind als ouders. Mytimingcards stimuleert daarnaast de eigen verantwoordelijkheid en voorkomt discussies.
Pien is 9 jaar en zij tekent een contract met maximaal 1 tot 1,5 uur per dag. Er zijn vier verschillende gekleurde kaarten, oranje, groen, fuchsia en blauw. Op iedere kleur staat een ander beeldscherm afgebeeld, maar ze gelden bij ons voor álle beeldschermen. Qua televisie kijken is het voor Pien een eye opener, dat zij zo een uur zit te kijken. Haar tablet bekijkt zij per dag lang niet zo lang. Maar toch is zij zo door haar twee tijdskaarten heen. De kaarten worden keurig ingeleverd en wij bekijken de speelsuggesties op de achterkant van de kaart. Deze variëren van ‘samen koekjes bakken’ tot ‘zet je speelgoed op Marktplaats en koop van de opbrengst iets nieuws’.
Er zijn superleuke ideeën bij, maar let als ouder wel op welke je wanneer geeft want soms moet je er zelf ook tijd voor hebben, denk aan ‘tover je huis om in een disco’ of ‘organiseer een spelletjesavond met je familie’. Originele ideetjes dus om met het gezin te doen. Pien houdt zich meteen redelijk aan het contract en levert als de tijd om is keurig de kaarten én het beeldscherm in.
InzichtelijkHeel anders gaat dat bij haar 12-jarige broer. Op zich wel logisch, want opeens zijn papa en mama strenger in het beeldschermgebruik. Ai, ja het is opeens zo inzichtelijk hoe lang ze beeldschermen.
Hij heeft volgens de richtlijnen maximaal 3 uur per dag schermtijd en dat klinkt als heel veel, maar met tv kijken en gamen bereikt hij dat zo. Onder lichte dwang levert hij een kaart van 60 minuten in, maar hij heeft net wat langer zitten turen op het beeldscherm. De minuten vliegen om en de kaarten zijn er zo doorheen. Als hij de oranje 60 minuten kaart omdraait om de speeltip suggestie te doen en leest ‘maak popcorn en rijg het aan een touwtje, voor de vogels’… is hij verre van blij. Hoe stom! Zo vindt hij.
Toegegeven, niet alle kaarten zijn voor alle leeftijden geschikt (denk bijvoorbeeld ook aan kinderen van 2-4 jaar, zij kunnen nog geen bucketlist maken of zelf gaan lezen). Toch is er, na even wennen, ook voor Mees mee te leven. Hij houdt zich niet altijd aan de kaartregels, want we betrappen hem ’s avonds ook een keer op de smartphone en met een spelcontroller in de hand. Hmmm, regels zijn er soms om aan de laars te lappen, maar toch liever niet!
BonusMytimingcards kent ook vier bonuskaarten waar speeltips op staan, maar soms maken wij daar een extra kwartiertje schermtijd van.
De kaarten werken overzichtelijk en ze zien er kleurrijk uit. Elke kaart is herbruikbaar en gelamineerd en kan dus tegen een stootje.
Door middel van de kaarten zijn onze ogen nog meer geopend, zowel in gebruik van beeldschermen door de kinderen als door onszelf. Wij zijn fan!