Eten en drinken

Cranberry voor kids

Blah, blaasontsteking. En nu krijg ik van mama een drankje met cranberry’s. De smaak is even wennen… maar er zijn gelukkig verschillende smaken cranberrydrank van Ocean Spray: Cranberry Classic, Cranberry Classic Light, Cranberry & Backcurrant, Cranberry & Blueberry en Cranberry & Pomegranate.

Kinderen zijn kwetsbaar en daardoor een risicogroep als het gaat om urineweginfecties, zoals blaasontsteking. Al vanaf drie maanden kunnen kleintjes last krijgen van terugkerende problemen en regelmatig gebruik van antibiotica op zo’n jonge leeftijd is verre van wenselijk. Cranberrysap is een interessant en natuurlijk alternatief. Professor Pietro Ferrara onderzocht de werking van cranberrysap bij kinderen. In totaal werden 84 meisjes tussen de 3 en 14 jaar met terugkerende blaasontsteking onderzocht.

Ze werden in drie groepen verdeeld: groep 1 dronk zes maanden lang elke dag cranberrysap, groep 2 vijf dagen per maand probiotica, groep 3 was de controlegroep. In deze zes maanden kregen 34 kinderen last van een blaasontsteking. Met ruim 66% (18 van de 27 gevallen) viel bijna de helft hiervan in de controlegroep, van de tweede groep kregen 11 van de 26 gevallen oftewel 42,3% last van een infectie. Met kinderen die cranberrysap dronken ging het aanzienlijk beter: slechts 5 gevallen van de 27 oftewel 18,5% kreeg klachten.

Besje met unieke antioxidanten

De Noord-Amerikaanse cranberry is bekend om het positieve effect op de blaas. Het besje zit bomvol krachtige antioxidanten, zogenaamde proanthocyanidines (PAC’s), die de hechting van bepaalde bacteriën aan de blaaswand beperken. De E. Coli bacterie is verantwoordelijk voor het overgrote deel van de blaasontstekingen en spoelt door de PAC’s in cranberrysap het lichaam uit, zonder kwaad te doen. De cranberry is de enige fruitsoort die deze unieke antioxidanten bevat. Om de blaas doeltreffend te desinfecteren is het essentieel deze meerdere keren per dag volledig te legen – dus goed uit te plassen. Daarnaast is het raadzaam om twee glazen Ocean Spray cranberrysap per dag te drinken voor het behoud van een gezonde blaas.