Gaaf voor Kinderen

Koop een koe

We ontvingen een interessant bericht, waar we meteen mee aan de slag zijn gegaan. Er staat: “Rookpluimen boven de schuttingen en de geur van gegrild vlees in de lucht: het is barbecue weer. Dan kun je natuurlijk naar de supermarkt rennen en de laatste worstjes uit de koeling vissen. Of je bestelt op tijd het Koopeenkoe.nl BBQ pakket en hebt op zonnige dagen altijd mooi vlees in huis om op het barbecue rooster te leggen. Verantwoord vlees bovendien, van een traceerbaar dier dat een goed leven heeft geleid. Het BBQ pakket van Koopeenkoe.nl bevat alleen maar vleesproducten die het goed doen op de barbecue.” Zeg BBQ en je hebt mijn interesse…
Koe verkocht
Omdat ik er ook niet zo van houd om naar het vleesschap in de supermarkt te gaan, vonden we dit een gaaf initiatief en dus bestelden we een stuk koe op www.koopeenkoe.nl. Even dachten we dat we zelf konden aangeven welk deel van het dier we wilden hebben, maar je bestelt per pakket (vanaf €54,95) en kunt dit laten klaarmaken als bbq-pakket of als gewoon pakket. Wij kiezen voor de barbecue! En nu begint het wachten op onze Blaarkop 5508. Bij bestelling lachen we er om dat het nu redelijk zichtbaar is welke koe wij gaan krijgen. Dat is precies waar het ook om draait. Wij weten nu dat onze koe geen gemanipuleerd voer en geen onnodige antibiotica heeft gehad, wél ruimte, zonlicht en groene weides. Als de koe volledig verkocht is, wordt ze pas geslacht. Zo weten wij er zeker van dat er niets zal worden weggegooid (wel zo fair). 


Per mail op de hoogte
Al na een paar dagen krijgen we mail dat koe 5508 is verkocht. “Blaarkop, Baambrugge
Je koe is verkocht en gaat naar de slachter, krijgt de tijd om te ontstressen en wordt geslacht en gaat daarna nog twee weken rijpen in de rijpruimtes. Je hebt gekozen voor een duurzame en diervriendelijke manier van vlees kopen. Vanaf dit moment duurt het nog maximaal vier weken voordat het vlees bij je thuis wordt bezorgd.
Dat komt omdat we artisanaal slachten en de koeien de tijd geven te ontstressen van het vervoer naar de slachterij. Daar worden ze namelijk een paar dagen bij elkaar gezet en wint de slachter Jan Voordouw het vertrouwen van de koeien. Na het slachten gaat het vlees naar de slagerij om te rijpen, dat duurt ongeveer  twee weken. Na het rijpen worden er mooie pakketten van gemaakt en dan bezorgen we ze op de door jou bij je bestelling opgegeven voorkeursdag.” Hmmm, best raar om dit te weten. Maar we staan volledig achter het principe.


Op de bbq
Nog weer wat later ontvangen we mail dat ons pakket vlees zal worden geleverd met een koeltransport. Ze houden ons uitstekend op de hoogte en inderdaad tussen het opgegeven tijdstip wordt het pakket met 3,5 kilo koe geleverd. Alles keurig in een plastic seal, per portie. Het kan zo het vriesvak in. Als het dat al haalt… Voor ons is het namelijk tijd om de barbecue op te stoken! Dat doen we en werkelijk, die hamburgers en worstje smaken voortreffelijk. Je proeft het verschil. De dag erna bakken we een biefstuk in de pan en genieten!
Dit gaan we vaker doen.