Creatief

Maak je eigen slijm


Dochter (8 jaar) heeft het de afgelopen tijd heel vaak gevraagd: “Mag ik slijm maken?” Het leek mij steeds zo’n gedoe dus wimpelde ik haar af met antwoorden als “ik weet niet hoe je slijm maakt” en “ga eerst maar lekker buiten spelen”.
Slijmboek
En toen liep ik tegen Het grote Slijmboek aan. Ik bladerde het door en wist “die moeten we hebben”. Op voor echte slijm. Op de cover staat al ‘van smurfensnot tot eenhoornpoep’. Kijk, dat smurfensnot herinner ik mij nog van ‘vroeger’. Al maakte ik het toen gewoon in een boterhamzakje met wat gekleurde shampoo en een druppel water. Heerlijk om in te knijpen.
Wat is er leuk aan slijm?
Het boek is zeer vermakelijk geschreven en bevat een aantal recepten voor slijm. Maar ze beginnen bij het begin… wat is er nou zo leuk aan slijm maken? “Eh… alles!” is het antwoord. Waarom vinden ouders slijm maken dan niet zo? Ook daar hebben ze een antwoord op in het boek: “Hun grootste bezwaar is vaak dat het zo’n troep maakt.” Ze redeneren het weg met dat slijm maken ook positieve kanten heeft, zoals door te experimenteren kun je leren. Tja… wij gaan dan voor de bijl.
Frummelen
Het blijkt gewoon lekker te zijn om aan slijm te frummelen. Het is een rage én ook nog eens met een paar huis-tuin-en-keuken- middeltjes en een plastic bak zo te maken. In het boek staan diverse recepten, zoals dus het smurfensnot en eenhoornpoep. Maar ook een basisrecept met lijm en (af)wasmiddel of een basisrecept met lijm en lenzenvloeistof. Handig. Hiermee kun je eindeloos variëren en bijvoorbeeld luierslijm of toffeeslijm (ja om op te eten) maken. Geinig.

Afbeeldingen uit Het grote slijmboek, ImageBooks, 2017.

Dit haal je in huis
Op naar de supermarkt en winkels om in ieder geval alles in huis te hebben: scheerschuim, shampoo, lijm, lenzenvloeistof, Maizena, afwasmiddel…
Het grote Slijmboek is geinig maar vooral ook leerzaam want er staat ook veel informatie in, van kleuren mengen tot rages uit het verleden.
Als afsluiter staan er doe-pagina’s in waarop je een eigen slijmrecept kunt noteren en een foto kunt plakken.
Wij vinden het een gaaf en origineel boek!