Babyspullen

Helpen de Lumies met stoppen met de fopspeen?

Stoppen met de fopspeen is voor veel kinderen moeilijk en er worden legio mogelijkheden aangedragen. In Scandinavische landen zie je regelmatig speenbomen waar dus de speen wordt achtergelaten. In Zweden zagen wij zelfs in het huis van Pippi Langkous een kist vol spenen en in Nederland wordt nogal eens de methode toegepast om je speen aan Sinterklaas te geven. Zelfs fopspeen fabrikant Difrax heeft een ‘stoppen met foppen’ boek in de collectie.
Dág speen
Wij denken, als het helpt, helpt het en is het dus de juiste methode. Je kindje moet er aan toe zijn, en daar zit meteen ook het pijnpunt. Hoe weet je wanner het voor jouw kind tijd is om te stoppen. Onze Mees gaf ooit in een zomervakantie zelf aan dat hij zijn speen weg wilde gooien. Dat deden wij dus meteen… maar helaas haalden wij ’s avonds diezelfde fopspeen weer uit de vuilnisbak (en uitkoken) omdat hij de hele camping bij elkaar huilde. Een half jaar later was hij er wel klaar voor en heeft hij met behulp van het kinderdagverblijf zijn speen doorgeknipt, weggegooid en nog zelden naar gevraagd. “Dág speen” riep hij.

Lumieland zoekt speen
En dan nu is er een nieuw, leuk en leerzaam boek wat kan helpen bij het stoppen met ‘spenen’. Het speelt zich af in een wereld ver weg, in Lumieland. Het lijkt ver weg, maar is toch ook weer heel dichtbij. Hier wonen de Lumies, een volkje dat leeft onder je voeten. In de ondergrondse wereld kan het best donker zijn, maar de Lumies geven licht als ze blij zijn. Dat zie je ook in de plaatjes in het boek. Bij ‘De Lumies zoeken een speen’ wordt ook een zelf te vouwen doosje en lichtgevende (muur)stickers geleverd. Aan het eind van het boekje, over LouLou en Lux, is het de bedoeling om je eigen speen in het doosje te doen, de stickers als beloning te houden, en jouw fopspeen aan baby Lumie te geven (en te begraven zodat de Lumies het doosje op kunne halen). Een mooi en eigentijds boek (de illustraties zijn prachtig en kleurrijk) wat kinderen kan helpen in deze spannende fase van het leven: stoppen met de fopspeen.