Gaaf voor Kinderen

Wat je moet weten over de wintertuin

Tijdens een strenge winter is je tuin misschien nog wel mooier dan tijdens een stralende zomer of lente. Alles is wit en koud. Maar de winter zorgt er niet alleen voor dat je tuin mooi is. Het zorgt er ook voor dat je tuin kwetsbaar wordt en om extra aandacht vraagt. Want wie tijdens de koudste maanden van het jaar slecht voor zijn tuin zorgt, die mag in het voorjaar ook geen stralende tuin verwachten. Enkele zaken zijn daarom heel belangrijk om te weten.

Je gazon

Gras kan prima tegen de winterse maanden, maar zorg wel dat je ondergrond egaal is en dat je het gras net voor de winter nog eens maait. Doe dat bij voorkeur op een lengte van ongeveer 4 centimeter. Is je gazon na de zomer helemaal op? Ga dan snel nog graszoden kopen om het opnieuw aan te leggen. Graszoden kunnen gelegd worden bij alle weersomstandigheden.

Denk aan de vissen in de vijver

Zorg dat de vissen zuurstof krijgen, ook wanneer de vijver dichtvriest. Om te voorkomen dat de vijver volledig dichtvriest kun je in de dierenwinkel of in een tuincentrum speciale ijsvrijhouders kopen. Doe dat, anders betalen je vissen de rekening van de winter.

Lege leidingen

Sluit alle waterleidingen in de tuin en buiten af. Heb je dus een buitenkraan? Zet deze dan open en sluit vervolgens de leiding af. Op die manier weet je zeker dat de leidingen helemaal leeg zijn. Als je de leidingen niet afsluit, is de kans groot dat deze stuk vriezen in de winter. Dan zul je de leidingen in het voorjaar moeten vervangen. Dat wil je waarschijnlijk niet!

Dek planten en bomen af

Dit geldt natuurlijk alleen voor planten en bomen die niet of slecht tegen vorst kunnen. Kun je de plant naar binnen halen? Of bijvoorbeeld in een schuur zetten? Dan is het raadzaam om dat te doen. Als je deze mogelijkheid niet hebt, dan helpt het om planten af te dekken met juten zakken. Ga hiermee aan de slag nog voordat de eerste vorst je tuin passeert!