Eten en drinken

Smurfen eten blauwe pepernoten

Yes, De Smurfen 2 ligt nu op DVD, Blu-Ray™ (mastered in 4K*), Blu-Ray™ 3D (2-disc), VOD en EST in de winkels. Ik vind het een supergave film. De film is grappig en spannend, want Gargamel creeert twee ondeugende Smurf-achtige wezentjes, de Stouterds genaamd. Zij zetten de boel op stelten en Smurfin heeft echt een hoofdrol in het verhaal. Ik kijk graag naar De Smurfen 2, op het moment het liefst met een bakje pepernoten op schoot. Weet je dat smurfen ook van pepernoten houden?! Van blauwe… De kleine vriendjes lieten zich inspireren door de goedheiligman en gingen samen met de kooksmurf de keuken in voor heerlijke blauwe Smurftastische pepernoten! De Smurfen pepernoten zijn snel en eenvoudig zelf te maken en kinderen vinden het ongetwijfeld een feestje! Een voorproefje van de film kun je in de trailer zien. 

Lees hieronder hoe je in een handomdraai de Smurfen pepernoten maakt. De voorbereiding duurt ongeveer 20 minuten en het bakken 15 minuten. Zo gesmurfd dus! 

Ingrediënten Smurftastische pepernoten:

Een toffe mama, papa, opa, oma, oom of tante

Een stel dappere kooksmurfen

Een glaasje limo tegen de dorst

Géén Stouterds

250 gr zelfrijzend bakmeel

100 gr romige roomboter, op kamertemperatuur

125 gr bruine basterdsuiker

1,5 eetlepel speculaaskruiden

2 eetlepels blauwe (biologische) kleurstof

50 ml melk

Snufje zout

 

Handig in de keuken:

Beslagkom, liefst een blauwe

Bakpapier

Optioneel: mixer

Optioneel: blauwe Candymelts

Optioneel: spuitzak

Smurftastisch veel zin!

 

Smurfen Mix!

Verwarm de oven voor op 170°C. Let op, er moet altijd een volwassene je helpen hierbij! Doe de boter in de beslagkom en mix deze met een mixer of een garde luchtig en zacht. Vervolgens kan het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de speculaaskruiden, de kleurstof, het zout en de melk aan de boter worden toegevoegd. Mix dit samen tot een mooi glad deeg. Het laatste gedeelte is natuurlijk het leukst om met de hand te kneden! Zorg er wel voor dat jij en de kids een schort dragen en eventueel handschoentjes, om vlekken van de kleurstof te voorkomen.

Smurf de pepernoten

Vorm vervolgens kleine balletjes van het deeg en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletjes een klein beetje aan op de bakplaat, zodat ze echt de vorm van pepernoten krijgen. Bak de pepernoten in 15 minuten af in de voorverwarmde over en voila: Smurftastische pepernoten!

Geen fan van kunstmatige kleurstoffen? Met spirulinakleurstof kun je een natuurlijke blauwe kleur toevoegen aan de pepernoten. Een ander alternatief is de pepernoten  zonder kleurstof te bakken, maar later met gesmolten blauwe Candymelts de pepernoten te versieren.