Ik krijg bij het schrijven van dit berichtje al meteen jeuk op mijn hoofd. Ik wil het namelijk hebben over hoofdluis… De nachtmerrie van iedere ouder, maar ook voor de kinderen die ze op hun hoofd hebben. Heb jij ze al eens gehad? Wat kriebelen die krengen he?! Jaarlijks krijgen circa 200.000 tot 250.000 basisschoolleerlingen hoofdluis. Bij besmetting staat vaak het hele huis op z'n kop; kleding, beddengoed en meubels gaan de was in, alle gezinsleden worden gecontroleerd en producten worden aangeschaft om de hoofdluis te bestrijden. Om die ellende voor te zijn heeft mama Prioderm in huis gehaald voor het hoofdluisseizoen (na de zomervakantie) aanbreekt. Prioderm Preventief is een milde spray op natuurlijke basis en beschermt het hele gezin effectief en op een eenvoudige manier tegen hoofdluis. De spray is eenvoudig en dagelijks te gebruiken op droog haar en uitspoelen is niet nodig. Prioderm Preventief beschermt minimaal zeven uur tegen hoofdluis, heeft een neutrale geur en is kleurloos. Dus niemand hoeft er iets van te merken…
Zitten die luizen bij jou in de buurt? Check het op de nieuwe site Luizenradar.nl
Meer lezen over luizen... lees het resultaat van een onderzoek>>>
Eenderde van de ouders zegt zich te schamen als hun kind hoofdluis heeft. Moeders geven vaker aan zich te schamen dan vaders (36% vs. 27%), zo blijkt uit onderzoek. Ruim eenderde van de ouders zegt de afgelopen vijf jaar te maken hebben gehad met hoofdluis. Het is niet de vader, maar de moeder die vaak de besmetting ontdekt (20% vs. 80%). In drie van de tien gevallen constateert de school hoofdluis bij het kind.
Uit het onderzoek van onderzoeksbureau Kien, in opdracht van Prioderm, blijkt ook dat de meerderheid van de ouders hoofdluis het meest akelige beestje vindt om aan te treffen bij hun kinderen. Zelfs de teek haalt het niet bij de hoofdluis. Hoofdluis wordt dan ook serieus genomen; regelmatig controleren op hoofdluis is een maatregel die door bijna 75% van de ondervraagden wordt genomen om hoofdluis te voorkomen. Negen op de tien controleren zelfs extra als er hoofdluis bij kinderen in de buurt is geconstateerd.
Verantwoordelijkheid voorkomen hoofdluis bij ouders
De verantwoordelijkheid voor het voorkomen van hoofdluis ligt volgens tweederde van de ouders bij de ouders zelf en ruim acht op de tien ergeren zich dan ook aan andere ouders die geen maatregelen nemen om hoofdluis te voorkomen en/of te bestrijden. Minder dan een kwart van de ouders legt de verantwoordelijkheid met name bij de school en acht op de tien vinden dan ook dat hun school voldoende maatregelen neemt om hoofdluis tegen te gaan.
Schoonmaken grootste ergernis Bij een hoofdluisbesmetting staat vaak het hele huis op z’n kop. Ondanks dat het RIVM eerder dit jaar liet weten dat maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto niet meer nodig zijn om hoofdluis te bestrijden, nemen veel ouders deze maatregel nog steeds. Het huis schoonmaken is zelfs de nummer 1 grootste ergernis van ouders bij een hoofdluisbesmetting (59%). Gevolgd door het kammen van de haren (19%) en de jeuk (13%) die ermee gepaard gaat.
Luizenradar is de nieuwe online radar die in kaart brengt waar hoofdluis heerst in Nederland. Per postcodegebied geeft de Luizenradar een indicatie van het aantal hoofdluisbesmettingen. Ouders kunnen zo in één oogopslag zien of er bij hen in de buurt hoofdluis is en kunnen desgewenst voorzorgsmaatregelen nemen. Ouders en scholen wordt gevraagd om op Luizenradar.nl een melding te maken als ze hoofdluis hebben ontdekt. Op deze manier wordt altijd de meest actuele hoofdluisinformatie gegeven en worden andere ouders en scholen gewaarschuwd. Daarnaast is op Luizenradar.nl informatie te vinden over hoofdluis en het bestrijden én voorkomen ervan.