Gaaf voor Kinderen

Nederlandse man scheert steeds langer en meer

Ik vind het altijd leuk om resultaten van onderzoeken te lezen. Deze over de scheergewoontes van Nederlandse mannen heeft opvallende resultaten. Scheerspecialist Wilkinson Sword liet het onderzoek uitvoeren en meldt onder andere: “Sommige scheergewoontes veranderen niet. Net als vier jaar geleden (toen er ook onderzoek is gedaan) start de gemiddelde Nederlandse man met scheren rond zijn 16e verjaardag, hij scheert zich doorgaans twee tot drie keer per week en doet dit bij voorkeur aan de wastafel. De voorkeur gaat hierbij uit naar nat scheren, omdat dit beter voelt, sneller gaat, minder irriteert en een gladder resultaat geeft. Nederlandse mannen zijn ook echte doe-het-zelvers: ze laten zich bijna nooit door iemand anders scheren, behalve de 10% van de mannen die zich af en toe wel eens door zijn partner laat scheren. Ook scheerspullen kopen doen mannen bij voorkeur zelf (90 %). En leren scheren? 62% doet dit zelf, 29% leert de kneepjes van het scheren van zijn vader.” Ik herken hier al veel in. Ik heb eigenlijk ook zelf ontdekt hoe ik mij moet scheren en ik geef absoluut de voorkeur aan nat scheren, maar dan wel onder de douche. Dat scheelt weer tijd…

Gevoelige mannen

Op de vraag of ik de Wilkinson Sword HYDRO 5 wil testen zeg ik dus ‘ja’. Al moet ik wel bekennen dat dit scheermes enige tijd in de kast is blijven liggen omdat ik qua scheerwerk niet van verandering houd. Met het merk waar ik altijd mee heb geschoren, weet ik waar ik aan toe ben en haal ik mijn huid niet open. Kijk, daar zijn in het onderzoek ook weer resultaten te melden: “De meest gehoorde klacht na het scheren is een geïrriteerde huid, gevolgd door kleine snijwondjes. Hoe verzorgen Nederlandse mannen hun huid na het scheren? Ongeveer 50% van de mannen gebruikt regelmatig of zo nu en dan aftershave. Meer in het algemeen: 56% van de mannen zegt dat hij een gevoelige huid heeft en 48% van de mannen zal als dat mogelijk is producten voor een gevoelige huid gebruiken.” Anyway, ik ben aan de slag gegaan met het scheersysteem van Wilkinson Sword HYDRO 5. Dat getal staat voor de 5 Ultra Glide mesjes met geïntegreerde Skin Guards die de wrijving tussen de huid en de mesje verminderen en zo voor minder irritatie zorgen. Klinkt mooi en na een week testen (ik scheer mij wel iedere dag) kan ik melden dat ik een superzachte huid heb en met dit scheermes op alle ‘lastige’ plekjes kan komen. De mesjes glijden soepeltjes over mijn kin. Fijn is ook het hydraterende gel reservoir – verrijkt met aloë vera en vitamine E – wordt door water geactiveerd en heeft een hydraterend effect tijdens het scheren. Het lijkt ook wel of ik minder scheerbewegingen nodig heb om van die stoppels af te komen én spoelen de mesjes na de scheerbeurt gemakkelijk en schoon af. Ik geef dus toe: verandering is soms prettig.  

 

Scheren anno 2014

Wat zijn de huidige trends als we kijken naar het scheergedrag van de Nederlandse man? Duidelijk is dat mannen hebben ontdekt dat er meer kan worden geschoren dan alleen het gezicht (geschoren door 87% van de mannen). Anno 2014 scheert 59% van de Nederlandse mannen zijn schaamstreek, in tegenstelling tot slechts 19% in 2010. Meer dan de helft van de mannen scheert vandaag de dag dus intiem, vergeleken met slechts 1 op de 5 mannen vier jaar geleden. Mannen ontdekten verder ook hun oksels, borst, hoofd en rug. Door de toename van het aantal lichaamsdelen dat de Nederlandse man scheert, heeft hij ook meer tijd nodig. Was hij in 2010 gemiddeld nog 4,5 minuut kwijt aan een scheerbeurt, anno 2014 is dit ruim 9 minuten.

Meer baarden, minder stoppels

Ook het dragen van een baard is trendy anno 2014. In de afgelopen vier jaar verdubbelde het aantal mannen met een baard ruim (van 8% in 2010 naar 19% in 2014). Stoppels daarentegen verloren hun populariteit. 43% van de mannen meent zelfs dat ongeschoren mannen er onverzorgd uitzien. Het lijkt er op dat de Nederlandse man anno 2014 kiest voor een strak geschoren gezicht óf voor een baard.