Lifestyle

De Regels van Floor in het theater

Ken je de boeken van De regels van Floor, van Marjon Hoffman? Wij vinden het een gave boekenreeks. Extra gaaf is het dat er ook een televisieserie over is. Zo hebben we een goed beeld van Floor en haar familie. De situaties zijn zo hilarisch herkenbaar.
En nu, nu is Floor met haar broer Kees, moeder Irma en vader Jan ook in het theater te zien. Supergaaf. Wij zijn al wezen kijken in het Theater De Vest in Alkmaar. De voorstelling reist door het hele land dus is vast ook een keer bij jou in de buurt. Ga er dan zeker heen als je in de leeftijd van 8-14 jaar bent. Bij onze voorstelling waren ook jongere kinderen en die hebben zich zichtbaar vermaakt, maar er staat als leeftijd 8+ voor deze voorstelling (in verband met een paar vloekwoorden).
Regel 1.
Als je Floor heet, moet je altijd een theatervoorstelling krijgen!
Familie
De voorstelling De regels van Floor gaat net als de boeken en de tv-serie over Floor en haar familie. Eigenlijk een best wel gewone familie. En daarom is het juist ook zo leuk en herkenbaar. Met veel humor komen alledaagse dingen en irritaties binnen een gezin aan bod.
Floor zelf is 11 jaar en zit dus in groep 8. Na de vakantie gaat zij naar de middelbare school, tegelijk en samen met haar bestie Margreet. Haar oudere broer Kees speelt in een band en moet net als iedereen huiswerk maken. Tja, dat is wel zo’n beetje het beeld van het gezin (in de voorstelling).


Tof podium
De familievoorstelling in het theater wordt in onze ogen op een tof podium neergezet. Je hebt in één blik een kijkje in het huis van Floor en je overziet alles. Je ziet haar slaapkamer, de keuken, de woonkamer, de slaapkamer van haar ouders, de buitendeur en het toilet waar Kees repeteert op zijn gitaar. Super hoe je met verschil in hoogtes zo duidelijk een doorsnede van een woning kunt weergeven. Op de zijkant van de woning staan zinnen, die in de voorstelling ook worden uitgesproken door Floor. Er valt als het doek opengaat meteen van alles te zien en te lezen. Wij zijn er meteen van onder de indruk.


Verhuizen
In deze eerste theatervoorstelling van De Regels van Floor blijkt al snel dat Jan, de vader, een beetje in een middle life crisis zit en niet zo goed weet wat hij met zijn leven wil. Hij zit thuis en zoekt/vindt een nieuwe baan. Moeder Irma is het meteen met hem eens om te gaan verhuizen… Kees en Floor sluiten al zingend een pact om het plan te dwarsbomen. De tekstregel op het podium valt gelijk op: ‘Als je vader ineens helemaal naar de Duitse grens wil verhuizen, dan mag je alles proberen om hem te stoppen’.


Met leuke woordgrappen, vrolijke muziek, leuke liedjes zie je in een ruim uur (zonder pauze) hoe de familie met het verhuisplan omgaat. Grappig en noemenswaardig vinden wij de ‘tourbus’ van Kees, een rode canta. De zaal moest behoorlijk lachen toen Irma en Jan met Kees achterin in deze kleine auto over het podium reden.
Wij vinden de theatervoorstelling De Regels van Floor een aanrader, zowel voor de kinderen als ouders (want ook voor volwassenen zitten er grappige woordspelingen in én herkenbare familiesituaties).

Foto via Senf.nl - Annemieke van der Togt