Creatief

Zelf stiften maken

De redactie van Gaaf voor Kinderen ontvangt regelmatig testpakketten. De kleurrijke doos met grote strik valt op. Mees (9) en Pien (6) kunnen niet wachten om het te openen. Rats, het pakpapier er af… er zitten maar liefst twee dozen van Crayola in: ‘Picture Perfect’ en ‘Marker Maker’. Ik ben blij, want ik ken beide producten van het jureerwerk voor de nominaties voor Speelgoed van het Jaar 2015. Ik houd zelf van creatieve producten, dus het is gaaf dat ik nu samen met mijn kinderen aan de slag kan.

 

Kleuren maken

Terwijl zusje Pien de drie potjes met gekleurde inkt (blauw, geel en rood) uit het zakje haalt, installeer ik met behulp van de gebruiksaanwijzing de stiftenhouder/maker. Oei, het lijkt best even lastig, maar als we rustig kijken en lezen is het snel duidelijk. We pakken ieder de stiftonderdelen: omhulsel, vulling, punt en afsluitdopjes en kiezen een kleur. Pien wil donkergroen en ik wil lichter blauw. Op de mengkaart staat hoeveel inkt we per kleur nodig hebben. Best gaaf… blauw met geel wordt groen en geel met rood wordt oranje. Handig in ieder geval dat er op de mengkaart precies staat hoeveel ml je nodig hebt om een kleur te krijgen. Heel voorzichtig doe ik de inkt in de maatbeker die we op de Marker Maker vast hebben gedraaid. Mijn zus let op dat ik niet boven het aangegeven streepje kom. Dan steken we de witte viltstift in de inkt. Slurp. De inkt trekt best snel in de stift en met de pincet plaats ik de gekleurde stift in het plastic omhulsel. Deze heb ik in de Marker Maker gezet en nu komt de truc: het afsluitdopje van de onderkant van de stift moet ik nu stevig genoeg aangedrukt krijgen. Dit lukt als je het gele hengsel stevig op de stift druk. De eerste keer horen we maar 1x een klik en het lijkt goed. Maar in de instructie staat dat je wel 2-3 keer een klik moet horen. Ik druk dus nog een keer extra en inderdaad, klík. De eerste viltstift is gemaakt. Wauw!

 

Ik plak er een etiket op en schrijf met de kleur mijn naam op de stift. We maken samen nog een stift, en nog één. Dit is gaaf! Terwijl Pien al begint met haar favoriete bezigheid, namelijk tekenen, maak ik nog een paar stiften.

Met de set kun je er 16 maken en daarna kun je navulsets kopen.

 

 

 

 

 

Of je nu met kleuren experimenteert of het simpel wilt houden, via een aantal eenvoudige stappen maken kinderen een unieke stift in hun favoriete kleur. Met de Marker Maker worden kinderen echte wetenschappers in hun eigen kleurlaboratorium!