Babyspullen

Babykleding met een boodschap

Gastblogger Mary-Lou ging met haar twee maanden oude zoontje Bas naar een workshop over duurzame babykleding. Waar kun je op letten bij de aanschaf van kleding voor je kleintje? Wanneer is iets praktisch voor een baby in de eerste maanden na de geboorte? En wanneer is het duurzaam en verantwoord? Reken maar dat zij antwoord kreeg op de vragen en informatie vergaarde over kwalitatieve en verantwoorde babykleding. De workshop werd gegeven door mama-to-be en eigenaresse van babymerk Verh!p: Brendy Boogaard. Zij ontwikkelde na een jarenlange succesvolle carrière in de duurzaamheid haar eigen collectie eerlijk geproduceerde babykleding (vanaf 2016 beschikbaar). 

 

Gastblogger aan het woord: 

"Zacht, lief of misschien wel schattig, maar duurzaam zal waarschijnlijk niet meteen bij je opkomen als je aan babykleding denkt. Bij mij in ieder geval niet. Toch is dat eigenlijk helemaal geen vreemde combinatie. Dat zachte en tere huidje, daar wil je toch het beste voor. En verh!p dat kan, heeft Brendy Bogaard een jaar geleden gedacht.

En een nieuw babymerk was geboren: Verh!p. Het is duidelijk te merken dat het comfort en het praktische voorop stonden. Het ontwerpen is in samenspraak met ouders gedaan en dat zie je. Ik noem bijvoorbeeld de mouwen die “meegroeien”. Al naar gelang je behoefte kun je die nameljik afrollen. Ook de broek heeft een handigheidje: Je kunt namelijk, als je dat wilt, de broekspijpen afrollen en tadaaa: aan het eind zitten er voetjes!

Duurzaam of niet?

Tijdens een workshop over duurzame kleding die ik bijgewoond heb, legt Brendy uit dat je bij de aanschaf van (baby)kleding zelf op het materiaal zou kunnen letten. Die verklapt vaak al of het kledingstuk duurzaam tot stand gekomen is. Polyester is een bekend voorbeeld van een niet duurzame stof. Wist je trouwens dat bij de productie van één enkel gangbaar geproduceerd T-shirt ongeveer 270 liter water nodig is? Verh!p werkt daarom alleen maar samen met GOTS gecertificeerde producenten. Dat komt erop neer dat wanneer je dit label draagt, je duurzame stoffen en eerlijke omstandigheden garandeert.

Geef het door

Leuk weetje: de kledingsetjes van 100% biologisch katoen worden geleverd in een kartonnen doosje waarin ook een setje kaarten met quotes zit, waaronder een “Geef het door” kaartje. Het kaartje en de doos kun je prima gebruiken om te klein geworden kleding door te geven. Ook dat is duurzaam! Voor je naar de winkel wilt rennen voor de collectie.... Ho stop! Verh!p is nog niet in de winkel te koop. Middels een crowdfundingsactie, die nog maar een klein weekje loopt, probeert Brendy daar wel verandering in te brengen. Als je je steentje wilt bijdragen aan dit bijzondere merk: doe mee!"