Creatief

Spelenderwijs in contact komen met muziek

Muziek toegankelijk maken voor ieder kind, laagdrempelig en op een veilige plaats in de eigen buurt, dat is de droom van muziekproducent en componist Tjeerd Oosterhuis en zijn vrouw zangeres en presentatrice Edsilia Rombley. In het najaar van 2024 zijn de eerste drie vestigingen van De MuziekSpeelplaats geopend, in Lelystad, Den Haag en Rotterdam.

Muziekles

MuziekSpeelplaatsen zijn veilige havens waar kinderen van alle achtergronden, samen muziek en plezier kunnen maken. Kinderen van 7 tot 13 jaar zijn na school welkom om binnen te lopen voor een muziekles, een workshop of om vrij te spelen. Onder begeleiding van een muzikale leider uit de wijk - het Boegbeeld - krijgen kinderen de ruimte om spelenderwijs hun muzikale talenten te ontdekken en in contact te komen met anderen.

Ontwikkeling van kinderen

Tjeerd heeft de afgelopen 15 jaar als muzikaal leider van Kinderen voor Kinderen en producer/schrijver voor het Junior Song Festival, een grote rol gespeeld in de Nederlandse kindermuziekscene. “Op straat voetballen kan iedereen en bijna overal, maar muziek maken met andere kinderen en toegang tot instrumenten is voor veel kinderen niet haalbaar”, zegt Oosterhuis. "En dat is een gemiste kans, want samen muziek maken is op meerdere fronten goed voor de ontwikkeling van elk kind”. In verschillende studies wordt bevestigd dat muziek maken de persoonlijke groei stimuleert en de creatieve expressie en de verbinding met anderen bevordert.

Ambassadeur Edsilia Rombley

Edsilia Rombley deelt de droom van haar levenspartner Tjeerd. Zij groeide op in Lelystad in een gezin met 3 kinderen en een alleenstaande moeder. Er was geen geld voor muzieklessen, voor haar was spelen met muziek als kind geen optie. Edsilia is als ambassadeur aan de MuziekSpeelplaats in Lelystad verbonden. “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen opgroeien met muziek, ook als daar geen geld voor is. Niet alleen omdat het erg leuk is, maar ook als uitlaatklep voor emoties en stress, om met anderen te leren samenwerken en zelfvertrouwen op te bouwen. Dat gun je ieder kind”.

De Stichting MuziekSpeelplaats ambieert op de lange termijn in iedere provincie twee locaties te openen en is hierover constant in gesprek met gemeenten en welzijnsorganisaties.