Gaaf voor Kinderen

De Bosatlas van het Nederlandse voetbal

Wat een gaaf cadeau voor mannen: de Bosatlas van het Nederlandse voetbal.
En enorm fijn naslagwerk over volkssport nummer 1. Voetbal! 
De atlassen van Noordhoff ken ik eigenlijk alleen nog uit mijn schooltijd waaruit ik eindeloos topografie kreeg en landen, plaatsen en rivieren heb zitten stampen. Maar dit is echt andere koek. Een fijn boek.
Drie kilometer van voetbalveld
Er staat zo veel informatie in en echt toffe weetjes waarover je op iedere verjaardag wel indruk kunt maken dat jij die info juist weet. Weet je bijvoorbeeld dat bijna 94 procent van de Nederlanders hooguit drie kilometer van een voetbalveld woont? Of deze: Amsterdam heeft een ‘voetbalwedstrijdendichtheid’ van 0,023, Rotterdam van 0,026. Van de 3000 clubs hebben zo’n 2500 clubs vrouwenelftallen.
Er valt dus heel wat te bekijken en te lezen in deze atlas. De Bosatlas van het Nederlandse voetbal toont duizenden clubs, stadions en de complete infrastructuur van het voetbal. Er is aandacht voor prof- en amateurvoetbal, (kunst)grasvelden, de prestaties binnen en buiten de landsgrenzen, clubculturen en de media. Naast de voetbalvelden zijn er de straatnamen, de sportpagina’s in de kranten en is ‘ons’ voetbal bekend in het buitenland. Interessant vind ik ook de thema’s als voetbal en de maatschappij (en dan zeker het hoofdstuk vandalisme) en de rol van de commercie.
Eerste amateurclubs
Enkele opmerkelijke feiten uit De Bosatlas van het Nederlandse voetbal: De eerste amateurclubs waren aan het einde van de 19de eeuw bijna allemaal afhankelijk van de trein, zonder station geen club. De voetballers uit de Friese gemeente Ferwerderadiel wonen gemiddeld het dichtste bij hun club (1,5 km), waar de voetballers uit Amsterdam de grootste afstanden afleggen (7 km). De meeste voetbalwedstrijden per duizend inwoners worden gespeeld in de gemeente Rozendaal: 0,696 wedstrijden per inwoner.
Gaaf om te weten, toch?!
Deze atlas is tot stand gekomen in samenwerking met de Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie en de KNVB.
Je koop de atlast o.a. bij Bol.com.