Als vaders met hun jonge kinderen spelen houden ze over het algemeen van doen- en actiespelletjes: klimmen, tikkertje doen, verkleden, voetballen, vliegeren, of met de acebaan of speelgoedtrein spelen. Er is relatief weinig klein speelmateriaal verkrijgbaar waar vaders warm voor lopen zodra zoon of dochter met smekende ogen opkijkt en vraagt: “Pap, wil je met mij een spelletje doen?” Maar er is een uitzondering die - opnieuw - snel terrein wint, zo weet Jeroen Huigen, die samen met zijn broer Joost eigenaar is van www.speelgoedindeton.nl in het Brabantse Wijk en Aalburg. En dat is Kapla!
Nederlandse uitvinding
Jeroen: “Ja opnieuw, want Kapla is feitelijk al sinds de jaren ’70 op de markt, maar de laatste jaren zien wij een forse groei in de verkoop ervan. Een Nederlandse uitvinding bovendien. Geestelijk vader, Tom van der Bruggen , bedacht zijn Ka(bouter) Pla(nkjes) om exacte schaalmodellen te kunnen maken van zijn renovatieplannen voor de kasteelruïne die hij toen kocht in Frankrijk. Kapla zijn gladde, grenen plankjes van exact dezelfde afmetingen: 8x24x120 millimeter. Ze kunnen zonder bevestigingsmiddelen gestapeld worden, zowel op de smalle als de brede kanten. Vanwege de precieze en duurzame afwerking blijven de plankjes stabiel liggen en zijn enorme hoge constructies mogelijk.”
Tsja, daar willen, volgens Huigen, onze moderne vaders nog wel eens aan beginnen, een technische en constructieve uitdaging van formaat. “Bruggen, torens, flats en spitsbogen bouwen, maar ook fantasieconstructies en complete huizen. En ik heb wel eens begrepen dat ze er ook poppenhuizen van gemaakt hebben door de plankjes aan elkaar vast te lijmen. Het unieke van Kapla is dat je alle kanten uit kunt, simpel én ingewikkeld. De mogelijkheden zijn onbegrensd en je kunt je fantasie volkomen de vrije loop laten gaan. Een eyeopener voor zowel creatieve als technische vaders. En vergeet de kinderen niet. Kapla is uitstekend om hun concentratie- en doorzettingsvermogen te testen. Eén plankje niet goed gelegd in je eigen Eiffeltoren en de zwaartekracht doet de rest. Bouwen met Kapla is steeds zoeken naar het juiste evenwicht. Erg leerzaam dus.”