Gaaf voor Kinderen

Preventief tegen hoofdluis

Alleen al bij het woord hoofdluis krijg ik spontaan overal kriebel. En dat terwijl ik zo’n klein, kriebelbeestje nog nooit heb gezien. Ik zoek op de hoofden van mijn kids naar iets, waarvan ik dus gewoon niet weet hoe het eruit ziet. Iedere dag weer! Want die hoofdluisjes zijn volgens de berichten volop aanwezig op school en bij de sportverenigingen. Is het de tijd van het jaar? Ik weet het niet, maar ik moet er niet aan denken… maar als ik reeel ben, je kunt er niet zoveel aan doen als je die hoofdluisjes krijgt.

Toch probeer ik het te voorkomen en spuit de koppies van zoon- en dochterlief iedere dag in met Prioderm Preventief. Een milde spray op natuurlijke basis en beschermt effectief en op een eenvoudige manier tegen hoofdluis. Eenvoudig in gebruik en dagelijks te spuiten op droog haar. Uitspoelen is niet nodig. Prioderm Preventief beschermt minimaal zeven uur tegen hoofdluis, heeft een neutrale geur en is kleurloos.

Nederlandse basisscholen krijgen te weinig steun van ouders bij hoofdluis

Op 6 maart is het weer 'Nationale Luizendag'. Een initiatief van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) om op één dag alle kinderen te controleren op hoofdluis en zo Nederland één dag 'hoofdluisvrij' te maken. Deze dag moet ouders nog bewuster maken van het belang om goed te controleren op hoofdluis, met name na een schoolvakantie. Ieder jaar krijgen 200.000 tot 250.000 kinderen in de basisschoolleeftijd hoofdluis.  Vooral na de schoolvakanties is het vaak raak, zo is ook te zien op Luizenradar.nl, een initiatief van Prioderm. Recent onderzoek van Prioderm toont aan dat Nederlandse basisscholen het probleem serieus nemen. Maar liefst 88% van de scholen controleert de leerlingen na iedere schoolvakantie op hoofdluis. Echter blijken ouders minder actief te zijn om het probleem aan te pakken. Ondanks dat 91% van de scholen ouders vraagt om ook thuis regelmatig te controleren, geven de scholen aan dat helaas maar 21% van de ouders voldoende maatregelen treft om hoofdluis tegen te gaan.

Volgens het advies voor een goed hoofdluisbeleid moeten kinderen wekelijks thuis gecontroleerd worden op hoofdluis. Bijna tweederde van de scholen is van mening dat, naast ouders, óók scholen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om het hoofdluisprobleem aan te pakken. Ondanks deze mening en het feit dat de meeste scholen standaard controleren na een schoolvakantie, is het voor maar 4% van de basisscholen praktisch haalbaar om leerlingen wekelijks te controleren op hoofdluis. Basisscholen kunnen dus niet zonder een actieve rol van ouders om een hoofdluisbesmetting op school te voorkomen. “Het is écht belangrijk dat alle ouders ook thuis goed controleren, zodat wij, luizenmoeders, op school niet meer nodig hoeven te zijn. Het is niet erg om hoofdluis te hebben, het zou dan ook geen taboe meer moeten zijn”, aldus Heleen en Jolanda, luizenmoeders op CBS De Hoeksteen Zeist.

Actuele hoofdluisinformatie

Hoofdluis loopt over van hoofd tot hoofd. Met name kinderen in de basisschoolleeftijd lopen grote kans op een hoofdluisbesmetting, omdat ze vaak dicht met de hoofden bij elkaar zitten. Wekelijks kammen met een speciale kam is het belangrijkste middel om hoofdluis vroegtijdig te ontdekken en verdere verspreiding tegen te gaan. Ouders en scholen kunnen www.luizenradar.nl raadplegen. Een website die per postcodegebied een indicatie geeft van het aantal hoofdluisbesmettingen. Zowel ouders als scholen kunnen op Luizenradar.nl anoniem melding maken van een besmetting, zodat andere ouders en scholen in de buurt extra alert kunnen zijn. Op de website kan men zich inschrijven voor een gratis hoofdluisalert en worden handige tips gegeven om hoofdluis te voorkomen en behandelen, zoals kaminstructies.