Dat alle mannen een aangeboren gevoel voor technologie en elektronische snufjes hebben, dat is natuurlijk een fabel. Ik ben er zo één: ik vind het allemaal prachtig, die steeds verder ontwikkelde televisies die inmiddels veel meer kunnen dan het produceren van beeld en geluid. Maar wat nou het verschil is tussen lcd, plasma en led, dat moet je me niet vragen. Toch werd ook mijn aandacht getrokken door de term ‘OLED’.
Wat is oled precies?
Er werd al veel langer over gesproken: in 2009 en 2010 kwamen de eerste mini-oled-tv’s op de markt, maar door de absurd hoge prijzen voor zulke kleine tv’s (toen 11-15 inch: nu 28-38 centimeter) werd dit geen succes. Intussen zijn we weer een paar jaar verder en is er een hoop verbeterd. Zo zijn er tegenwoordig televisieschermen met normale afmetingen te krijgen en vandaar dat ook ik - als tv-leek - er van hoorde. Mijn nieuwsgierigheid werd toch gewekt. Maar wat is dan precies het verschil met andere tv’s?
Dunner, scherper, kleurrijker
Zoals je misschien al had verwacht hebben oled-tv’s een nog scherper en kleurrijker beeld en dit is te danken aan de witte subpixel die in het scherm is verwerkt. Normaal gesproken zitten er namelijk standaard een rode, groene en blauwe subpixel in een scherm. Door deze witte pixel is er geen achtergrondverlichting meer nodig, waardoor de oled-tv’s nóg dunner zijn dan bijvoorbeeld een lcd-tv. Dit scheelt trouwens ook in het stroomverbruik: oled-tv’s zijn hierdoor een stuk zuiniger. Nadeel? Op dit moment zijn ze nog steeds erg prijzig, maar daar gaat dit jaar als het goed is verandering in komen. Zou ik thuis zo gewaardeerd worden dat het voor Vaderdag in aanmerking komt? Ach, een man kan altijd dromen, niet waar?