Gaaf voor Kinderen

Veilig in de auto met kinderen

Voor een aantal is de zomervakantie al begonnen. Voor veel gezinnen betekent dat een lange rit in de auto naar de vakantiebestemming. Frankrijk, Spanje en Italië zijn de populairste landen en die zijn nogal een eindje rijden. Je wil natuurlijk allemaal heelhuids aankomen, dus hieronder een aantal tips om veilig met kinderen in de auto te rijden.

Het kinderzitje

Sinds 2006 heeft de regering een aantal regels opgesteld als het gaat om autorijden met kinderen. Ieder kind onder de 135 cm moet bijvoorbeeld in een kinderzitje zitten. De standaard autogordels zijn tenslotte gemaakt voor volwassenen en bieden niet genoeg bescherming voor kinderen. Voor je eigen kinderen ben je verplicht om een kinderzitje in de auto te hebben. Mocht er onverwachts een vriendje mee rijden en heb je geen extra kinderzitje, dan mag hij ook met een autogordel om meerijden als hij ouder is dan drie jaar.

De gordel

Veel kinderen vinden een gordel niet lekker zitten. Zeker auto’s die niet zijn afgesteld op kinderen zoals veel onderdelen van bijvoorbeeld een Saab, vinden kinderen daarom niet lekker zitten. Veel ouders laten de diagonale gordel daarom achter het kind langs lopen. Dat is verboden. Als de gordel over de nek loopt, kun je een zitverhoging gebruiken.

Airbags

Deze zijn ontworpen voor onze veiligheid, maar kunnen voor kinderen gevaarlijk zijn. Plaats een kinderzitje daarom altijd met de rijrichting mee op de voorstoel zodat het kind uit de voorruit kan kijken. Als het kind andersom wordt geplaatst en de airbag vouwt zich uit, dan kan het hoofd en nek letsel oplopen.

Veiligheidsaccessoires

Er zijn veel auto onderdelen te koop die zogenaamd voor de veiligheid van de kinderen moeten zorgen. Niet al deze onderdelen zijn even geschikt. Een gordelclip is bijvoorbeeld verboden en niet iedere zitverhoging is goed gekeurd. Controleer dit van te voren om zeker te weten dat iedereen veilig aankomt op de bestemming.