Gaaf voor Kinderen

Sparen voor... de studie

Aiijaii, er gaat weer veel veranderen voor studenten. Het kabinet wil per 1 september 2015 de studiefinanciering voor studenten in het hoger onderwijs omzetten naar een studievoorschot. Het geld groeit mij immers (helaas) niet op de rug. Ik wil mijn kids natuurlijk graag – als zij dat zelf ook willen – laten studeren en als het even kan een rijbewijs laten halen. Dat kost allemaal euro’s. En zo te zien op Stunda, het Funda voor studenten, is het huren van een studentenkamer nog altijd even prijzig. Enigszins onrustig word ik er wel van, dus heb ik toch eens rond gesnuffeld voor mogelijkheden.

Lenen

De meest voor de handliggende optie is om geld te lenen bij de bank.  Per jaar ben je met twee kinderen al snel €5.000 euro aan collegegeld kwijt. Daar zijn de boeken, reisjes en overige benodigdheden die bij een studie komen kijken nog niet eens in meegerekend. Wanneer er met een studentenrekening een lening afgesloten wordt, betaal je bij de meeste banken een fors lagere rente dan wanneer je dit met een normale rekening doet. Gemiddeld ligt deze rente rond de 8% wat inhoudt dat je na het einde van de studieperiode, uitgaande van vier jaar, per kind €1000 aan rente betaald.

Rente

Het nadeel van een het lenen bij de bank is de hogere rente die je betaalt. Daarom is het voordeliger om een lening bij de overheid af te sluiten, vanaf 1 september 2015 kan dit met een studievoorschot. De rente die je hier betaalt ligt rond de 1% en hoeft pas na het behalen van een diploma terugbetaald te worden. Deze aflossing mag in termijnen betaald worden met een maximum van 4% van het bruto salaris. Daarnaast mag deze terugbetaling aan de staat plaatsvinden in 10 jaar. Je hoeft in tegenstelling tot een lening bij de bank niet bang te zijn dat je de lening niet af kunt lossen. 

Sparen

De beste optie is natuurlijk om het geld gewoon te sparen. Pff f,geld sparen, als klein jochie was ik daar al niet zo erg handig in. Natuurlijk zet ik wel wat geld weg, voor later maar sparen in een spaarpot… ik geef het liever uit aan leuke dingen. Maar met een spaarverzekering – zo lees ik - heb je een hogere rente dan op de bank en ben je ervan verzekerd dat het geld wat wordt ingelegd er tegen de tijd dat het nodig is, verhoogd is en er daadwerkelijk nog is. Kijk, dat is fijn als mijn oogappeltjes willen gaan studeren. Als ouder kun je dan maar beter financieel voorbereid zijn.

Mocht je toch willen sparen op een eigen rekening omdat je dan de zekerheid hebt het geld op ieder moment op te nemen, dan kun je dit het best doen op je rekening van je kind. Deze rekening geeft in veel gevallen een hogere rente. Wanneer je bij de geboorte van je kind begint met sparen kan je dit al snel honderden euro’s opleveren.

Er zin vele manieren om te sparen voor de studie van je kinderen. Je kan een lening bij de bank of overheid afsluiten, sparen op je eigen spaarrekening; sparen op de rekening  van je kind met hogere rente of een spaarverzekering afsluiten waarbij het geld voor lange tijd vaststaat. Belangrijke keuzes, voor nu en in de toekomst!