Eten en drinken

Bananenfeitjes

Van de week bij de post: een zak bananen. Of we ze wilden testen? Tuurlijk! Dus die vrolijke zak geopend en happen maar. Mjammie, een lekker snackie. Het is een Chiquita Kids banaan, speciaal voor kinderen. De bananen van Chiquita Kids zijn medium-sized en verpakt in een kleurrijke themaverpakking. Nu zitten er ‘chiqui bands’ in ‘Rio’ thema bij. Ik draag de drie gekleurde armbandjes met plezier. En, we halen ook die grappige stickers van de bananen af om op onze handen te plakken. Iedere drie maanden heeft Chiquita Kids een nieuw cadeautje bij de bananen.

Ons oog is ook blijven hangen op de bananenfeitjes. We willen ze je niet onthouden, want wist jij bijvoorbeeld dat we in Nederland gemiddeld 10 kilo bananen per persoon eten per jaar? Of dat bananen sneller grijs en grauw worden als je ze in de koelkast bewaart?!

Hier een rijtje leuke weetjes

Algemene bananenfeiten

  1.          Bananen staan op de tweede plek als het gaat om het meest favoriete fruitsoort van kinderen.
  2.          In Nederland eten we per jaar gemiddeld 10 kilo bananen per hoofd van de bevolking.
  3.          Het Europese land waar ze per jaar de meeste bananen eten is IJsland (18,2 kilo).
  4.          In Bulgarije eten ze per jaar de minste bananen van Europa (4 kilo).
  5.          Bananen zijn het hele jaar door verkrijgbaar in tegenstelling tot veel andere seizoensgebonden fruitsoorten.

 

Bananenfeiten: waar komen ze vandaan?

  1.          Bananen komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Tegenwoordig groeien bananen ook in tropische streken zoals het Caribisch gebied en Midden-Amerika.
  2.          Chiquita Kids bananen komen voornamelijk uit Costa Rica.
  3.          Er zijn ongeveer 400 bananenvariëteiten. In Europa zijn we het meest bekend met het ras Cavendish (het ras van de Chiquita bananen).

Bananenfeiten: gezonde feiten

  1.          Maken bananen dik? Nee! Het is waar dat een banaan veel koolhydraten bevat en daardoor snel vult. Hoewel getallen en hoeveelheden per persoon verschillen, ligt de gemiddelde vereiste calorie-inname voor een gezond eetpatroon tussen de 2000 en 2500 calorieën per dag. Een gemiddelde banaan bevat minder dan 110 calorieën. Een banaan past dus heel goed in een gezond en gebalanceerd voedingspatroon.
  2.          Ondanks de romige smaak van bananen bevatten bananen minder dan 0,5 gram vet.
  3.          Bananen zijn goed voor de spijsvertering, omdat ze veel pectine bevatten. Dit zijn vezels die vocht binden, waardoor we denken dat de bananen stoppend werken. Niets is minder waar. In combinatie met voldoende vocht zorgen bananen voor een goede darmwerking en gaan ze verstopping juist tegen.

Een banaan is goed voor:

  1. 18,5% van de dagelijkse behoefte aan vitamine B6 (deze vitamine bevordert onder andere het normaal functioneren van het immuunsysteem en zenuwstelsel).
  2. 17,9% van de dagelijkse behoefte aan kalium (kalium helpt bij het behoud van een gezonde bloeddruk).
  3. 10,4% van de dagelijkse behoefte aan vezels (belangrijk voor een normale / regelmatige darmfunctie).

 

Bananenfeiten: goed om te weten

  1.          Bananen kunnen het beste op kamertemperatuur worden bewaard. Bewaar bananen niet in de koelkast. Ze worden dan snel grijs en grauw en verliezen hun lekkere zoete smaak. 
  2.          Een hapje banaan kan al zorgen voor gewenste extra energie of kracht. De grote aanwezigheid van kalium, magnesium en calcium zorgen hiervoor.
  3.          De schil van een banaan geeft aan hoe rijp deze precies is. Naarmate de banaan rijp wordt, verandert de groene schil in een gele. Tijdens dit proces wordt het zetmeel in de banaan omgezet in suiker, dat de zoete smaak geeft aan rijpe bananen. 
  4.          Bananen helpen andere producten verder te rijpen. Stop een avocado of een mango samen met een banaan in een dichtgebonden plastic zak, en de mango en avocado zijn sneller rijp.