Gaaf voor Kinderen

Welkom bij Gaaf voor Kinderen

Genieten van het boerenleven

Om de naam Koe in de Kost moet ik erg lachen. De ervaring van mijn broer Mees (7 jaar) stond al eerder op Gaaf voor Kinderen. Hij vertelde zijn ervaring op de boerderij van boer Frans en boerin Truus op een stoere manier. En super stoer is het zeker op z’n boerderij, want koeien verzorgen, de stallen vegen en tractor rijden vind ik behoorlijk cool. Maar dat het leven op de boerderij Koe in de Kost ook romantisch is, kan ik je vertellen.

Taart smullen

Via een smalle weg komen we door Heeten bij de boerderij aan. Als we het pad van Koe in de Kost op rijden zie ik meteen een groot zwart paard. Wauw, ik hoop dat ik die mag voeren. Mijn broer heeft alleen maar oog voor de skelters, maar ik zie een moestuin en een bankje met een afbeelding van twee koeien. Dat is grappig, die koeien op de afbeelding praten met elkaar ‘ff bij loeien’. Eigenlijk wil ik meteen in het hok bij de trampoline gaan kijken, volgens mij zitten er konijntjes. Mama vindt dat we ons eerst even bij de boer moeten melden. Dat doen we en boerin Truus maakt in de ontvangstruimte, waar heel veel boeken en spelletjes staan, lekker limo voor mij. Ze vertelt over Koe in de Kost en onze koe Henny 40, daarna laat ze de grondulow zien waar wij gaan slapen. Tjee, je ziet vanaf de buitenkant amper dat het een huis is, er groeit allemaal gras met bloemetjes over het halfronde dak. Binnen ziet de grondulow er mooi uit met een grote bank, tafel met stoelen en twee slaapkamers met lekkere bedden. Boerin Truus zegt dat ik in de koelkast mag kijken… mjam, daar staat een taart. De boerin heeft die taart voor ons gemaakt, wat lief! Daar gaan we zo van smullen. Truus vertelt ook dat er in de badkamer een groot bad is, om de modder van ons af te spoelen. Het is vrijdagmiddag en er is nu natuurlijk niet genoeg tijd meer om alles op de boerderij te verkennen, maar we nemen nog wel een kijkje in de stal. Ik help vegen en voeren. Morgen weer een dag. 

 

Pony borstelen

Een dag om eieren te gaan zoeken in het kippenhok en de pony voorzichtig uit het weiland te halen en lekker te gaan borstelen. Ze loopt geduldig met mij mee en ik ga haar eens goed verzorgen. Wat is ze lief. Ondertussen gaat mijn broer op het krukje voor een houten koe zitten. Hij gaat alvast oefenen met melken…

Boer Frans roept ons met de vraag of wij op de tractor mee willen. Natuurlijk! Samen met onze buurmeisjes stappen we bij boer in en rijden langs de koeien. Wat spannend. Vanaf zo’n hoogte zien die zwart/witte koeien er ook groot uit. Als dat werkje is geklaard, mogen we boerin Truus helpen met de kalfjes een fles geven. Ahh, wat zijn ze lief. Het ene kalfje wil eigenlijk niet drinken uit de fles, maar ze moet, anders kan ze niet groeien. Als die klusjes klaar zijn, ga ik samen met papa de twee honden Laika en Kimmie uitlaten. Kimmie wil de hele tijd over haar koppie geaaid worden. Als we langs het konijnenhok lopen, trekken de bordercollies erg aan hun riem, ze willen ook bij de konijnen kijken. Dat mag niet. Ik ga na ons rondje uit wel bij de konijntjes kijken.

 

Konijn Pien

Er zijn twee hokken met konijnen bij Koe in de Kost. Er staat in de stal een grote houten kist met lieve konijntjes en er is buiten een konijnenhok. Als ik aan boerin Truus vraag of ik een jong konijntje mag knuffelen, pakt zij voor mij een heel mooi bruin/oranje langharig konijn. Ik mag haar een naam geven… denken, denken: ik noem haar Pien. Het andere babykonijn noemen we Mees. Joepie, nu hebben wij bij Koe in de Kost een eigen konijn (mama denkt dat de konijntjes ieder weekend een andere naam hebben :-0). Als ik langs de moestuin loop, plukt mama wat munt om thee van te maken. Alle gasten mogen in de moestuin werken en de groente en kruiden gebruiken. Tussen de sla zie ik opeens Ansje het gansje zitten. Wat doet zij daar nou? Het gansje is als klein kuiken aan komen waaien en boer Frans heeft Ansje opgevangen. Vanmorgen zat ze nog in een hok, maar nu mag ze dus in de moestuin. Ze eet sla, dus ik ga snel de boer halen…

 

Boer Frans zegt dat Ansje inderdaad de sla niet op mag eten en vraagt of wij het gansje in bad willen doen. Yes! We nemen het gansje mee en maken een lekker badje in een emmer voor haar klaar. Voorzichtig aai ik de donsjes. Boer Frans vertelt dat Ans eerdaags veertjes zal krijgen.

Koeien halen

Terwijl ik met mijn broer en de twee buurmeisjes over de boerderij scharrel, zijn papa en mama van tien liter melk kaas aan het maken. Een hele klus, zo blijkt. Af en toe ga ik even kijken, maar ik ben toch meer van het proeven (dus ik moet nog minimaal twee weken wachten). Aan het eind van de dag gaan we met de boer de koeien uit de wei halen. Die koeien wandelen overdag voor ons terras van de grondulow langs. Nu ik in het weiland loop zie ik de huisjes vanaf een andere kant, mooi hoor. We drijven met z’n allen de koeien naar de stal en dan mogen we helpen in de melkput. Dat is gaaf. Het weekend vliegt voorbij en ik vermaak me prima op de boerderij. Ik geniet er ook van om in de Bertha grot, de hooischuur, te spelen. Er is een doolhof, waar we ook nog eieren vinden. Met het stro nog in mijn haar, ren ik naar mama want zij heeft beloofd dat als we genoeg eitjes hebben dat er pannenkoeken worden gebakken. Terwijl zij pannenkoeken bakt, wandel ik nog met de pony en kijk bij de kalfjes.

Zondag eind van de dag zitten al onze spullen weer in de auto en gaan we boer Frans en boerin Truus gedag zeggen. Zij nemen rustig de tijd, met een kop koffie, voor ons. Wij mogen als familie nog op een geel (oor)label schrijven hoe het verblijf was. Mama noteert: Koe in de Kost = Gaaf voor Kinderen (en dus ook Gaaf voor Papa en Gaaf voor mama). Als ik vraag of ik konijn Pien nog even mag knuffelen, loopt boerin Truus mee. Tactisch vraagt zij aan mama of wij thuis een konijnenhok hebben en of we een souvenir willen. Ik begrijp dat niet, en op dat moment komt boer Frans met hele mooie oorhangers aan. Hij houdt er twee bij mijn oor en twee aan Mees zijn oor. Het zijn sleutelhangers welke ik morgen op school in de kring ga laten zien! www.koeindekost.nl

Tekst: Marije Smit / www.schrijfster.com