Games / DVD's

Wii Play: Motion met rode Wii-afstandsbediening Plus

 

De nieuwe Wii Play: Motion is echt supergaaf! Kijk die rode afstandsbediening Plus eens. Wauw, wat doet die het goed… voor nog meer actie in het spel, met nieuwe bewegingen en nog meer precisie besturing. Iedere zwaai, draai en slag zie je nauwkeurig op het tv-scherm. Het maakt het spelen op de Wii nóg leuker. Ik heb zelfs papa en mama al ’s avonds gesnapt bij het spelen op mijn Wii! Papa speelt dan Wind Runner waarbij je een beetje moet kitesurfen, maar dan met rolschaatsen en paraplu. Mama vangt liever ijsbolletjes bij Cone Zone, en dan balanceren maar. Ze kan het vast niet uitstaan dan mijn ijstoren hoger is, haha. En ik… speel graag Spooky Search waarbij ik door de hele kamer ren. De Wii-afstandsbediening Plus moet je bij dit spel niet alleen op de tv richten, maar overal in de huiskamer – dus ook boven en achter je – tot je een spook hebt gevonden die je vervolgens kunt ‘pakken’ om het naar de tv te ‘slepen’. 

 

Familiespel

De verschillende minigames van Wii Play: Motion zijn dus echt voor de hele familie. Je kunt er zoveel mee doen, dat zelfs opa en oma het leuk vinden. Maar ik speel het graag met mijn vrienden. Gezellig bij mij thuis. Wii Play: Motion bevat namelijk verschillende spelstanden zodat maximaal vier spelers tegelijk kunnen spelen en elk spel anders verloopt. Spelen met precisie!

 

Mannen en vrouwen

Er bestaan flink wat vooroordelen over het verschil tussen mannen en vrouwen wat betreft beweging. Zo zouden mannen met een grotere precisie kunnen gooien en beschikken zij ook over een betere reactiesnelheid. Maar is dat allemaal wel waar? En zo ja, kunnen vrouwen wat doen om deze kwaliteiten te verbeteren? Kan dit bijvoorbeeld door het spelen van een spel zoals Wii Play: Motion? Nintendo legde enkele stellingen voor aan bewegingswetenschapper dr. Jos Adam, universitair hoofddocent bij het Department of Movement Sciences aan de Universiteit van Maastricht.

Mannen zijn geboren jagers
Stelling 1: Mannen kunnen beter gooien dan vrouwen.
“Deze stelling is juist. Dat heeft alles te maken met oog-handcoördinatie en daar zijn mannen nu eenmaal beter in dan vrouwen.”
Maar vrouwen zijn vaak beter in het fijnere werk?
“Dat klopt ook, mannen leggen het vaak af wanneer het aankomt op kleine motorische vaardigheden. Vrouwen hebben namelijk meer souplesse in hun vingers waardoor ze beter zijn in het fijnere werk. In het geval van de stelling gaat het echter om grote motorische vaardigheden en daar zijn mannen wat beter in ontwikkeld. Waarschijnlijk kan dit worden verklaard door naar vroeger te kijken. In de tijd dat mannen nog op jacht moesten voor voedsel, maakte het beschikken over een goede oog-handcoördinatie vaak het verschil tussen leven en dood.” In de twaalf minigames van Wii Play: Motion komen zowel de grovere motorische vaardigheden als de fijnere motoriek aan bod. Op die manier kunnen mannen en vrouwen elkaar eerlijk uitdagen. 

 

Kiezen  voor snelheid of precisie
Stelling 2: Mannen hebben een betere reactiesnelheid dan vrouwen.
“Dat is vaak het geval, maar mannen hebben ook de neiging om meer fouten te maken dan vrouwen. Dat heeft alles te maken met het feit dat vrouwen wat nauwkeurig en daardoor langzamer zijn dan mannen. Dat zorgt er uiteindelijk  voor dat vrouwen gemiddeld genomen een stuk minder fouten maken dan mannen wanneer het aankomt op presteren onder tijdsdruk. Mannen maken dus wat meer fouten, maar zijn daardoor wel sneller.”

 

De strijd is gestreden
Stelling 3: Het is mogelijk om reactiesnelheid, oog-handcoördinatie of balans te trainen.
“Dat is gelukkig waar. Er zijn gevallen, zoals de reactiesnelheid, waarbij het wat lastiger is. Maar het is zeker te trainen. Dat kan bijvoorbeeld door te gamen met de Wii. Het resultaat is natuurlijk erg afhankelijk van de game die je met zo’n motion-control speelt, maar er zijn sterke aanwijzingen dat gamers over het algemeen hoger scoren op visuele aandachtstaken dan niet-gamers”.

 

Een groep  onderzoekers  uit Canada bijvoorbeeld, ontdekten tijdens hun onderzoek een voorheen nog onbekend verschil tussen mannen en vrouwen in met name de verdeling van ruimtelijke aandacht (ruimtelijke inzicht)[1]. Uit dit onderzoek blijkt dat het actief spelen van videogames de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op het gebied van ruimtelijk inzicht en mentale rotatie vermogen wegneemt. Een actieve deelname van slechts 10 uur aan een videogame resulteert al in winst in zowel ruimtelijke aandacht als mentale rotatie, waarbij vrouwen hier meer van profiteren dan mannen. De groep die een non-actieve videogame speelde, toonde geen verbetering.

 

De nauwkeurige Wii Play Motion
De exclusieve Wii Play Motion-afstandsbediening, die in een exclusieve rode uitvoering wordt geleverd, bevat verschillende functies waardoor bewegingen nog nauwkeuriger worden vastgelegd. De extra nauwkeurigheid van de Wii Play Motion laat elke zwaai, draai en slag nauwkeurig op het tv-scherm zien. Een goede oog-hand coördinatie in combinatie met reactiesnelheid en een ontwikkeld ruimtelijk inzicht, vormen de ingrediënten voor de hoogste score.

 [1] Bron: 2007, Association of Psychological Science