Gaaf voor Kinderen

Seizoensbier bij het diner

Kijk, van zo’n bericht van het Belgische speciaalbier van Affligem wordt een man blij. Zij geven tips en recepten voor een feestelijk diner die prima combineren met bier. Ik probeer als voorgerecht een fijne combinatie van Serranoham met perziken en mascarpone mét een Affligem Blond. Ik kan je verzekeren: zalig! Vol verwachting kijk ik uit naar het hoofdgerecht met camembert op de grill met een Tripel biertje.

Recepten bij Blond, Dubbel en Tripel-Affligem

De bekende Belgische biersommelier Sofie Vanrafelghem ontwikkelde speciaal voor Affligem recepten waarbij de smaken in het gerecht perfect tot hun recht komen in combinatie met het Blond, Dubbel of Tripel Affligem-bier. Zo gaat de zoute smaak van karaktervolle Spaanse serranoham goed met de frisse, licht bittere smaak van het Saazer hop in Affligem Blond en vormen de zoete, kruidige smaken van stoofvlees met ontbijtkoek een perfecte combinatie met de tonen van kaneel, steranijs en zoethout in Affligem Dubbel. Het intense aroma van rijp fruit is een van de meest herkenbare aroma's in Tripel, de combinatie van dit bier met een tarte tatin van banaan als nagerecht is dan ook een match made in heaven.

 

 

Bijna 1.000 jaar

Het Belgisch speciaalbier Affligem heeft een rijke historie. De abdij in het Vlaamse dorpje Affligem werd in 1074 opgericht door zes ridders. De ridders lieten hun gewelddadige levensstijl achter zich en boden met het oprichten van de abdij werkgelegenheid aan de regio. Met toestemming van Anno II de aartsbisschop van Keulen, startten de ridders met de bouw van hun abdij.

Op een heuvel in Affligem, op de grens tussen Vlaanderen en Brabant, werd in 1083 de abdijkerk voltooid. In 1085 werden de voormalige ridders benoemd tot monniken in de orde der benedictijnen. Het Affligem-bier werd vervolgens eeuwenlang gebrouwen door de monniken van de abdij. Pas in 1956 werd het stokje overgedragen aan de brouwers van de brouwerij – enkele kilometers verderop – in het dorpje Opwijk. Het eeuwenoude recept is nog altijd onveranderd en de monniken zijn nog altijd nauw betrokken bij het Affligem-bier.

In de kleine ambachtelijke brouwerij, waar het brouwen handwerk is, komen honderden jaren vakmanschap en de nieuwste technologieën samen. Traditionele koperen ketels staan zij aan zij met moderne roestvrijstalen tanks en precisieapparatuur. In de brouwerij hangt de sfeer van een gemoedelijk familiebedrijf waar toegewijde mensen samenwerken, van elkaars ervaring leren en zich met hart en ziel inzetten voor de kunst van het brouwen. www.affligembeer.com